ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανδρέας Ηλιάδη: Ψάξετε αλλού τις μίζες

Ανδρέας Ηλιάδη: Ψάξετε αλλού τις μίζες

Ξεσπάθωσε σήμερα ο πρώην CEO της Τρ. Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης καλώντας το κοινοβούλιο και τις αρχές να αναζητήσουν αλλού τις ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς που υπάρχουν εδώ και δυόμισι χρόνια για μίζες €50 εκ. για εξαγορά της ζημιογόνας ρωσικής τράπεζας Uniastrum, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι το όλο ζήτημα ανακίνησε έκθεση των Alvarez & Marsal η οποία έγινε για να κτυπήσει την Τράπεζα Κύπρου. 

Είπε πως η έρευνα της Α&Μ ασχολήθηκε με την Τράπεζα Κύπρου γιατί σκοπός της ήταν να την κτυπήσει. 

«Μίζες», είπε, «να ψάξετε αλλού όχι στην Τράπεζα Κύπρου. Η ηθική των ανθρώπων που έδωσαν εαυτό τους στην τράπεζα δεν το επέτρεπε». 

«Να ψάξετε αλλού, όσο και να ψάξετε μίζες δεν θα βρείτε», τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη, «τα €50 εκ. μπήκαν από μια εταιρεία με βάση την Κύπρο, στην οποία η Τράπεζα Κύπρου έβαλε €40 εκ. για τη συμμετοχή της στη Uniastrum. Επίσης η Alvarez & Marsal γράφει για αρχεία που χάθηκαν. Το κομπιούτερ μου έσβησε και μπήκε σε μια αποθήκη όταν αποχώρησα από την Τρ. Κύπρου. Να μας πουν ορισμένοι που βρέθηκαν τα κομπιούτερ και ποιος έσβησε τα αρχεία. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ερευνηθεί όσο καμία άλλη εταιρεία στην Κύπρο». 

Είπε πως ο ίδιος δεν έσβησε τα δεδομένα από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή, υπογραμμίζοντας πως ο «Ηλιάδης δεν έχει ούτε €0,5 εκ. και ούτε στη Χαβάη, ούτε στη Χονολουλού πήγε». 

Απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΑΚΕΛ ΕιρήνηΧαραλαμπίδου, την κάλεσε να σταματήσει να θιγεί ανθρώπους. 

Είπε πως η Τράπεζα Κύπρου μετά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, την οικονομική κρίση και τις κακές συνθήκες στο εξωτερικό, εξακολουθούσε να έχει ισχυρά κεφάλαια. 

«Σε αυτό τον ιερό χώρο της βουλής», είπε, « ενισχύσατε τη Λαϊκή Τράπεζα με €1,8 δισ. ενώ ήταν αφερέγγυα. Η Τράπεζα Κύπρου δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό είναι που σας λέω για μίζες και περίεργες συνθήκες να ψάξετε αλλού». 

Σημείωσε πως εάν υπάρχουν παραπτώματα στην πορεία αγοράς της ρωσικής τράπεζας να εξεταστούν. 

Ερωτηθείς από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατά πόσο η τράπεζα παραχώρησε δάνειο στον κ. Πίσκοφ, πρώην μέτοχο της ρωσικής τράπεζας, ο κ. Ηλιάδης την παρέπεμψε στα βιβλία της τράπεζας.

Ο πρώην διοικητικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος δήλωσε πως ο ίδιος διαφώνησε με την αγορά της Uniastrum. 

Είπε πως δεν δόθηκε αρκετός χρόνος στο ΔΣ για να μελετήσει τα έγγραφα. 

Ο κ. Ξενοφώντος είπε πως θα μπορούσε να αποφευχθεί η αγορά της ρωσικής τράπεζας, προσθέτοντας πως η απόφαση εκ των υστέρων διαφάνηκε πως δεν ήταν επωφελής, ωστόσο, είπε, δεν ήταν η καταστροφή της τράπεζας. 

Η συζήτηση έγινε απουσία του τότε επόπτη του συστήματος, Αθανάσιου Ορφανίδη, ο οποίος ενέκρινε την εξαγορά της Uniastrum παρά το ότι προηγήθηκε η κατάρρευση της Lehman Brothers. 

Η Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι έχασε €700 εκ. τα επτά χρόνια που ακολούθησαν την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αίσθηση προκάλεσε αναφορά λειτουργού της ΚΤ ότι σε έκθεση που ετοίμασε πριν την εξαγορά, κατέγραφε περισσότερα αρνητικά σημεία για την εξαγορά από όσα ήταν τα θετικά. 

Επίσης, όπως λέχθηκε στην επιτροπή Θεσμών, Αντρέας Ηλιάδης, Τράπεζα Κύπρου και ΚΤ δεν κλήθηκαν να παραδώσουν οποιαδήποτε στοιχεία στις ανακριτικές αρχές και στη νομική υπηρεσία για την εξαγορά της Uniastrum. 

Ενώπιον της επιτροπής θεσμών, η Αλεξάνδρα Θεοφίλου, λειτουργός του τμήματος εποπτείας της ΚΤ, σημείωσε πως στην έκθεση για την αγορά της ρωσικής τράπεζας τα αρνητικά υπερβαίναν τα θετικά. Επισήμανε πως υπήρχαν τρωτά σημεία αλλά και ασφαλιστικές δικλείδες που είχαν σκοπό να προστατεύσουν την τράπεζα. 

