ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πισωγύρισμα στους δημοκρατικούς θεσμούς το εκλογικό μέτρο του 3,6% αναφέρει ο Περδίκης

Πισωγύρισμα στους δημοκρατικούς θεσμούς το εκλογικό μέτρο του 3,6% αναφέρει ο Περδίκης

H ψήφιση από τη Βουλή του εκλογικού μέτρου στο 3,6%, η κατάργηση της απλής αναλογικής και η απόρριψη της οριζόντιας ψηφοφορίας αποτελούν πισωγύρισμα στους δημοκρατικούς θεσμούς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, καλώντας τα πολιτικά κόμματα που επηρεάζονται από την ενέργεια αυτή να επιδιώξουν μια διακομματική συνεργασία.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «η έγκριση της πρότασης για το εκλογικό μέτρο στο 3,6%, της πλειοψηφίας των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ από την ολομέλεια της Βουλής αποτελεί μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση. Το Κίνημα θεωρεί ότι το γεγονός πως έχει καταργηθεί η απλή αναλογική και έχει ταυτόχρονα απορριφθεί για πρώτη φορά από τη Βουλή η οριζόντια ψηφοφορία αποτελεί πισωγύρισμα στους δημοκρατικούς θεσμούς».

Από την άλλη, συνέχισε, «το γεγονός ότι η στάση αυτή των δύο μεγάλων κομμάτων έγινε έξω από κάθε λογική συναίνεσης με τα άλλα πολιτικά κόμματα και παρά την καταγραμμένη αντίθεση της κοινής γνώμης είναι ένας πολύ επικίνδυνος οιωνός. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πλέον σε τι άλλο μπορεί να προχωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στηριζόμενα πάνω στην κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία».

Γι’ αυτό, σημείωσε ο κ. Περδίκης, «επιβάλλεται τα υπόλοιπα κόμματα να εγκαταλείψουν τις προσωπικές ατζέντες και τις μικροπολιτικές συμπεριφορές και να επιδιώξουν την επίτευξη μίας διακομματικής συνεργασίας. Εμείς προσπαθήσαμε τις τελευταίες βδομάδες να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων, ιδιαίτερα στο θέμα της υποστήριξης της πρότασης για την οριζόντια ψηφοφορία, ωστόσο δυστυχώς και το δηλώνουμε με ειλικρίνεια, αποτύχαμε».

Πρόσθεσε ότι «η εισήγηση μου στη σημερινή συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων και των συνεργαζόμενων Κινημάτων είναι να ξεκινήσει νέα προσπάθεια με στόχο τη συγκρότηση μιας κοινής επιτροπής επαφής μεταξύ των υπολοίπων κομμάτων για να αντιμετωπιστούν οι επικίνδυνες εξελίξεις που προκύπτουν από την καταθλιπτική συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία απειλεί να συνθλίψει όχι μόνο τα μικρά αλλά και τα μεσαία κόμματα».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ακόμα ότι «η πλειοψηφία των κομμάτων ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ την Πέμπτη έφραξε το νόμο για αλλαγή του νόμου για τις συνεργασίες και τους συνασπισμούς μεταξύ των κομμάτων. Επίσης τροποποίησε τη νομοθεσία για να είναι δύσκολο σε τρίτο κόμμα να δικαιούται έδρα από την τρίτη κατανομή».

Ανέφερε επίσης ότι «δεν είναι μόνο τα μικρά κόμματα που έπληξαν με τις αλλαγές που έχουν κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά έπληξαν και του μεσαίου μεγέθους πολιτικά κόμματα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη χρηματοδότηση των κομμάτων».

«Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για προώθηση της πλατφόρμας των Κινημάτων των Πολιτών. Ήδη είναι μαζί μας η Ένωση Δανειοληπτών «Ευνομία» και το Κίνημα Ανεξαρτήτων Ελευθέρων Πολιτών ενώ ενδεχομένως από βδομάδας να ανακοινωθεί και τέταρτη οργάνωση που θα προσχωρήσει σ’ αυτή την πλατφόρμα», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Περδίκης μιλούσε κατά τη διάρκεια επιτόπου επίσκεψης και ενημέρωσης του από κατοίκους της περιοχής Καμάρες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόφαση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας να κατασκευάσει αντλιοστάσιο σε κατοικημένη περιοχή.

Πρόσθεσε ότι «οι περίπου 200-300 οικογένειες με υπόμνημα που υπέγραψαν και υπέβαλαν στον Δήμαρχο Λάρνακας ζητούν μια μικρή μετατόπιση του αντλιοστασίου, ούτως ώστε να αυξηθεί η ζώνη προστασίας από τα σπίτια και να αντιμετωπιστεί κάθε κίνδυνος από ένα πιθανό ατύχημα ή μια κακή λειτουργία του αντλιοστασίου».

Ο κ. Περδίκης υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι θα προβεί «στα απαραίτητα διαβήματα τόσο στον Δήμαρχο Λάρνακας όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να υποστηριχθεί το αίτημά τους».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στην Κολομβία: Διευθυντής φυλακής δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Eurovision: Η πρόβα του My Number One που ούτε η Έλενα Παπαρίζου δεν είχε δει - Δείτε βίντεο

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top