ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Κατάπαυση του πυρός εν όψει των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων

Υεμένη: Κατάπαυση του πυρός εν όψει των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων

Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, μετά τη θετική έκβαση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.

Η κατάπαυση του πυρός, που στοχεύει στην παύση των εμπόλεμων συγκρούσεων μετά από εννέα μήνες στην Υεμένη, τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη το πρωί στις 09:00 ώρα Γκρίνουιτς (11:00 ώρα Ελλάδας), με αφορμή την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο συνασπισμός αραβικών χωρών υπό την Σαουδική Αραβία.

«Η διοίκηση των δυνάμεων του συνασπισμού ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός από τις 12 μ.μ. ώρα Σαναά, διατηρώντας το δικαίωμα απάντησης σε οποιαδήποτε παραβίαση της εκεχειρίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του συνασπισμού που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο συνασπισμός έχει αγωνιστεί ενάντια στους αντάρτες Χούτι και τους συμμάχους τους, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Υεμένης αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω της εξέγερσης του Μαρτίου.

Η κατάπαυση του πυρός είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας αλλά αργότερο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την αναβολή της χωρίς να δοθεί κάποια αιτιολογία.

«Η εκεχειρία (θα διαρκέσει) για περίοδο επτά ημερών, αρχής γενομένης τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων και θα ανανεωθεί αυτομάτως υπό τον όρο της τήρησης αυτής από την άλλη πλευρά», συμπληρώνει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον ΟΗΕ ότι ζήτησε από τον σαουδαραβικό συνασπισμό να τηρήσει κατάπαυση του πυρός για περίοδο επτά ημερών από τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε αυτή να συμπέσει με την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη χώρα του, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 6.000 ανθρώπων.

Στις υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις θα παραστούν αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Υεμένης, μαζί με τους εκπροσώπους της ομάδας των ανταρτών σιιτών Χούτι.

Ο Σαουδικός συνασπισμός ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία το Μάρτιο, αφότου οι Χούτι κατάσχεσαν την Σαναά και εξαπλώθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Άντεν.

Από τον Μάρτιο, ο συνασπισμός και οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν ξαναπάρει την Άντεν και την Μαρίμπ, αλλά απέτυχαν να οδηγήσουν τους αντάρτες έξω από την τρίτη πόλη, την Ταΐζ.

Η ήδη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με περισσότερα από 21 εκατομμύρια ανθρώπων - τέσσερα-πέμπτα του πληθυσμού – να χρειάζονται τώρα ενίσχυση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top