ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Υιοθετούμε πολιτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν άμεσα στον ίδιο τον πολίτη

Πρόεδρος: Υιοθετούμε πολιτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν άμεσα στον ίδιο τον πολίτη

Ως Κυβέρνηση, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υιοθετούμε πολιτικές παρεμβάσεις που στοχεύουν άμεσα στον ίδιο τον πολίτη, στην αναβάθμιση του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών και στην κοινωνική συνοχή.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του «Σπιτιού του Εθελοντή» στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι στις μέρες μας, ο εθελοντισμός έχει σημειώσει εντυπωσιακή εξέλιξη στην οργανωτική του δομή, που θα έλεγα πως αγγίζει τα όρια του κοινωνικού επαγγελματισμού.

“Ο τρόπος παρέμβασης και τα σύγχρονα δίκτυα κοινωνικής εργασίας, εκτός από τη φιλανθρωπική τους δράση, λειτουργούν με έμφαση στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και μάλιστα αυτό συμβαίνει με τρόπο που δημιουργεί αυξανόμενα οικονομικά μεγέθη. Δημιουργεί τη λεγόμενη «αλληλέγγυα οικονομία», που έχει ως μέρος του τελικού αποτελέσματος και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά του Εθελοντικού Κινήματος και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και η συμβολή τους ακόμη και στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι ως προς την κοινωνία των πολιτών και την αναβάθμιση του ρόλου της, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συνέβαλε στη συγγραφή του Εγγράφου Πολιτικής, με τίτλο «Η οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο: Οικοδομώντας το μέλλον».

Παράλληλα, είπε, βρίσκεται, εξ όσων πληροφορούμαι, υπό ετοιμασία το «Εγχειρίδιο της Ενεργού Πολιτότητας», ένα έντυπο που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που δεν παύουν ποτέ να προσφέρουν στα κοινά, είτε ανήκουν σε Εθελοντικές και Μη κυβερνητικές Οργανώσεις είτε όχι.

“Προς εκπλήρωση του στόχου να καταστεί ο Εθελοντισμός συνείδηση και στάση ζωής για όλους τους συμπολίτες μας, αρχής γενομένης από τα παιδιά, ετοιμάστηκε το «Εγχειρίδιο της Καλλιέργειας του Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη». Το έντυπο αυτό απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, με τελικούς αποδέκτες τα παιδιά μας, διότι πιστεύουμε πως μέσα από την παιδεία καθιερώνεται στους αυριανούς ενεργούς πολίτες η κοινωνική προσφορά ως σταθερή αξία”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως με πρωτοβουλία του ίδιου του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δόθηκε ρόλος και λόγος στους πολίτες με τη θεσμοθέτηση των Δημόσιων Διαβουλεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, καθιερώσαμε και το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα και δεκάδες νέοι μας είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απόψεις, να ασκήσουν κριτική και να υποβάλουν ενώπιον μας εισηγήσεις.

“Θέλω εδώ παρενθετικά να σας αποκαλύψω πως ο διάλογος με τους νέους σε αυτό το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν για μένα και για τους Υπουργούς μία ευχάριστη αποκάλυψη για τη δημιουργικότητα που κρύβουν οι νέοι μας, μία δημιουργικότητα που οφείλουμε να αναδείξουμε”, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ο Πρόεδρος είπε πως προωθείται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία, εγγραφή και πιστοποίηση τους – ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει την καλύτερη στόχευση και διαχείριση των χορηγιών, ώστε να καθίσταται αποτελεσματικότερη η αξιοποίηση τους.

“Ένα μεγάλο κεφάλαιο αφορά και τις υποδομές. Στόχος μας είναι η δημιουργία σε κάθε επαρχία ενός «Σπιτιού του Εθελοντή». Η κεντρική ιδέα είναι η παροχή στις Οργανώσεις της αναγκαίας υποδομής για τη λειτουργία τους και στην κάλυψη των βασικών γραφειακών και στεγαστικών τους αναγκών”, πρόσθεσε.

Η υλοποίηση της ιδέας αυτής, σημείωσε, είχε αφετηρία την Επαρχία της Λάρνακας, όπου εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί με επιτυχία το «Σπίτι του Εθελοντή», στο οποίο στεγάζονται 12 οργανώσεις.

Ακολουθεί, είπε, η Λευκωσία, όπου στο χώρο αυτό που αποτελεί κυβερνητική περιουσία και εγκαινιάζουμε σήμερα, αναμένεται να ικανοποιηθούν οι στεγαστικές ανάγκες περίπου 30 μη κυβερνητικών οργανώσεων.

“Έχουν γίνει επαφές με το ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό, ώστε να παραχωρηθούν χώροι του Πανεπιστημίου για τη δημιουργία ενός Σπιτιού στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης. Φυσικά, ανάλογες ενέργειες θα γίνουν και στην Επαρχία Πάφου και Αμμοχώστου, έτσι ώστε κάθε Επαρχία να αποκτήσει το δικό της κέντρο δράσης του εθελοντισμού”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι για την υλοποίηση του Σπιτιού του Εθελοντή τόσο στη Λάρνακα όσο και στη Λευκωσία καθοριστική ήταν η συνδρομή του Τμήματος Δημοσίων Έργων και Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

Η συνεισφορά του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνέχισε, ήταν επίσης ουσιαστική προς την υλοποίηση της προσπάθειας για τη δημιουργία του Σπιτιού του Εθελοντή στην Επαρχία Λευκωσίας. CYTA, Συνεργατισμός, RCB, με τη συνεισφορά τους, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την επιτυχία που μπορεί να επιφέρει η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος είπε πως το «Σπίτι» αυτό, που θα στεγάσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αποτελεί μια μικρή ευχαριστήρια πράξη, απτής στήριξης και συνεργασίας προς όλους τους συμπολίτες μας που εθελοντικά συνεισφέρουν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top