ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δίχως τη Σένγκεν, το ευρώ δεν θα έχει σημασία

Γιούνκερ: Δίχως τη Σένγκεν, το ευρώ δεν θα έχει σημασία

«Σχεδόν βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τις προκλήσεις στην Ευρώπη το 2016.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Γιούνκερ αφότου δήλωσε «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος».

Η βεβαιότητα αυτή του προέδρου της Επιτροπής για την απόσπαση μιας συμφωνίας πηγάζει από την «εμπειρία» του, όπως εξήγησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.

«Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο βρετανός πρωθυπουργός είναι όλα δύσκολα», προειδοποίησε επίσης.

Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην ΕΕ, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση.

«Η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δίχως τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, χωρίς την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών για να ταξιδεύουν» το ευρώ δεν θα έχει σημασία.

«Και το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μεταξύ της Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Μιλώντας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που «δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Δεν είναι η Επιτροπή» που απέτυχε, αλλά «ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «μετεγκατάστασης», δήλωσε ο Γιούνκερ εκφράζοντας λύπη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Τσάκωσαν» άνδρα στη Λευκωσία με πυροβόλο όπλο και σφαίρες και του πέρασαν χειροπέδες

Eurovision 2024: Οριστικά εκτός τελικού η Ολλανδία - Η ανακοίνωση και η πρώτη αντίδραση του τραγουδιστή - Βίντεο

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Δικηγόροι Μοναχών: Τους καταβλήθηκαν οι μισθοί τους μετά από οδηγίες του Ησαΐα

«Πνίγεται» στη σκόνη η Κύπρος - Οι μετρήσεις σε κάθε πόλη και η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση



Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Υπόθεση Θανάση Νικολάου: Ζητά ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας ο Σταυριανού

Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας για την υπόθεση του Εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου είδε χθες (10/05) το φως της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top