ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχές Φεβρουαρίου καταχωρούνται οι πρώτες υποθέσεις για διατάγματα απαλλαγής οφειλών

Αρχές Φεβρουαρίου καταχωρούνται οι πρώτες υποθέσεις για διατάγματα απαλλαγής οφειλών

Στις 404 ανήλθαν οι αιτήσεις για απαλλαγή οφειλών και για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής οφειλών (αναδιαρθρώσεις δανείων) που έλαβε η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιώργο Καροτσάκη, ο οποίος ανακοίνωσε πως αρχές Φεβρουαρίου καταχωρούνται στο δικαστήριο γύρω στις πέντε υποθέσεις για εξασφάλιση διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών αλλά και προστατευτικού διατάγματος, το οποίο θα αφορά προσωπικά σχέδια αποπληρωμής.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καροτσάκης είπε ότι περίπου 400 αιτήσεις αφορούν την εξασφάλιση μέσω δικαστηρίου διαταγμάτων απαλλαγής χρεών, ενώ τέσσερις αφορούν προσωπικά σχέδια αποπληρωμής οφειλών και πρόσθεσε πως “ετοιμάζονται οι πρώτες αιτήσεις για να καταχωρηθούν αρχές Φεβρουαρίου στο δικαστήριο για εξασφάλιση διαταγμάτων απαλλαγής οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ και διαταγμάτων προστασίας δανειοληπτών μέχρι ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας να ετοιμάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης προς τους πιστωτές (τράπεζες) και να αποφασίσουν οι πιστωτές αν το αποδέχονται ή όχι”.

Ο κ. Καροτσάκης εξήγησε ότι με το διάταγμα προστασίας δανειοληπτών “στην ουσία προστατεύεται με διάταγμα του δικαστηρίου ο δανειολήπτης ότι δεν μπορεί ο πιστωτής να προχωρήσει με την εκτέλεση νομικών μέτρων εναντίον του αλλά και των εγγυητών του για περίοδο 95 ημερών και με δικαίωμα παράτασης ακόμη 40 ημερών”.

 

Ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κατάθεση αιτήσεων για προσωπικά σχέδια αποπληρωμής γιατί “δεν υπήρχε μέχρι σήμερα αρκετή πίεση από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες”.

“Στην Κύπρο έχουμε την τάση να περιμένουμε στο παρά πέντε και όταν πλέον θα έχει λάβει μέτρα εναντίον μας η Τράπεζα αναζητούμε τρόπους να λύσουμε το πρόβλημα μας”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “τώρα που αυξάνεται η πίεση των τραπεζών οι δανειολήπτες θα αναζητήσουν τρόπους αναδιάρθρωσης των δανείων τους, μερικοί από τους οποίους είναι η εξασφάλιση προστατευτικού διατάγματος για να μπουν σε ένα προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής”.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καροτσάκης παρότρυνε τους δανειολήπτες “να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που προσφέρονται από το πλαίσιο αφερεγγυότητας και να μην αναμένουν την τελευταία στιγμή για να τρέξουν να βρουν λύσεις, ιδιαίτερα τώρα που οι τράπεζες άρχισαν να ανακοινώνουν ότι θα προχωρήσουν με πιο δραστικά μέτρα εκποίησης των περιουσιών τους”.

“Πρέπει οι δανειολήπτες να πάνε στους συμβούλους αφερεγγυότητας αλλά και στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας το συντομότερο για να μπορέσουν να βρουν λύσεις στο πρόβλημα τους. Λύσεις μπορούν να αναζητηθούν και σε κατευθείαν επαφή με τις τράπεζες τους”, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι “σήμερα γίνονται αναδιαρθρώσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών με το πλαίσιο αφερεγγυότητας”, όπως τόνισε, “να έχει λειτουργήσει ευεργετικά στο να πιέζει τις τράπεζες να βρίσκουν λύσεις εκτός του πλαισίου για να αποφύγουν τις περίπλοκες διαδικασίες του πλαισίου και όποιες πιθανές δυσμενέστερες λύσεις που θα επιθυμούσαν”.

Ο κ. Καροτσάκης κάλεσε τους δανειολήπτες να μην νοιώθουν ότι δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες σε εκποιήσεις των περιουσιών τους.

Σε σχέση με τον αριθμό των συμβούλων αφερεγγυότητας, ο κ. Καροτσάκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν σήμερα 315 αδειοδοτημένοι σύμβουλοι αφερεγγυότητας, εκ των οποίων 270 έχουν παρακαθίσει σε εξετάσεις και “αναμένεται πολύ σύντομα να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων”.

Σημείωσε ότι οι 315 σύμβουλοι είναι αδειοδοτημένοι αλλά θα πρέπει με βάση το νόμο να έχουν επιτύχουν σε εξετάσεις μέσα σε περίοδο ενός έτους από την αδειοδότηση τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top