ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβάστε τι γράφουν τα Σαββατιάτικα κυπριακά πρωτοσέλιδα

Διαβάστε τι γράφουν τα Σαββατιάτικα κυπριακά πρωτοσέλιδα

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους στη Cyta, η διερεύνηση της προοπτικής εκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΔΗΚΟ και Ελένης Θεοχάρους, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία, η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας, και τα 9α ετήσια βραβεία Καρδιές από Χρυσό στην Πάφο, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Διασφαλίζονται και με το... παραπάνω”, γράφει ότι το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει επιπρόσθετες εγγυήσεις για τους εργαζόμενους της Cyta που κατοχυρώνουν πλήρως τα κεκτημένα δικαιώματά τους, περιλαμβανομένης και της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης. Γράφει, επίσης, ότι συσφίγγονται οι σχέσεις Κύπρου και Ουκρανίας και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, εξέφρασε την ευχή να βρεθεί μια ειρηνική λύση που να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Επίσης, γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προκηρύξει τις προσφορές για τον σχεδιασμό των κατασκευαστικών οδικών έργων για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Όχι στη Θεοχάρους λέει το άλλο ΔΗΚΟ”, γράφει ότι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της σύμπηξης εκλογικής συνεργασίας με την Ελένη Θεοχάρους και, εν μέσω αντιδράσεων, άναψε το πράσινο φως για διερεύνηση της προοπτικής. Γράφει, επίσης, ότι στη σύγχρονη κυπριακή Βουλή δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, και ότι κινητά και τάμπλετ είναι σε πρώτη ζήτηση για να σκοτώνουν τον χρόνο τους οι βουλευτές όταν η συνεδρία της Ολομέλειας κρατάει σε χρόνο. Επίσης, γράφει ότι τη Δευτέρα πρόκειται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, από τον Υπουργό Οικονομικών, το ανανεωμένο νομοσχέδιο σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, στο οποίο προστέθηκαν πρόνοιες που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Έξω φρενών οι υπάλληλοι της Cyta”, γράφει ότι έξαλλοι έγιναν οι εργαζόμενοι της Cyta μόλις έμαθαν ότι διέρρευσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα εργασιακά τους δικαιώματα, και τόνιζαν ότι ο στοιχειώδης σεβασμός προς τη μεγάλη ομάδα τους απαιτούσε όπως ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώσει πρώτα αυτούς. Γράφει, επίσης, ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφάσισε να συγκαλέσει Παγκύπριο Συνέδριο για τις 23 Ιανουαρίου 2016, στη Λευκωσία, και ότι περιλαμβάνεται πρόταση για αλλαγή στο Καταστατικό του κόμματος. Επίσης, γράφει ότι διχάζει η επομένη της απόρριψης από τη Βουλή των κανονισμών για τη λειτουργία των καταστημάτων, η Υπουργός Εργασίας και ο Γενικός Εισαγγελέας διαβουλεύονται για τα επόμενα βήματα, ενώ οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικώς για να εργάζονται ολόχρονα.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Προσφέρει γην και ύδωρ”, γράφει ότι πλήρως καλυμμένοι είναι οι υπάλληλοι της Cyta ενόψει της αποκρατικοποίησης του οργανισμού, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές που αποκαλύπτουν πως σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, και ότι η Κυβέρνηση φαίνεται να προσφέρει γην και ύδωρ για να αποτρέψει αντιδράσεις των εργαζομένων και κατ` επέκταση να πετύχει έγκριση του νομοθετικού πλαισίου από τη Βουλή. Γράφει, επίσης, ότι εορταστική πλέον η ατμόσφαιρα στην αγορά, ωστόσο πίσω από τα φώτα εξελίσσεται ο πόλεμος των ωραρίων, που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, μόλις τελειώσουν οι γιορτές, και ότι η επιστροφή στο καθεστώς του 2006 είναι αναπόφευκτη. Επίσης, γράφει ότι στο κενό φαίνεται να πέφτει η προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας για να γίνουν περισσότερες προαγωγές στην Εθνική Φρουρά πριν από το τέλος του χρόνου.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Αυξήσεις κερδών και μειώσεις μισθών”, γράφει ότι υπάρχει πρωτοφανής διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και ότι η απαξίωση της μισθωτής εργασίας έχει οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών στα επίπεδα του 1996. Γράφει, επίσης, ότι με ειρηνική δικοινοτική αντιπολεμική εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το ΠΣΕ, η ΕΕΔΥΕ, η BD και το WPC, συνεχίζεται σήμερα η Τριμερής Συνάντηση Ειρήνης υπό το σύνθημα “Λαοί της Μεσογείου ξεσηκωθείτε ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, για ειρήνη”. Επίσης, γράφει ότι σε οριστική ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ της Κυβέρνησης και των εργαζομένων στη Cyta, σε σχέση με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, και ότι εκπρόσωποι των συντεχνιών δήλωσαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι επειδή το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε τον δρόμο των διαρροών αντί της διαβούλευσης.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Αγάπη και θάρρος στις Καρδιές από Χρυσό”, γράφει ότι νικητές των 9ων ετήσιων βραβείων Καρδιές από Χρυσό στην Πάφο ανακηρύχθηκαν ένας αφοσιωμένος φιλάνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να μαζευτούν χιλιάδες ευρώ για τη Νεφρολογική Μονάδα Πάφου, και ένα θαρραλέο τυφλό αγόρι. Γράφει, επίσης, ότι γονείς καλούν το Υπουργείο Παιδείας να φροντίσει ώστε οι δάσκαλοι να υποβάλλονται σε ψυχολογική αξιολόγηση από ιατροσυμβούλιο, υπό το φως των πρόσφατων περιστατικών βίας κατά μαθητών που είδαν το φως της δημοσιότητας. Επίσης, γράφει ότι ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αφορά σχέδια απολύσεων προσωπικού στη Cyta, φαίνεται να υποκύπτει πλήρως στις απαιτήσεις των συντεχνιών.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top