Υπερυπολογιστές υπολόγισαν το ακριβές έτος που θα τελειώσει η ζωή στη Γη

Υπερυπολογιστές υπολόγισαν το ακριβές έτος που θα τελειώσει η ζωή στη Γη

Ερευνητές από τη NASA και το Πανεπιστήμιο Tōhō της Ιαπωνίας χρησιμοποίησαν προηγμένους υπερυπολογιστές και μαθηματικά μοντέλα για να προβλέψουν πότε ακριβώς ο Ήλιος θα φέρει το τέλος της ζωής στη Γη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η ζωή στον πλανήτη μας θα καταστεί αδύνατη μέχρι το έτος 1.000.002.021, καθώς ο Ήλιος θα γίνεται όλο και πιο καυτός και φωτεινός, αυξάνοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και μειώνοντας σταδιακά τα επίπεδα οξυγόνου, αναφέρει η Daily Mail.

Η φάση του κόκκινου γίγαντα

Διαπίστωσαν επίσης ότι σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος θα εισέλθει στη φάση του κόκκινου γίγαντα, ένα στάδιο κατά το οποίο θα εξαντλήσει το υδρογόνο που τον τροφοδοτεί και θα διογκωθεί δραματικά.

Σε εκείνο το σημείο, ο διογκωμένος κόκκινος γίγαντας πιθανότατα θα καταπιεί κάποιους από τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος – τον Ερμή, την Αφροδίτη και πιθανώς τη Γη.

Η NASA προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι ο Ήλιος κάποια στιγμή θα εξαντλήσει την ενέργειά του, αλλά σημειώνει επίσης ότι ο Ήλιος δεν έχει φτάσει ακόμα στο μέσο της ζωής του, και αναμένεται να διαρκέσει άλλα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

400.000 προσομοιώσεις

Για τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, οι ερευνητές διενήργησαν προσομοιώσεις, προκειμένου να προβλέψουν τις αλλαγές στο κλίμα και τη σύνθεση των αερίων. Χρειάστηκαν περισσότερες από 400.000 προσομοιώσεις για να προβλέψουν πότε θα τελειώσει ο κόσμος.

Σύμφωνα με τα προσομοιωμένα μοντέλα που βασίζονται στην κλιματική αλλαγή και την ηλιακή ακτινοβολία, ο πλανήτης θα μετατραπεί με τον καιρό σε έναν αφιλόξενο κόσμο. Η προοδευτική εξασθένηση του μαγνητικού πεδίου της Γης και η αύξηση των ηλιακών καταιγίδων και στεμματικών εκρήξεων μάζας προσφέρουν ήδη ενδείξεις για αυτή την αναμενόμενη εξέλιξη. Η πιο ισχυρή ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων 20 ετών καταγράφηκε πρόσφατα, ενισχύοντας τους φόβους για τις μελλοντικές επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια οξυγόνου θα οδηγήσει σε μαζική εξαφάνιση στη Γη. Οι οργανισμοί που παράγουν οξυγόνο θα μειωθούν και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου απομείνουν μόνο αναερόβια μικρόβια, δηλαδή οργανισμοί που μπορούν να επιβιώσουν χωρίς οξυγόνο.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο τυχαίας επιλογής, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η ατμόσφαιρα της Γης, με επίπεδα οξυγόνου άνω του 1% των σημερινών επιπέδων, θα διαρκέσει περίπου 1,08 δισεκατομμύρια χρόνια, με απόκλιση 0,14 δισεκατομμυρίων ετών.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Παρότι το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ασύλληπτα μακρινό, οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σημασία της έγκαιρης προετοιμασίας. Τεχνολογικές λύσεις όπως κλειστά οικοσυστήματα με ελεγχόμενες συνθήκες διαβίωσης, ή τεχνητά περιβάλλοντα διαβίωσης, εξετάζονται ως πιθανά μέτρα για την παράταση της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη.

Άλλες προσεγγίσεις στρέφουν το βλέμμα πέρα από τη Γη. Τα σχέδια για μακροπρόθεσμη αποίκηση του Διαστήματος, με αποστολές προς τον Άρη από τη NASA και την SpaceX, αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα υπό το φως των παραπάνω προβλέψεων. Αν και η πλήρης μετανάστευση του ανθρώπινου είδους φαίνεται ακόμα ουτοπική, η ανάπτυξη διαπλανητικής κατοικησιμότητας ενδέχεται να αποτελέσει μακροπρόθεσμη λύση.

ΠΗΓΗ: CNN.gr

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Έφθασε στη Βοσνία ο ΠτΔ για επίσκεψη εργασίας - Όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Έφθασε στη Βοσνία ο ΠτΔ για επίσκεψη εργασίας - Όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έφθασε στο Σεράγεβο, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE