ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόικα: Παραμένει η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Τρόικα: Παραμένει η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Στην πρόοδο της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις προκλήσεις που παραμένουν, με προεξάρχουσα αυτή των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των δανειστών, στις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο του Economist, στη Λευκωσία.

Ο Jakob Wegener Friis, επικεφαλής της αποστολής στην Κύπρο, είπε ότι οι άμεσες συνέπειες της κρίσης έχουν παρέλθει και η χώρα εισέρχεται σε μια φάση πιο σταθερής ανάκαμψης. Οι συνθήκες είναι καλύτερες, όμως οι οικονομικές πληγές που έχε αφήσει η κρίση θα χρειαστούν χρόνο για να επουλωθούν, είπε.

Συμπλήρωσε ότι το έργο της μόνιμης αποκατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της επιλογής των σωστών πολιτικών.

Το σχέδιο οικονομικής προσαρμογής έχει εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα, βελτίωσε την εμπιστοσύνη και επέτρεψε στη χώρα να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, είπε ο κ. Friis.

Αναφερόμενος στις μελλοντικές προκλήσεις, μίλησε για τον κίνδυνο χαμηλότερης του 2% μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Κύπρο, ενώ είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση του τομέα των τηλεπικοινωνιών και λιμανιών.

Παράλληλα, κάλεσε την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει το σχέδιο επενδύσεων του Προέδρου Γιούνκερ.

Για το χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε ότι πριν την κρίση, ο τομέας ήταν υδροκέφαλος, με κακές πολιτικές πιστώσεων, ενώ υπήρχε αδυναμία στη ρύθμιση και την εποπτεία του. Όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν μέσα από το πρόγραμμα, είπε ο κ. Friis, προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα προβλήματα που παραμένουν.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ΜΕΔ, λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς αποτελούν σχεδόν το 60% των δανείων, ενώ αν το θέμα συνεχίσει να απασχολεί τις τράπεζες δεν θα υπάρχει χώρος για νέο δανεισμό.

Είπε ότι η Κύπρος έχει εργαστεί σκληρά και με αποφασιστικότητα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε ότι θα απαιτηθεί όραμα για το μέλλον, που θα διατηρήσει την Κύπρο σε σταθερή πορεία μεταρρύθμισης της δημοσιονομικής της πολιτικής.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα δημιουργήσουν συναίνεση στα κόμματα και ο ρεαλισμός με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα, θα παραμείνει.

Αναφέρθηκε στην παλαιότερη εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην ενέργεια και το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, καθώς η σκληρή δουλειά έχει περισσότερη σημασία από το φυσικό αέριο.

Ο Francesco Drudi της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε για τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Κύπρος, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την έναρξη της κρίσης.

Η χώρα, είπε, δείχνει έναν εξαιρετικό βαθμό ανθεκτικότητας αναφορικά με τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα, είπε ότι υλοποιούνται δημοσιονομικά μέτρα που βοηθούν την Κύπρο να επωφεληθεί από την πρόσβαση στο χρηματοδοτικό μηχανισμό σταθερότητας και το ΔΝΤ με ευνοϊκά επιτόκια.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες δυσκολίες, παραμένει όμως η μεγάλη πρόκληση των ΜΕΔ, συνέχισε ο κ. Drudi.

Το επίπεδο των ΜΕΔ είναι προβληματικό για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και εμποδίζει την παροχή κονδυλίων προς την οικονομία, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Drudi, με τη μείωση των ΜΕΔ μπορούμε να αναμένουμε μείωση στα επιτόκια για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είπε ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να συνεχίσει τη συνετή οικονομική πολιτική για την οικονομική της διάρθρωση.

«Η Κύπρος είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», είπε και πρόσθεσε ότι η βελτίωση της εμπιστοσύνης και η ανάκαμψη θα βασιστεί στη συνεχιζόμενη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Vincenzo Guzzo αναφέρθηκε από την πλευρά του στα ΜΕΔ, λέγοντας ότι μόνο αν αντιμετωπιστούν, θα μπορέσει η Κύπρος να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη.

Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, θα βοηθήσει τις τράπεζες να δώσουν νέες πιστώσεις με ευνοϊκούς όρους και θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας.

Είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Κύπρου ήταν επιτυχημένο, ενώ οι προκλήσεις παραμένουν.

Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για την οικονομική κρίση που πέρασε η Κύπρος, μόνο σταθερές μεταρρυθμίσεις, κατέληξε ο κ. Guzzo.

Ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Κύπρο Libor Krkoska αναφέρθηκε στους βασικούς τομείς της οικονομίας που είναι συνδεδεμένοι με τον τραπεζικό τομέα.

Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στον τομέα της ναυτιλίας, που τον χαρακτήρισε από τους πιο επιτυχημένους τομείς στην Κύπρο και ο οποίος, όπως είπε, δεν επηρεάστηκε από την κρίση. Χαρακτήρισε, τέλος, ενθαρρυντικό το ότι τοπικές τράπεζες προσπαθούν να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες στον τομέα αυτό.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το επιχειρηματικό μοντέλο του παρελθόντος, ενώ μίλησε και για τις προκλήσεις στην εποπτεία και τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top