ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τους Κύπριους διαιτητές ο Γεν. Ελεγκτής – «Αδήλωτα εισοδήματα - Περισσότερα από 1.4 εκ.»

«Καίει» τους Κύπριους διαιτητές ο Γεν. Ελεγκτής – «Αδήλωτα εισοδήματα - Περισσότερα από 1.4 εκ.»

Ξεγελούν το κράτος αποφεύγοντας να δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα οι Κύπριοι διαιτητές!

Αυτή η θέση καταγράφεται ξεκάθαρα στην ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας (για το έτος 2014), ο οποίος κάνει λόγο για «σημαντική απώλεια του κράτους».

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι μόνο για την σεζόν 2013-14, 42 διαιτητές και βοηθοί διαιτητές της κατηγορίας Elite είχαν εισοδήματα πέραν του 1.4 εκ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί!

Του Φάνη Μακρίδη

Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή γίνεται αναφορά και σε περιπτώσεις διαιτητών (όχι ονομαστικά) και στην οικονομική τους κατάσταση. Φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι ρεφ, αν και τα στοιχεία δεν δείχνουν τόσο ακριβή.

Η ελεγκτική υπηρεσία στην σύστασή της για το εν λόγω θέμα, αναφέρει ότι το Τμήμα Φορολογίας πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη διερεύνηση των διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών.

Πριν παραθέσουμε αναλυτικά τα σημεία της έκθεσης, να σημειώσουμε ότι οι μεσότιτλοι που χρησιμοποιούνται ανήκουν στον γράφοντα (τα κείμενα είναι αυτούσια):

14 διαιτητές δεν δήλωσαν εισοδήματα την περίοδο 2007-14
Από δειγματοληπτικό έλεγχο αναφορικά με φυσικά πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του Διαιτητή/Βοηθού Διαιτητή Ποδοσφαίρου παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα:
(α) Μη συμπερίληψη στη δήλωση των εισοδημάτων από διαιτησία αγώνων. Εντοπίστηκαν περιπτώσεις Διαιτητών/Βοηθών Διαιτητών οι οποίοι την περίοδο 2007 - 2014, φαίνεται να πραγματοποίησαν διαιτησίες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους από διαιτησία και συνεπώς δεν τους επιβλήθηκε σχετικός φόρος. Σχετικά αναφέρεται ότι 14 συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές, οι οποίοι κατατάσσονται στην κατηγορία Elite της διαιτησίας, σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε η Υπηρεσία μας, διαιτήτευσαν από 84 - 171 αγώνες (έκαστος πλην ενός) στην Κύπρο και στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν στο Τμήμα εισοδήματα από διαιτησία. Σημειώνεται ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους διαιτήτευσαν οι συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές ενδέχεται να είναι πολύ περισσότεροι αφού ο έλεγχος περιορίστηκε στους αγώνες πρωταθλήματος Κύπρου Α΄ Κατηγορίας και Κυπέλου και αγώνες Ευρωπαϊκών και άλλων διοργανώσεων. 

Έχει δυο οχήματα πολυτελείας
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση Διαιτητή, ο οποίος φαίνεται να μην έχει υποβάλει στο Τμήμα δηλώσεις εισοδήματος, ενώ με βάση πληροφορίες από τον Έφορο Εταιρειών, την περίοδο 2002 - 2005 διετέλεσε μέτοχος και Διευθυντής εταιρείας που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Επίσης από τον Ιούλιο του 2014 είναι Διευθυντής και Γραμματέας άλλης εταιρείας ενώ φαίνεται να είναι και ιδιοκτήτης εμπορικής επιχείρησης (εστιατορίου) στην Ελλάδα. Ο εν λόγω Διαιτητής είναι ιδιοκτήτης τριών οχημάτων εκ των οποίων τα 2 θεωρούνται πολυτελείας. 

