ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με διαδικασίες εξπρές πάει στην Ολομέλεια το εκλογικό μέτρο

Με διαδικασίες εξπρές πάει στην Ολομέλεια το εκλογικό μέτρο

Στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση θα οδηγηθούν στις 26 Νοεμβρίου όλες οι προτάσεις (4) νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο.

Η συζήτηση του εκλογικού νόμου άρχισε σήμερα (5/11), εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από τα μικρά κόμματα, σε συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την εισήγηση του για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,6%  για είσοδο στη Βουλή στη δεύτερη κατανομή και όχι στο 5%  που είναι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Οι οικολόγοι εισηγούνται την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.

Το ΔΗΚΟ το απόγευμα θα καταθέσει πρόταση νόμου η οποία θα αφορά τους συνασπισμούς κομμάτων, δηλαδή δυο κόμματα για να πετύχουν είσοδο στη βουλή θα πρέπει να έχουν ποσοστά συμμετοχής 8% αντί 10% που είναι σήμερα ενώ εάν ο συνασπισμός αποτελείται από τρία κόμματα το ποσοστό εισόδου θα πρέπει να είναι 16% σε σχέση με 20% που ισχύει σήμερα.

Η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ προβλέπει όπως η κατανομή των εδρών γίνεται στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες με βάση την εκλογική δύναμη της κάθε μιας αντί στη βάση του ότι η Δημοκρατία θεωρείται ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Το ΕΥΡΩΚΟ εισηγείται την εφαρμογή οριζόντιας ψηφοφορίας. Όπως είπε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης από τους 56 βουλευτές, οι 14 θα εκλέγονται ως βουλευτές επικρατείας και οι υπόλοιποι 42 που θα κατανεμηθούν στις επαρχίες θα ψηφίζονται με την απλή αναλογική και το εκλογικό μέτρο θα ανέβει στο 2,5%.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top