ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, πλήρες μέλος της Ομοσπονδίας Ευρω-Ασιατικών Χρηματιστηρίων έγινε το ΧΑΚ

Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, πλήρες μέλος της Ομοσπονδίας Ευρω-Ασιατικών Χρηματιστηρίων έγινε το ΧΑΚ

Πλήρες μέλος της Ομοσπονδίας Ευρω-Ασιατικών Χρηματιστηρίων (Federation of Euro-Asian Exchanges) έγινε τον περασμένο Νοέμβριο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από ομόφωνη απόφαση των μελών της Ομοσπονδίας και παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία εμπόδιζε τα προηγούμενα χρόνια την ένταξη του ΧΑΚ στα ευρω-ασιατικά χρηματιστήρια.

Η Ομοσπονδία, η οποία έχει ως εγγεγραμμένα Μέλη της τα Χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής, της Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

“Μετά από πολύ μεγάλες και πολύχρονες προσπάθειες έχουμε καταφέρει” την ένταξη του ΧΑΚ ως πλήρους μέλους. “Ουσιαστικό ρόλο” για επίτευξη του στόχου αυτού διαδραμάτισε το γεγονός ότι “την προεδρία της Ομοσπονδίας κατέχει αυτή την περίοδο η Αίγυπτος με την οποία η χώρας μας έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις”, ενώ προηγουμένως την προεδρία κατείχε η Τουρκία, επισήμανε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Μάριος Πηλαβάκης.

Ο κ. Πηλαβάκης μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, κατά την οποία προέβη σε μια σύντομη ανασκόπηση για το 2015, παρουσιάζοντας ορισμένες βασικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, καθώς και σημαντικά γεγονότα της εξάμηνης θητείας του νέου Συμβουλίου του ΧΑΚ (από τις αρχές Ιουνίου 2015, μέχρι το τέλος του 2015).

Ανέφερε επίσης ότι “το ΧΑΚ, ως Χρηματιστήριο χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα και διέξοδος των χωρών αυτών προς την ΕΕ”, ενώ ήδη με αρκετά Χρηματιστήρια των χωρών αυτών, έχουν συνομολογηθεί ξεχωριστά Μνημόνια Συναντίληψης (ΜOU).

“Λόγω των σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, των εξελίξεων σε περιφερειακές οικονομίες, καθώς και του ιδιαίτερα σημαντικού τομέα της Ενέργειας, διανοίγονται αντίστοιχα σημαντικές προοπτικές οι οποίες μελετούνται εκτενώς”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ τόνισε ότι επιδιώκεται μέσω των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται, η ενδυνάμωση του ρόλου του Χρηματιστηρίου ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας.

“Το ΧΑΚ συνιστά ένα πολύ σημαντικό πυλώνα για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο, γι΄ αυτό και οι προσπάθειες μας εστιάζονται διαρκώς προς την κατεύθυνση της πλήρους διασύνδεσης του Χρηματιστηρίου, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας”, επισήμανε.

Κύριος στόχος μέσω των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον κ. Πηλαβάκη, “είναι η σταδιακή υπέρβαση του σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά μας, αυτού δηλαδή της χαμηλής ρευστότητας, η διαρκής μείωση της οποιασδήποτε γραφειοκρατίας, η εισαγωγή νέας τεχνολογίας, η ανταπόκριση στην αγορά με ευέλικτο τρόπο, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του και η εφαρμογή ελκυστικής τιμολογιακής πολιτικής”.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top