ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξι αγνοούμενοι Ελληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Κυπρο, γύρισαν σήμερα σπίτι τους για πάντα

Εξι αγνοούμενοι Ελληνες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Κυπρο, γύρισαν σήμερα σπίτι τους για πάντα

Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου υποδέχθηκαν σήμερα στην Αθήνα τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Κύπρο και αγνοούνταν.

 Οι συγγενείς και φίλοι που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς σήμερα στο Πεντάγωνο, όπου έγινε η τελετή παραλαβής, έλεγαν ότι είναι ανάμεικτα τα αισθήματά τους έπειτα από αναμονή τόσων χρόνων.

"Φύγανε παλληκάρια και τώρα υποδεχόμαστε κόκαλα", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αναλυτής, 69 ετών, αδελφός του Γιώργου Αναλυτή, στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στη Κύπρο, που όμως εξακολουθεί να αγνοείται. Έχει όμως, λέει, την κρυφή ελπίδα ότι "θα βρεθεί και αυτός", όπως βρέθηκαν τα λείψανα και του φίλου του Νικου Τσουκαλά με τον οποίο υπηρέτησαν μαζί στην ΕΛΔΥΚ.
 
Η ελληνική πολιτεία, με ασυγχώρητη καθυστέρηση πολλών ετών, όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, απέδωσε τις τιμές που πρέπει, "με τις σημαίες μεσίστιες και με το σεβασμό που οφείλεται, στους ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για το έθνος".
 
Και η Κύπρος, για την οποία πήγαν να πολεμήσουν, ήταν παρούσα στην τελετή παράδοσης των λειψάνων τους, δια του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαίδη αλλά και εκπροσώπων της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
"Δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από τούτη, που ένας ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα του νεκρός. Νεκρός, αλλά αθάνατος. Διότι συναντάται με την Ιστορία. Τα 6 παλληκάρια που υποδεχόμαστε σήμερα διαγράφηκαν πια από το θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων μας, και ενεγράφησαν σε εκείνον των ηρώων μας", είπε ο κ. Φωκαϊδης.
 
Ο Βαγγέλης Κουτσούκας, ανιψιός του Δημήτρη Κουτσούκα ο οποίος, όπως λέει ότι τον πληροφόρησαν οι κυπριακές αρχές, πρέπει να εκτελέστηκε από Τούρκους παρακρατικους το 1965 όταν υπηρετούσε, 22 ετών τότε, τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ, είπε στο ΚΥΠΕ "πενήντα χρόνια ο πατέρας μου, αδερφός του Δημήτρη, αλλά και όλοι εμείς τα ανίψια του, ζούσαμε με την αγωνία εάν θα βρεθεί ποτέ ο χαμένος μας θείος στη Κύπρο".
 
"Όλοι οι συγγενείς είχαμε την φωτογραφία του στα σπίτια μας", λέει ο Βαγγέλης Κουτσούκας. Είναι η ίδια φωτογραφία που κρατούσε ένας από τους υπαξιωματικούς του ελληνικού στρατού που, στη σημερινή τελετή στο Πεντάγωνο, συνόδευε το κουτακι με τα λείψανά του, προτού γίνει επιτέλους η κανονική τους ταφή.
 
Στο ξωκλήσι του Πενταγώνου εψάλη απο 6 ιερείς, ένας για κάθε στρατιώτη θαρρείς, η νεκρώσιμη ακολουθία.
 
Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος έλεγε "ο χαμός τους έχει πόνο, αλλά ο αγώνας τους δείχνει στο γένος και τον δρόμο του χρέους".
 
Στεφάνια έστειλαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ παρόντες ήταν και εκπρόσωποι κομμάτων.
 
Όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν κατόπιν στο κυλικείο του Υπουργείου όπου, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα μετά από κηδείες, σερβιρίστηκαν κονιάκ, ελληνικός καφές και κουλουράκια.
 
Εκεί, η συγγενής άλλου Έλληνα στρατιώτη, που ακόμα δεν έχει βρεθεί, θύμισε στους δυο Υπουργούς, Ελλάδας και Κύπρου, ότι "είναι πολλά ακόμα τα παλληκάρια μας που αγνοούνται".
 
" Σαράντα χρόνια ζούμε αυτό το μαρτύριο. Είναι πάρα πολλά. Κάντε κάτι", είπε η χαροκαμένη γυναίκα που έχασε αδελφό, και έκτοτε δεν έχει βγάλει τα μαύρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top