ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: Τείνουμε να ξεγράψουμε το δικαίωμα επιστροφής

Λιλλήκας: Τείνουμε να ξεγράψουμε το δικαίωμα επιστροφής

Την εκτίμηση ότι οι τοποθετήσεις τόσο του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη συνηγορούν στο ότι «τείνουμε να ξεγράψουμε το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αφορά την ελεύθερη εγκατάσταση και ιδιοκτησία στον τόπο μας» διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Δήμου Λευκωσίας και σχολιάζοντας τη χτεσινή συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κάθε μέρα που περνά ο κ. Ακιντζί αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας αλλά και της τ/κ ηγεσίας και πως στη χτεσινή συνέντευξη του κ. Ακιντζί έκανε πλέον ξεκάθαρο ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θεωρούνται ως δεδομένο για τους Τ/κ, παραγνωρίζοντας πλήρως το αίσθημα ανασφάλειας που νοιώθουν οι Ε/κ.

Σε ό,τι αφορά το εδαφικό αλλά και το θέμα των περιουσιών, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι ο κ. Ακιντζί συνεχίζει να υποστηρίζει ότι θα πρέπει (οι Τ/κ) να έχουν πλειοψηφία πληθυσμού και γης στα κατεχόμενα, εξηγώντας πως είναι γι` αυτό το λόγο που ο Τ/κ ηγέτης επικεντρώνεται στο θέμα των αποζημιώσεων. Ένα ζήτημα που, όπως ανέφερε, φαίνεται δυστυχώς να υιοθετεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, στην προχτεσινή του συνέντευξη στο CNN Turk εστίασε την προσοχή του στην ανάγκη να εξευρεθούν χρήματα για το ταμείο που θα αποζημιώσει τους πρόσφυγες.

«Με λίγα λόγια τείνουμε να ξεγράψουμε το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αφορά την ελεύθερη εγκατάσταση και ιδιοκτησία στον τόπο μας. Και το χειρότερο, τείνουμε να διαπραγματευτούμε μια λύση η οποία στην πραγματικότητα με τη μορφή της συνομοσπονδίας θα καταλύσει και την Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι όλα αυτά δεν θα διαφύγουν της προσοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι «δεν θα θυσιάσουμε στο όνομα του καλού κλίματος αυτά στα οποία στηρίζεται η επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού» αλλά και το καλό των Ε/κ και των Τ/κ που έχει να κάνει με τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εφαρμογή στον τόπο μας των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Στήριξη εγχώριας παραγωγής
-------
Σε ό,τι αφορά την επίσκεψης αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Δήμου Λευκωσίας στο χώρο στάθμευσης του «ΟΧΙ» ο Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως μέσα από την επαφή με τον κόσμο γίνεται ξεκάθαρο πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει να στηριχτούν άμεσα οι Κύπριοι παραγωγοί.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα η οποία ό,τι καταναλώνει το εισάγει» είπε, υποδεικνύοντας ότι ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, δηλαδή η αγροτική παραγωγή έχει άμεση ανάγκη από προγράμματα στήριξης αλλά και την ίδια στιγμή στήριξη στην προσπάθεια για αναβάθμιση των κυπριακών προϊόντων με στόχο όχι μόνο την εσωτερική αγορά αλλά και την προώθηση των εξαγωγών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, η Συμμαχία Πολιτών θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, ακριβώς για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκά κονδύλια έτσι ώστε χωρίς μεσάζοντες οι παραγωγοί να μπορέσουν αφενός να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους και αφετέρου να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την κυπριακή οικονομία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top