ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προπύργιο των αντρών οι ηγετικές θέσεις στην οικονομία

Προπύργιο των αντρών οι ηγετικές θέσεις στην οικονομία

Οι γυναίκες απουσιάζουν από τις ηγετικές θέσεις σε οικονομικά χαρτοφυλάκια, δείχνει νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κυριαρχία των αντρών συνεχίζεται σε Κεντρικές Τράπεζες, Υπουργεία Οικονομικών και διοικητικά συμβούλια εταιρειών, όπου η αναλογία είναι μια γυναίκα για κάθε 25 κορυφαίες διοικητικές θέσεις.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι από τα 28 κράτη μέλη, μόνο στην Κύπρο η Επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας είναι γυναίκα, ενώ υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες Υπουργοί Οικονομικών, στη Ρουμανία και στη Σουηδία.

Όσον αφορά στις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην ΕΕ, μόνο το 4% των ανώτερων διευθυντικών στελεχών τους είναι γυναίκες.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών σε θέσεις ισχύος και λήψης αποφάσεων στον δημόσιο, οικονομικό και κοινωνικό τομέα, μεταξύ 2003 και 2014, σε όλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην ΕΕ, οι γυναίκες καταλαμβάνουν πλέον το ένα τρίτο των ηγετικών θέσεων στην πολιτική, η εκπροσώπησή τους όμως είναι πολύ χαμηλότερη όταν πρόκειται για τον τομέα της οικονομίας.

Ενώ υπάρχει πρόοδος σε πολλούς τομείς, αυτή απουσιάζει σχεδόν εξολοκλήρου στην οικονομία, συμπεραίνει η έκθεση.

Η έλλειψη γυναικών στα κορυφαία πόστα των Κεντρικών Τραπεζών, προστίθεται, είναι απόρροια των κοινωνικών δομών, με τους κυρίαρχους ανδρικούς ρόλους και τα ανθεκτικά στερεότυπα μεταξύ των φύλων να οδηγούν σε μεροληπτικές αποφάσεις σε προσλήψεις και προαγωγές.

Στα θετικά, καταγράφεται ότι η συνολική εκπροσώπηση των γυναικών σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια έχει αυξηθεί σταδιακά, από 9% το 2003 στο 20% το 2014, κυρίως σε κράτη μέλη όπου υπάρχει σχετική δεσμευτική νομοθεσία σε ισχύ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top