«Τα αρνητικά», είπε, «ήταν σοβαρότατα σημεία και μου προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό και τα κατέγραψα στην έκθεση μου με σκούρα γράμματα. Υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες αλλά δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς εάν είναι ικανοποιητικές». 

Σύμφωνα με την κ. Θεοφίλου δόθηκε σε μεταγενέστερο στάδιο η απάντηση της ΚΤ της Ρωσίας για την εξαγορά της από την Τράπεζα Κύπρου. 

Σημείωσε πως ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία για να μετατρέψουν τη ρωσική τράπεζα σε κερδοφόρα, επισημαίνοντας πως δεν είχε όλα τα δεδομένα ενώπιον της όταν ετοίμαζε την έκθεση. 

Ο τέως διευθυντής του τμήματος τραπεζικής εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Κώστας Πουλλής, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην αγοράς της τράπεζας. 

Η ΚΤ, είπε, έλαβε υπόψη αξιολόγηση του οίκου Moody’s 2008, ο οποίος έθεσε σε θετικό ορίζοντα τη ρωσική τράπεζα, προσθέτοντας πως η Τράπεζα Κύπρου είχε κεφάλαια για αυτό δεν επηρεάστηκε από την αγορά της ρωσικής τράπεζας. 

Είπε πως στην έκθεση περιλαμβάνονταν θετικά και αρνητικά σχόλια για την αγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο, σημείωσε πως υπήρχαν και ασφαλιστικές δικλείδες. 

Ο κ. Πουλλής και η κ. Θεοφίλου απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφεραν πως δεν κλήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία στις ανακριτικές αρχές για την αγορά της ρωσικής τράπεζας. 

Ο εκτελεστικός σύμβουλος της ΚΤ, Γιώργος Συρίχας, δήλωσε πως δεν είναι απαραίτητα κακή η επέκταση στο εξωτερικό γιατί με αυτό τον τρόπο κάνεις διασπορά του κινδύνου, επισημαίνοντας πως αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι το μέγεθος της επέκτασης. 

Ίσως, τόνισε, να ήταν υπερβολική η έκθεση στο εξωτερικό και γι’ αυτό να μην μπορούσε να το αντέξει η κυπριακή οικονομία. 

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών έστησαν στον τοίχο πρώην στελέχη της ΚΤ και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου για τη διαδικασία αγοραπωλησίας της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. 

Από τη σημερινή διαδικασία στη βουλή, απουσιάζει ο τέως διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης, που σε επιστολή του ζήτησε να παρέμβει μέσω Skype και υπέδειξε στην επιτροπή τι θα πρέπει να εξετάσει, αντί της Uniastrum. 

Βουλευτές αφήνουν αιχμές για την εποπτεία που υπήρχε όταν δόθηκε το πράσινο φως από την ΚΤ για την αγορά της ρωσικής τράπεζας, ενώ εξαπέλυσαν επίθεση κατά των πρώην στελεχών της Τράπεζας Κύπρου. 

Ζητούν διευκρινήσεις και εξηγήσεις για την εξαγορά της τράπεζας. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως η επιτροπή θα επικεντρωθεί στις πολιτικές και θεσμικές ευθύνες. 

Διερωτήθηκε κατά πόσο λήφθηκαν μέτρα όταν η Α&Μ εντόπισε κενά για τις επεκτάσεις των συστημικών τραπεζών, προσθέτοντας πως η ΚΤ όφειλε όταν έδωσε την έγκριση της για την αγορά της ρωσικής τράπεζας να έβαζε κάποιες προϋποθέσεις. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε πως τα σκάνδαλα της κυπριακής οικονομίας είναι υπό τη διερεύνηση της αστυνομίας και θα σεβαστεί την παράκληση του γενικού εισαγγελέα για να μην επηρεάσει η επιτροπή το ανακριτικό έργο. 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε πως η αγορά της ρωσικής τράπεζας ήταν μια εμπορική πράξη που κατέστρεψε την Τράπεζα Κύπρου. 

Αναφέρθηκε στο υπόμνημα της λειτουργού της ΚΤ Αλεξάνδρας Θεοφίλου, σύμφωνα με την οποία, και εάν την άκουγαν, θα γλίτωναν εκατομμύρια. 

Είπε πως στην έκθεση η κ. Θεοφίλου κατέγραψε τους κινδύνους αλλά δεν την άκουσαν οι προϊστάμενοι, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτη η ευθύνη του Αθάνάσιου Ορφανίδη γι’ αυτό θα πρέπει να τον κλητεύσει η επιτροπή. 

Υποστήριξε πως στη μελέτη της ΚΤ εντοπίστηκε ότι οι δύο ιδιοκτήτες της ρωσικής τράπεζας μοίραζαν δάνεια σε VIP  φίλους τους, εντόπισε ζημίες και αδυναμίες ενώ δεν υπήρχε καμία πολιτική για παραχώρηση δανείων. 

Στην επιτροπή παρευρίσκονται οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Κυπρή και Αντρέας Ηλιάδης, ο πρώην αντιπρόεδρος Ευδόκιμος Ξενοφώντος και ο πρώην ανώτερος γενικός διευθυντής του συγκροτήματος Χρίστης Χατζημιτσής οι οποίοι συμμετείχαν στο ΔΣ της τράπεζας όταν έγινε η εξαγορά της ρωσικής τράπεζας. 

Επίσης παρευρίσκονται ο νομικός εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου, οι ελεγκτές της τράπεζας καθώς και νυν στελέχη της ΚΤ. 

stockwatch

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top