ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ παιδιά πεθαίνουν στο Αιγαίο,Παρίσι και Βερολίνο προειδοποιούν για την οικονομία

Ενώ παιδιά πεθαίνουν στο Αιγαίο,Παρίσι και Βερολίνο προειδοποιούν για την οικονομία

Το προσφυγικό πρόβλημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μήνες. Στη Μεσόγειο γίνονται καθημερινά αναφορές για νεκρούς ή στην καλύτερη περίπτωση μαζικές αφίξεις προσφύγων σε ακτές. Το «μαρτυρικό» Παρίσι, στον απόηχο της τραγωδίας, προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή οικονομία και ενότητα.

Επιμέλεια: Ανδρέας Χαραλάμπους

Καμπανάκι για το προσφυγικό χτυπά ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, λέγοντας πως η κρίση «απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση» θέτοντας εν αμφιβόλω την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ και καλώντας σε φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. 

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους πρόσφυγες» υπογραμμίζει -ενώ, όσον αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία μετά την 13η Νοεμβρίου, λέει πως πρέπει να μείνει σε ισχύ «για όσο χρειαστεί».

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του βρετανικού BBC από το Νταβός, ο Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, η ίδια η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθεί εν αμφιβόλω» είπε, επαναλαμβάνοντας πως η ανεπαρκής φύλαξη των εξωτερικών συνόρων οδηγεί σε ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, κατ' επέκταση απειλώντας τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. 

Η Ευρώπη «δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες», είπε. Όσον αφορά την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, απέφυγε να εκφραστεί επικριτικά: «Επέδειξε θάρρος» είπε, αν και τόνισε ότι «το να στέλνουμε ένα μήνυμα "ελάτε, είστε καλοδεχούμενοι" προκαλεί ισχυρές μετατοπίσεις» στις προσφυγικές ροές, είπε.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία «για όσο χρειαστεί»

Όταν ρωτήθηκε για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τη 13η Νοεμβρίου -η οποία είχε εξαρχής προκαλέσει συζητήσεις στο Παρίσι- και για πόσο θεωρεί ότι μπορεί να μείνει σε ισχύ, ο Βαλς απάντησε: «Για όσο χρόνο είναι απαραίτητο», σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορούμε συνεχώς να ζούμε υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης». 

Το μέτρο δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις δυνάμεις ασφαλείας, κυρίως όσον αφορά στη διενέργεια ερευνών εναντίων υπόπτων και στην προσαγωγή και κράτησή τους. 

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που έχει η δημοκρατία μας στη διάθεσή της για να προστατεύσουμε το γαλλικό λαό» είπε ο Βαλς. «Για όσο υφίσταται η απειλή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, μέχρι να απαλλαγούμε από την ISIS» τόνισε.

Να σημειώσουμε εν τέλει ότι σε συνέδριο για την προσφορά και ζήτηση εργασίας στην Ευρώπη, γίνονταν παράπονα για την περιορισμένη κινητικότητα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 65% των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη είναι κάτοχοι τουλάχιστον ενός πτυχίου και μάλιστα 23% εξ αυτών, ευρωπαϊκών! 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top