ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Κύπρος έχει εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Η Κύπρος έχει εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Η Κύπρος έχει εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της καλλιέργειας για συγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι “στις 28.9.2015, η Κύπρος, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, υπέβαλε σχετικά αιτήματα, ώστε να εξαιρεθεί όλη η επικράτειά της από το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής των ήδη εγκεκριμένων ή υπό έγκριση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για καλλιέργεια”.

Προσθέτει ότι “στις 16.11.2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ότι τα αιτήματα της Κύπρου έχουν γίνει αποδεκτά από τους αιτητές και η επικράτεια της Κύπρου έχει εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της καλλιέργειας για τους συγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”.

Αυτή η διαφοροποίηση στο γεωγραφικό πεδίο θα συμπεριληφθεί στους όρους αδειοδότησης ή με τροποποίησή τους, στην περίπτωση των ήδη εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κύπρος, με την πάγια αρνητική θέση της ως προς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ήταν υπέρ της παραχώρησης του δικαιώματος στα κράτη-μέλη να αποφασίζουν τα ίδια για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους και ήταν ενεργή και αυστηρή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην επικράτειά τους, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top