ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση του ΔΝΤ παραδέχεται τώρα ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Έκθεση του ΔΝΤ παραδέχεται τώρα ότι  έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα

Tο ΔΝΤ παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, σε έκθεση, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου από το ΔΣ του Ταμείου ότι έγιναν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα τον Μάιο του 2010.

Σε άλλη μία συγκεκαλυμμένη παραδοχή των λαθών που έγιναν στην Ελλάδα- με ευθύνη και του ίδιου- προβαίνει το ΔΝΤ με έκθεσή του που έδωσε χθες στην δημοσιότητα. Λάθη όμως για τα οποία τα στελέχη του Ταμείου στην ίδια έκθεση έχουν φροντίσει επιμελώς να δημιουργήσουν τα απαραίτητα άλλοθι, αποφεύγοντας έτσι να τα χρεωθούν.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ελάφρυνση χρέους που είχε ανάγκη η Ελλάδα αλλά δεν έγινε το 2010, και η οποία- όταν αυτή τελικά συνέβη το 2012- ήταν "πολύ λίγη και έγινε πολύ αργά" όπως παραδέχεται το ΔΝΤ στην συγκεκριμένη έκθεση.

Το Ταμείο μπορεί να οριοθετεί ως λάθος το γεγονός ότι αυτή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έγινε όταν θα έπρεπε να είχε γίνει στην αρχή του πρώτου μνημονίου, την ίδια στιγμή όμως αποδίδει αυτήν την καθυστέρηση στην γενικότερη απειλή συστημικής μετάδοσης της κρίσης εκείνη την περίοδο. Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε πολύς χρόνος τότε, το 2010, για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καταρρίπτοντας την ίδια στιγμή με τον τρόπο αυτό το επιχείρημα εκείνων που μετέπειτα έβαλαν κατά του τέως Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με το επιχείρημα ότι "δεν ήθελε την αναδιάρθρωση". Το ίδιο το Ταμείο στην έκθεσή του αναιρεί αυτό το επιχείρημα λόγω της κρισιμότητας των περιστάσεων εκείνης της εποχής.

Το δεύτερο λάθος στο οποίο με έμμεσο τρόπο εστιάζει η έκθεση έχει ως σημείο αναφοράς την βίαιη αντί μίας ήπιας και σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 2010 και για τα επόμενα χρόνια. Αν και το Ταμείο πλάθει και στο σημείο αυτό το αναγκαίο άλλοθι λέγοντας ότι στην περίπτωση της χώρας μας αυτή η βίαιη προσαρμογή ήταν αναγκαία για τον ισοσκελισμό των δημοσιονομικών, ταυτοχρόνως παραδέχεται της αρνητικές συνέπειες που επέφερε με πρώτες και κύριες την συρρίκνωση του ΑΕΠ και την διόγκωση του χρέους.

Πίσω όμως από τις γραμμές αυτής της παραδοχής κρύβεται κάτι πολύ σημαντικό. Η αποκάλυψη ότι αν επιλεγόταν η ενδεδειγμένη επιλογή μίας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτό θα σήμαινε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση. Σημειωτέον στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με παραδοχές ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως του προέδρου του euro working group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στον ΑLPHA τον Ιανουάριο του 2013) "ο λόγος που δεν επιλέχθηκε μία σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα ήταν γιατί η Ευρώπη δεν ήθελε να δώσει επιπλέον χρήματα". Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους που δεν έγινε το 2010, οδήγησαν το πείραμα της εσωτερικής υποτίμησης στην χώρα μας στις γνωστές του συνέπειες.

Η έκθεση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει απλά τα λάθη που έγιναν στην χώρα μας αλλά και την άρνηση των δανειστών να τα αποδεχθούν και να τα διορθώσουν.

Πηγή: thetoc.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top