ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έιντε: Να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο λύσης

Έιντε: Να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο λύσης

Προϋπόθεση είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο για τις ανάγκες της λύσης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα για να πληρωθεί το αρχικό κόστος, είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Ο κ. Έιντε, σημειώνει, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο κοινότητες να μην υπάρχει κενό, “Περνάμε από τη μία κατάσταση πραγμάτων στη νέα με σαφήνεια και εξουσιοδότηση, ώστε να μην υπάρχει καμία πίσω πόρτα “, τονίζει.

Στη συνέντευξή του, ο Νορβηγός πρώην Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος στις οκτάμηνες συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι σε καμιά - δύο εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία. «Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα, αλλά και όλες οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν από αυτά τα ζητήματα. Έτσι, παίρνουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε», δηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι οι ηγέτες που έχουν και την ιδιοκτησία της διαδικασίας αναγνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι η δυναμική δεν διαρκεί για πάντα.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καλύπτει τη χρηματοδότηση της λύσης και τις επαφές που ο ίδιος πραγματοποιεί. Ο κ.Άιντα ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι αριθμοί που δίνονται για το κόστος της λύσης είναι λάθος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις τελικές παραμέτρους της λύσης, ιδίως για το περιουσιακό και το εδαφικό. Γι’ αυτό θεωρεί σημαντικό να προχωρήσουν τα θέματα αυτά, για να εργαστούν οι εμπειρογνώμονες πάνω στη χρηματοδότηση.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπογραμμίζει τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση της διευθέτησης, ενώ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εκτιμά πως από τη στιγμή που θα υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη και αξιοπιστία για το πού πηγαίνει η διαδικασία σε όλα τα άλλα κεφάλαια, θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστούν σωστά τα θέματα ασφάλειας.

Στο ερώτημα αν όταν απέστειλε στους εμπλεκόμενους τις προσκλήσεις για το Νταβός υπολόγιζε ότι θα είχε σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδο στο Κυπριακό, ο κ.’Αιντε απαντά πως κι αυτός να μην εργαζόταν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Όσο για τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, λέει ότι οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας έρχονται κάθε χρόνο στο Νταβός, ενώ ο κ. Τσίπρας θα έχει χρήσιμες συναντήσεις για την οικονομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top