ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περικυκλωμένο από αστυνομικούς το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας – Τι συνέβη;

Περικυκλωμένο από αστυνομικούς το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας – Τι συνέβη;

Όσοι έτυχε το βράδυ της Τετάρτης, 09/12, να πέρασαν γύρω από τους δρόμους όπου βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο της Λάρνακας στο κέντρο της πόλης, θα αντιλήφθηκαν την έντονη παρουσία της αστυνομίας και να διερωτήθηκαν τι συμβαίνει.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Την Τετάρτη η απανταχού Εβραίοι γιόρταζαν μία πολύ σημαντική θρησκευτική γιορτή για αυτούς το «Χάνουκα» (όπως η γιορτή των φώτων για τους  Ορθόδοξους Χριστιανούς), για αυτό και η Εβραϊκή Κοινότητα στην Κύπρο, διοργάνωσε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρουσία του Αρχιραββίνου Arie Zeev Raskin και άλλων διακεκριμένων μελών της Εβραϊκής Κοινότητας.

Καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όμως επειδή ήταν στην Αθήνα για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τον εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης.

Στην ομιλία  την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός, ο Πρόεδρος αφού εξέφρασε την απολογία του,  που δεν κατάφερε να είναι μαζί τους είπε ότι «ερχόμαστε από κοινού να θυμηθούμε τον θρίαμβο του φωτός, πάνω από το σκοτάδι και τη δύναμη τη πίστης και της δικαίωσης. Το  Χάνουκα υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα την υπεροχή της καθαρότητας από τη διαφθορά και της πνευματικότητας από τον υλισμό.» Πρόσθεσε επίσης ότι «οι αγώνες των Εβραίων και του κυπριακού λαού είναι κοινοί και πάρα τις δυσκολίες τα δυο έθνη συνεχίζουν περήφανα, ενωμένα και ισχυρά.

Οι Εβραίοι της Κύπρου, οι οποίοι βρέθηκαν  στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας μαζί με φίλους και την οικογένεια τους παρακολούθησαν ένα καταπληκτικό πρόγραμμα και απόλαυσαν ένα παραδοσιακό συγκρότημα, το οποίο ήρθε από το Ισραήλ ειδικά για τη γιορτή.

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, ενώ υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος τα μετρά της αστυνομίας ήταν δρακόντεια.

* Η γιορτή του Χανουκά διαρκεί οχτώ ημέρες και καθιερώθηκε από τον Γεουντά τον Μακκαβαίο για να σηματοδοτήσει τον εξαγνισμό του Ναού του Σολομώντα ύστερα από τη νίκη σε μάχη κατά του στρατού των Σελευκιδών και τον διωγμό τους από τη χώρα.

O βασιλιάς Αντίοχος είχε εκδώσει ένα διάταγμα με περιοριστικούς νόμους κατά των Εβραίων και τους απαγόρευε να διδάσκονται την Τορά και να τηρούν τις Εβραϊκές εντολές. Oι Εβραίοι αντιστάθηκαν και κατόρθωσαν να συντρίψουν τον στρατό των Σελευκιδών.

Όταν επέστρεψαν στον ναό τους βρήκαν μόνο ένα μπουκαλάκι με αγνό ελαιόλαδο που δεν είχε σπάσει για να ανάψουν το λυχνάρι του ναού, τη μενορά. Το λάδι έφτανε για μία ημέρα μόνο και όμως διήρκεσε οχτώ ημέρες, όσο χρειάστηκε για να φτιάξουν καινούριο λάδι και να το φέρουν από την Ιερουσαλήμ.

Αυτό το συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για την παράδοση να ανάβουμε κεριά στη γιορτή του Χανουκά. Το πρώτο βράδυ του Χανουκά ανάβεται ένα κερί και κάθε ημέρα προστίθεται από ένα μέχρι που το όγδοο βράδυ είναι αναμμένα και τα οχτώ κεριά της μενορά. Τα κεριά πρέπει να ανάβονται αμέσως μόλις σκοτεινιάσει, μετά την εσπερινή προσευχή.

Διαβάστε επίσης: Η σκυλίτσα του Νετανιάχου δάγκωσε δυο άτομα στη διάρκεια τελετής για την εβραϊκή γιορτή Hannukah

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top