ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Υπουργικό τη Δευτέρα (14/12) το νομοσχέδιο για τα εργασιακά της Cyta

Στο Υπουργικό τη Δευτέρα (14/12) το νομοσχέδιο για τα εργασιακά της Cyta

Πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων προνοεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα (14/12) στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.

Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Καθώς οι εργαζόμενοι ζητούσαν τη μαζική μίσθωση (δηλαδή οριστική εργοδότηση των εργαζομένων στη νέα ιδιωτική Cyta, χωρίς το δικαίωμα του επενδυτή να τους επιστρέψει πίσω στην κρατική ΑΤΗΚ), αρμόδια πηγή δήλωσε ότι μέσα στο νόμο για τα εργασιακά ενισχύθηκαν οι πρόνοιες που θωρακίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων, πέραν από την απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου του 2014, όταν ενέκρινε το νόμο για την αποκρατικοποίηση της Cyta.

Θεωρείται ότι με τις αλλαγές αυτές καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το αίτημα των συντεχνιών για μαζική μίσθωση των υπαλλήλων που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών.

Ειδικότερα, οι δύο πρόνοιες που διασφαλίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων αφορούν στο ότι οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών θα εργοδοτούνται σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης συλλογικής σύμβασης, δηλαδή θα διατηρήσουν τον ίδιο μισθό και ωφελήματα με τα οποία εργάζονταν στην κρατική ΑΤΗΚ.

Επιπλέον, στην περίπτωση που ο επενδυτής αποφασίσει να επιστρέψει στην κρατική ΑΤΗΚ κάποιους από τους υπαλλήλους που εργάζονται με άδεια άνευ απολαβών στην Cyta, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των προνοιών του περί τερματισμού απασχολήσεως νόμου. Σημειώνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό ο ιδιώτης επενδυτής θα μπορούσε μετά την πάροδο 24 μηνών μετά τη μεταφορά των μετοχών να επιστρέψει στην κρατική ΑΤΗΚ όσους υπαλλήλους δεν δικαιολογούνται από το επιχειρηματικό του σχέδιο. Έτσι, όσοι θα επιστρέψουν στην κρατική ΑΤΗΚ τότε θα αποσπασθούν στη δημόσια υπηρεσία, ενώ θα παίρνουν αποζημίωση.

Το νομοσχέδιο καθορίζει τέσσερις επιλογές για τους εργαζόμενους:

1. Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta ιδιωτικό συμβόλαιο (αποποίηση της ιδιότητας δημοσίου υπαλλήλου) με ταυτόχρονη δωρεάν παραχώρηση πακέτου μετοχών.
2. Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών διατηρώντας ταυτόχρονα το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.
3. Επιλογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο σχέδιο.
4. Απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προνοεί μια μεταβατική περίοδο ενός έτους μετά την πώληση της ιδιωτικής Cyta, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνους στους υπαλλήλους να κάνουν τις επιλογές τους. Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία αποκρατικοποίησης θα χρειαστεί τουλάχιστον 7 με 9 μήνες να ολοκληρωθεί, η μεταβατική περίοδος ολοκληρώνεται στα τέλη του 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει τα νομοσχέδια στις αρχές Ιανουαρίου.

Όπως εξήγησαν οι ίδιες πηγές, η επιλογή της ίδρυσης της ιδιωτικής Cyta έγινε ακριβώς για τη διασφάλιση των εργαζομένων, καθώς αν η ΑΤΗΚ μετατρεπόταν σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου τότε οι εργαζόμενοι σε αυτήν θα έχαναν το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου. Έτσι η κρατική ΑΤΗΚ θα παραμείνει επ` αόριστον στο δημόσιο, διατηρώντας το οργανόγραμμά της (στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που εργάζονται με άδεια άνευ απολαβών και όσοι απεσπάστηκαν στη δημόσια υπηρεσία), ενώ θα διαχειρίζεται όσα από τα περιουσιακά στοιχεία δεν διατεθούν προς πώληση.

Διασφάλιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων

Το νομοσχέδιο προνοεί την πλήρη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων θα εργάζονται στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών, με το κράτος να εγγυάται ολόκληρο το ταμείο συντάξεως. Το κράτος θα καταβάλλει τη διαφορά της εισφοράς του ιδιοκτήτη της Cyta στο ταμείο συντάξεως για όσους υπάλληλους εργάζονται στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών. Εξάλλου, η περίοδος εργασίας ενός υπαλλήλου που εργάζεται με άδεια άνευ απολαβών στην ιδιωτική Cyta θα προσμετρά στα χρόνια υπηρεσίας του.

Διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος

Εξάλλου, ένας λόγος που επιλέγηκε η δομή της δημιουργίας της νέας εταιρείας ήταν η μεταφορά στον ιδιώτη επενδυτή, μόνο των αμιγώς τηλεπικοινωνιακών εργασιών και των σχετικών περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, εκτός της διαδικασίας θα παραμείνουν τα ακίνητα που διαθέτει η ΑΤΗΚ και όσα περιουσιακά στοιχεία δεν σχετίζονται άμεσα με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες. Με αυτό τον τρόπο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αποφεύγεται το ενδεχόμενο τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνιακές εργασίες να αγοραστούν σε πολύ χαμηλότερη τιμή, κάτι που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι εργασίες που θα εξαιρεθούν (εξαιρούμενα θέματα) θα καθορίζονται στο διάταγμα που θα εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο μετά την έγκριση των νομοσχεδίων από τη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, μελετάται το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να δίνει την επιλογή στους ενδιαφερόμενους επενδυτές είτε για αγορά της ιδιωτικής Cyta περιλαμβανομένης της Cyta Hellas, είτε μία αποκλειστικά για αγορά της Cyta Hellas, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της θυγατρικής εταιρείας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top