ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκάθαρες τοποθετήσεις για το Κυπριακό επιθυμεί το ΑΚΕΛ από ΗΠΑ

Ξεκάθαρες τοποθετήσεις για το Κυπριακό επιθυμεί το ΑΚΕΛ από ΗΠΑ

Κάποιες από τις θέσεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ θέλει να είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις από τη διεθνή κοινότητα ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε, την Παρασκευή, στο περιθώριο συνεδρίας του Προεδρείου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ) στη Λευκωσία, να πει πως αξιολογεί την επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κύπρο.

«Βέβαια ολοκληρωμένη άποψη θα διατυπώσουμε μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου που συνέρχεται αύριο, όταν θα έχουμε δηλαδή την πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλες τις επισκέψεις», απάντησε.

Σίγουρα, πρόσθεσε, «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών βρέθηκε στην Κύπρο». Αυτό από μόνο του όμως, διευκρίνισε, «δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Για να το αξιολογήσουμε πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα της συνάντησης».

 

«Θεωρούμε λοιπόν ότι κάποιες από τις θέσεις που έχει εκφράσει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας όμως ότι «έχει αποφύγει, βέβαια, να τοποθετηθεί σε ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού όπως έχει πράξει ο κ. Λαβρόφ».

Η δική μας λοιπόν απαίτηση, συνέχισε, «πέρα από τις γενικές τοποθετήσεις για στήριξη της διαδικασίας, για πολιτική και οικονομική στήριξη αν και εφόσον υπάρξει δυνατότητα εξεύρεσης συμφωνίας κλπ, θεωρούμε ότι θα πρέπει όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες – που είναι πολύ καλά γνωστό το ειδικό βάρος που έχουν ως χώρα – να εντάσσονται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

«Θέλουμε να είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ και βέβαια στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Αυτά, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «θέλουμε να δούμε από τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν στη συνέχεια», ευχόμενος «όλο αυτό το ενδιαφέρον το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη να συμβάλει έτσι ώστε τελικά να έχουμε μια λύση στο Κυπριακό, όχι την οποιαδήποτε λύση – επαναλαμβάνω – αλλά μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες το κυπριακού λαού».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Ολγκίν: Eνημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της στην Κύπρο

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις επαφές της, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Γραμματέα, Φαρχάν Χακ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top