ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική Τράπεζα: Χρειάζεται χρόνος για αντιμετώπιση των ΜΕΔ

Κεντρική Τράπεζα: Χρειάζεται χρόνος για αντιμετώπιση των ΜΕΔ

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, διαμηνύει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο πως από πλευράς της έχουν γίνει ήδη οι βασικές ενέργειες και τώρα προχωρά με περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οπως αναφέρει σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤΚ Αλίκη Στυλιανού, η πορεία των μη-εξυπηρετούμενων δανείων μετά από μια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, κορυφώνεται, κατά μέσο όρο, για μια περίοδο ενός έως δύο χρόνων μετά την κρίση και στη συνέχεια χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι που να ξεκινήσει ουσιαστικός περιορισμός του ποσοστού τους.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η κ. Στυλιανού, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις για την επιτυχή επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επομένως, εκτός από τις βασικές ενέργειες για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες και έχουν δρομολογηθεί από την ΚΤΚ, απαιτείται η οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας, δήλωσε η κ. Στυλιανού και πρόσθεσε πως η ΚΤΚ προωθεί όλα τα μέτρα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της και υποστηρίζει πλήρως τη στρατηγική για αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, ενισχύοντας τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, διασφαλίζοντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Για το σκοπό αυτό, εξήγησε, η ΚΤΚ εργάζεται στενά τόσο με εμπειρογνώμονες από το ΔΝΤ όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών για τις απαραίτητες προσαρμογές στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, έγιναν κάποια βήματα όπως η επικαιροποίηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, η
επικαιροποίηση της οδηγίας για τη διαχείριση καθυστερήσεων (Arrears Management Framework), τέθηκαν στόχοι για αναδιαρθρώσεις από τα πιστωτικά ιδρύματα για την προληπτική αντιμετώπιση πιθανών καθυστερήσεων, εκδόθηκε Οδηγία για απομείωση δανείων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, στο επίπεδο των πιστωτικών ιδρυμάτων, μετά από ενέργειες της ΚΤΚ, έχουν συσταθεί αρμόδια τμήματα για το χειρισμό πιστωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις οφειλές τους

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top