ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στην Τουρκία: «Σουλτάνος» ο Ερντογάν, προς αυτοδυναμία ο Νταβούτογλου

Εκλογές στην Τουρκία: «Σουλτάνος» ο Ερντογάν, προς αυτοδυναμία ο Νταβούτογλου

Πραγματικός... σουλτάνος της Τουρκίας αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το γεγονός πως ως πρόεδρος της χώρας πια δεν συμμετείχε ενεργά στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν σήμερα Κυριακή (1.11.2015) στη χώρα.

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου που έχει πια αναλάβει τα ηνία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται και ένα το alter ego του Ερντογάν και η συντριπτική νίκη στις εκλογές κάνει τον Τούρκο πρόεδρο παντοδύναμο.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει ποσοστό 50,6% δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Και όχι μόνο αυτό αλλά η δύναμη της αντιπολίτευσης έχει μειωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν να φλερτάρει ακόμη και με την αυτοδυναμία!

Δεύτερο είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,1% και ακολουθούν το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,4. Το ποσοστό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι πολύ κάτω από το 48%. Σε συνδυασμό με τη μείωση της δύναμης του Εθνικιστικού Κινήματος και του κουρδικού κόμματος, το κόμμα των Ερντγοάν - Νταβούτογλου οδεύει προς ισχυρή αυτοδυναμία.

Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του ΚΔΑ είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.

Μείωση και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 40,79%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,95%, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,29%, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 13,12%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησαν στην Υπουργική Σύνοδο - Το ζήτημα της Συρίας

Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησαν στην Υπουργική Σύνοδο - Το ζήτημα της Συρίας

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι χώρες που συμμετείχαν σήμερα στην Υπουργική Σύνοδο για το μεταναστευτικό και το ζήτημα της Συρίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top