ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Tοπική αυτοδιοίκηση να πρωτοστατήσει στη λήψη μέτρων αυτοκάθαρσης

H Tοπική αυτοδιοίκηση να πρωτοστατήσει στη λήψη μέτρων αυτοκάθαρσης

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει στη λήψη μέτρων αυτοκάθαρσης και, παράλληλα, πρέπει η ίδια να αποδεχθεί έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου, που θα υποκαταστήσει το σημερινό, ο οποίος, κατά κοινή ομολογία, έχει αποδειχθεί απρόσφορος, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε ομιλία του στην 32η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως “θέλουμε να καταστήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση πιο λειτουργική, πιο φιλική και ανθρώπινη, πιο εξυπηρετική προς τον πολίτη”, σημειώνοντας πως “με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει ραντεβού με την ιστορία των θεσμών της, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία φιλοδοξεί να προσαρμόσει απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής”.

“Οι προσπάθειες μας για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φιλοδοξούν να την ισχυροποιήσουν και να της δώσουν μια νέα πνοή, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά της”, επεσήμανε ο ΥΠΕΣ, και σημείωσε πως “οι παρούσες συνθήκες απαιτούν, εκ των πραγμάτων, και για λόγους βιωσιμότητας, θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές που να προάγουν την αποτελεσματικότητα και τον εξορθολογισμό των δαπανών”.

Ανέφερε πως υπάρχει εξάλλου συμβατική υποχρέωση μέσω των προνοιών του Μνημονίου για επαναξιολόγηση και αναμόρφωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη χρήση των κυβερνητικών πόρων, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας και να διασφαλιστεί η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ο κ. Χάσικος διαβεβαίωσε πως “θα τείνουμε ευήκοον ους στις απόψεις που κατατίθενται, ειδικά για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο απασχολεί εδώ και καιρό αυτήν την κυβέρνηση - όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις - το Υπουργείο Εσωτερικών, τους εκλεγμένους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους πολίτες”.

Ανέφερε πως ξεκίνησε ήδη ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών με την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων και τα εν τη Βουλή κόμματα για σμίκρυνση των όποιων διαφορετικών απόψεων και/ή προσεγγίσεων για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Συγκλίσεις είναι που αναζητούμε, με στόχο πάντα τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε, όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή να έχουμε ήδη πετύχει μεταξύ μας τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και κοινές θέσεις”, ανέφερε.

Επεσήμανε ότι η όλη φιλοσοφία των σχετικών κυβερνητικών νομοσχεδίων εδράζεται πάνω στην ιδέα των υποχρεωτικών (δια νόμου) συμπλεγματοποιήσεων υπηρεσιών τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο.

“Προσδοκούμε στην πολιτική βούληση όλων, στην επίδειξη πνεύματος συναίνεσης για το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη, ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι για μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από συνέργειες και άλλες δράσεις, για να καταστούν οι Τοπικές Αρχές πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά και οικονομικά βιώσιμες”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες, ώστε οι Τοπικές Αρχές, αφενός, να καταστούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές, αφετέρου δε, για να αναλάβουν διευρυμένο φάσμα αρμοδιοτήτων και να ενισχύσουν το ρόλο τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μ’ ένα τρόπο πιο σύγχρονο, πιο αποδοτικό για τους πολίτες και πιο αποτελεσματικό.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως η εμβάθυνση και η εμπέδωση της άσκησης της τοπικής δημοκρατίας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για μια επιτυχημένη αποκέντρωση, εντούτοις, μια σωστή και επιτυχημένη αποκέντρωση δεν είναι αρκετή η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλα επίπεδα.

“Θα πρέπει να μελετηθούν οι διάφορες δομές και ο ρόλος τους, έτσι ώστε να προωθηθεί και η αναγκαία αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε πως οι Τοπικές Αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται για άντληση κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με την υποβολή κατάλληλων προγραμμάτων, η εφαρμογή των οποίων θα επιφέρει και την προσδοκώμενη αναβάθμιση στη ζωή των πολιτών.

Απέναντι, λοιπόν, στην πολυπλοκότητα των έργων που οι Τοπικές Αρχές καλούνται σήμερα να διαχειριστούν και το εύρος των οικονομικών και άλλων πτυχών με τις οποίες τα έργα αυτά είναι συνυφασμένα, επιβάλλεται όπως εφαρμόζονται πιστά όλοι οι κανόνες που αφορούν τη χρηστή διοίκηση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, την αποτελεσματικότητα και τη σωστή και δίκαιη διακυβέρνηση, ανέφερε.

Επεσήμανε πως “πρόθεσή μας είναι να καταστήσουμε τις Τοπικές Αρχές ικανές να πρωταγωνιστούν τόσο στον σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο όσο και στην εφαρμογή των πολιτικών και στρατηγικών που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, με την εμπλοκή ακόμα και της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών”.

“Προσδοκούμε στη μετεξέλιξη των Τοπικών Αρχών σε πραγματικούς εταίρους και όχι σε απλούς μεσάζοντες. Ασφαλώς, απαιτείται αυξημένη ανάληψη ευθυνών και καλλιέργεια κουλτούρας σύγχρονης διοικητικής νοοτροπίας, η οποία ενδυναμώνει τις δημοκρατικές αρχές και διασφαλίζει τις τοπικές ελευθερίες", πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Υπογράμμισε την ανάγκη για άσκηση της αναγκαίας εποπτείας και ελέγχου και σημείωσε πως “πρέπει να διασφαλίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής”.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε περαιτέρω πως μαζί με την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη, “άλλη κορυφαία προτεραιότητά μας είναι η θεσμοθέτηση διαδικασιών για αυστηρότερο έλεγχο, έτσι ώστε ο φορολογούμενος πολίτης να γνωρίζει, επακριβώς, πού, πώς, και μέσα από ποιες καθολικά διαφανείς διαδικασίες αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε σήμερα, σε σχέση με τη διαχείριση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη”, πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top