Πήρε 58.365, δήλωσε 49.536
Άλλη περίπτωση αφορά σε Διαιτητή, ο οποίος σε συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος που υπέβαλε στο Τμήμα δήλωσε εισοδήματα από διαιτησία για τα έτη 2006 - 2012 τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ορθά ή/και πλήρη αφού παρέλειψε να δηλώσει (i) όλα τα εισοδήματα διαιτησίας που παρουσιάζονται στις "Κάρτες Διαιτητή" της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) που επισύναψε στις εν λόγω δηλώσεις και (ii) τα εισοδήματα από αγώνες που διαιτήτευσε στο εξωτερικό (για τα έτη 2010 - 2014 η Υπηρεσία μας εντόπισε 23 τουλάχιστο αγώνες) ή/και άλλα ποσά που ενδεχομένως να του καταβλήθηκαν. Με βάση τις συμπληρωματικές του δηλώσεις για την περίοδο 2006 - 2012 τα εισοδήματά του ανέρχονται σε €49.536 αντί €58.365 που αναγράφονται στην κάρτα διαιτητή ΚΟΠ. 


Περισσότερο από 1,4 εκ. ευρώ για την περίοδο 2013-14
(β) Αμοιβές Διαιτητών/Βοηθών Διαιτητών για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα εισοδήματα που φαίνεται να έλαβαν για την περίοδο 2013 – 2014, 14 συγκεκριμένοι Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές που κατατάσσονται στην κατηγορία Elite, ανέρχονται σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπηρεσίας μας, συνολικά σε περίπου €470.000 ή κατά μέσο όρο €16.800 για κάθε έτος, κάθε Διαιτητής/Βοηθός Διαιτητής. Κατά συνέπεια, το συνολικό εισόδημα για όλους τους 42 Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές που ανήκουν στην κατηγορία Elite και διαιτήτευσαν αγώνες στην περίοδο 2013 - 2014 υπολογίζεται πέραν του ποσού του €1,4 εκ. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των Διαιτητών/Βοηθών Διαιτητών (306 την περίοδο 2013 - 2014), το ύψος των εισοδημάτων που φαίνεται να λαμβάνουν (πέραν του €1,4 εκ. για τους 42 Διαιτητές/Βοηθούς Διαιτητές) και του γεγονότος ότι φαίνεται να μην δηλώνονται τα εισοδήματα από διαιτησία, η απώλεια εσόδων του Κράτους εδώ και αρκετά χρόνια είναι σημαντική. 

Είναι παρατηρητές και εξακολουθούν να μην δηλώνουν…
(γ) Διαιτητές/Βοηθοί Διαιτητές που σταμάτησαν να διαιτητεύουν. Εντοπίστηκαν Διαιτητές που σταμάτησαν να διαιτητεύουν και οι οποίοι δεν δήλωναν τα εισοδήματα από διαιτησία, ενώ φαίνεται ότι Διαιτητές που σταματούν τη διαιτησία συνεχίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις ως Παρατηρητές Διαιτησίας σε αγώνες ποδοσφαίρου εξακολουθώντας να μην δηλώνουν τα εισοδήματά τους. 


Χαρακτηριστικά αναφέρεται φορολογούμενος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφόρηση από το διαδίκτυο, μέχρι το 2009 διαιτήτευε αγώνες ποδοσφαίρου στην Κύπρο και στο εξωτερικό και από το 2010 είναι Παρατηρητής Διαιτησίας. Στις δηλώσεις εισοδήματος που υποβλήθηκαν στο Τμήμα για την περίοδο 2006 - 2013 δεν δηλώθηκαν οποιαδήποτε εισοδήματα από αγώνες ποδοσφαίρου. 

Διαβάστε ακόμη: 

 «Καίει» τους Κύπριους διαιτητές ο Γεν. Ελεγκτής – «Αδήλωτα εισοδήματα - Περισσότερα από 1.4 εκ.»

Ο προϋπολογισμός των ΑΜΚΕ 2009 από 1.5 εκ. έγινε €4.287.498 – Έξι χρόνια μετά ακόμη ψάχνονται!

Φωτογραφίζεται ο Παναγή στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή – «Εσωτερικός ελεγκτής επί Αβέρωφ» απαντά…

1.945,75 ευρώ τον μήνα σε κάθε βουλευτή για... φραπεδακια και τυροπιτάκια!

Θα μας τρελάνουν! Συνεχίζουμε να δίνουμε διπλό επίδομα στον Καρογιάν εδώ και δυο χρόνια!

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top