Παραπεμπτικά, προσωπικοί και ειδικοί ιατροί και στη μέση... τα παράπονα των ασθενών – «Θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς»

Παραπεμπτικά, προσωπικοί και ειδικοί ιατροί και στη μέση... τα παράπονα των ασθενών – «Θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς»

Αρκετές καταγγελίες από ασθενείς στους οποίους δεν απαντούσαν έγκαιρα οι προσωπικοί ιατροί, δέχθηκε η ιστοσελίδα μας.

Για τον λόγο αυτό, το ThemaOnline, έθεσε τα παράπονα και τις καταγγελίες των αναγνωστών του, ενώπιον της υπεύθυνης του παρατηρητηρίου δικαιωμάτων ασθενών της ΟΣΑΚ, Μιχαέλας Μάρκου, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν τα παράπονα τους, και η οποία ανέφερε πως, «δεχόμαστε συχνά παράπονα για την συμπεριφορά και την εξυπηρέτηση των προσωπικών ιατρών, κυρίως, επειδή αρνούνται να δεχθούν τους ασθενείς στο ιατρείο κι αντί αυτού πραγματοποιούν τηλεφωνική επικοινωνία, πολλές φορές με την γραμματέα του ιατρού που δίνει οδηγίες», ενώ όπως πρόσθεσε, «θα πρέπει να γίνεται και εξέταση στο ιατρείο πέραν των τηλεφωνικών επισκέψεις».

Παράλληλα σημείωσε πως, «σύμφωνα με τις καταγγελίες αρνούνται να εκδώσουν παραπεμπτικά σε ειδικούς ιατρούς» και σημείωσε, «δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση ωστόσο όταν όντως υπάρχει λόγος και πρέπει να εκδοθεί το παραπεμπτικό, δεν μπορεί να αρνείται ο γιατρός να το εκδώσει εφόσον αξιολογήσει ότι χρειάζεται».

Επιπρόσθετα ανέφερε, «παρατηρούμε ότι δίνονται λάθος οδηγίες από τον προσωπικό ιατρό με αποτέλεσμα να στέλνουν τους ασθενείς στις Πρώτες Βοήθειες ενώ είναι δεν είναι επείγοντα περιστατικά και που μπορούν να χειριστούν οι ίδιοι ωστόσο δίνονται αυτές οι οδηγίες, ειδικότερα όταν τα περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε ώρες που ο προσωπικός ιατρός δεν εργάζεται».

Επίσης ένα άλλο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται, σύμφωνα με την κ. Μάρκου, «προσωπικοί ιατροί οι οποίοι απουσιάζουν με άδεια δεν ορίζουν αντικαταστάτη» και εξήγησε πως, «όταν κάποιος προσωπικός γιατρός απουσιάζει με άδεια και δεν λειτουργεί το ιατρείο του οφείλει να ειδοποιήσει τους ασθενείς του και να θέσει αντικαταστάτη».

Κληθήσα να εκφράσει την άποψη της επί του θέματος η Δρ. Μαίρη Αβρααμίδου, Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Προσωπικών Ιατρών, ανέφερε πως, «δεν είναι όλοι οι προσωπικοί ιατροί το ίδιο» και εξήγησε πως, «δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στο ίδιο καλάθι και να πούμε πως δεν απαντούν τα τηλέφωνα, πως δεν ενημερώνουν τους ασθενείς, πως δεν επιστρέφουν έγκαιρα τα τηλέφωνα κλπ.» και πρόσθεσε, «ενδεχομένως να υπάρχει μια μικρή μερίδα προσωπικών ιατρών που να μην ανταποκρίνεται στα καθήκοντα της και σε αυτά που αναμένουν ο οι πολίτες από αυτούς, ωστόσο είναι μια πολύ μικρή μερίδα».

Από την άλλη, όπως σημείωσε η κ. Αβρααμίδου, «θα πρέπει να εξετάσουμε αν όλα αυτά τα παράπονα που εκφράζουν οι ασθενείς όσον αφορά τα παραπεμπτικά, την ανταπόκριση στα τηλέφωνα και τις αντικαταστάσεις για να δούμε που εντοπίζεται το πρόβλημα».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως, «οι πολίτες μετά την πανδημία όπου επικράτησε η τηλεϊατρική φαίνεται να εκμεταλλεύονται την κατάσταση και επικοινωνούν με τον προσωπικό ιατρό και να ζητούν παραπεμπτικά για πολύ ασήμαντα περιστατικά αλλά και περιστατικά στα οποία δεν θα έπρεπε να ενοχλήσουν τον προσωπικό ιατρό».

Χαρακτηριστικά, κ. Αβρααμίδου σημείωσε πως, «η αλήθεια αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα κρύβεται κάπου στη μέση» και εξήγησε ότι, «ούτε όλοι οι ασθενείς έχουν πάντα δίκαιο αλλά ούτε και πάντα έχουν άδικο».

Παράλληλα όπως ανέφερε, «οι προσωπικοί ιατροί δικαιούνται να απουσιάζουν δύο συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες χωρίς αντικατάσταση» και σημείωσε χαρακτηριστικά, «φτάσαμε στο σημείο να είμαστε εγκλωβισμένοι στα γραφεία μας».

Όπως συμπλήρωσε, «οι προσωπικοί ιατροί δέχονται πιέσεις και πρόστιμα επειδή εκδίδουν παραπεμπτικά που δεν χρειάζονται» ενώ πρόσθεσε πως, «οι ασθενείς δεν βρίσκουν διαθέσιμο ραντεβού σε ειδικούς ιατρούς επειδή καταλήγουν σε αυτούς περιστατικά που δεν θα έπρεπε να καταλήξουν».

Το πρόβλημα που αναδύεται, σύμφωνα με την κ. Αβρααμίδου, «είναι θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς» και συμπλήρωσε, «ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε όλοι στο ΓεΣΥ».

Ερωτηθείσα αν εκδίδονται αχρείαστα παραπεμπτικά από τους προσωπικούς ιατρούς λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που έχουν να εξυπηρετήσουν, η Δρ. Αβρααμίδου ανέφερε, «Ουδέν αναληθέστερον» και εξήγησε ότι, «ο κόσμος έχει απαιτήσεις για παραπεμπτικά αλλά και τα προγραμματισμένα ραντεβού», τονίζοντας πως, «φταίνε όλοι, οι προσωπικοί ιατροί, οι ειδικοί ιατροί αλλά και οι ασθενείς».

Όπως σημείωσε, «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση», και συμπλήρωσε πως, «υπάρχουν οι ιατροί που έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ και δεν είχαν επαφή με την κλινική ιατρική πράξη και απλά εκδίδουν παραπεμπτικά, ωστόσο είναι η θλιβερή μειοψηφία».

Καταληκτικά, ανέφερε ότι, «φταίμε όλοι και δεν φταίμε», και συμπλήρωσε ότι, «κανένας ιατρός δεν θα αρνηθεί να εκδώσει παραπεμπτικά σε σοβαρά περιστατικά».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Παραθέτει Διάσκεψη Τύπου ο Σάββας Αγγελίδης για την απόφαση του ΕΔΑΔ

LIVE: Παραθέτει Διάσκεψη Τύπου ο Σάββας Αγγελίδης για την απόφαση του ΕΔΑΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η διάσκεψη Τύπου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, στον απόηχο της σοβαρής καταδίκης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δείτε λεπτό προς λεπτό τις δηλώσεις και όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE