ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Στυλιανίδης, Μογκερίνι και Χαν με Ερντογάν και Νταβούτογλου

Το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, Στυλιανίδης, Μογκερίνι και Χαν με Ερντογάν και Νταβούτογλου

Σημαντικές συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν στην Άγκυρα, αργά το απόγευμα, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με την `Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνάντησαν πρώτα τον κ. Ερντογάν και στη συνέχεια έγινε και  η συνάντηση και με τον κ. Νταβούτογλου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στις συναντήσεις έγινε ειδική συζήτηση για το Κυπριακό.

Στυλιανίδης, Μογκερίνι και Χαν είχαν επίσης σήμερα επαφές και με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Το πρωί Μογκερίνι και Χαν συνάντησαν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Τούρκο Υπουργό ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη τύπου.

Η κ. Μογκερίνι δήλωσε για το Κυπριακό ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να δουν μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. Για τους πρόσφυγες στην Τουρκία είπε ότι η ΕΕ θα διαθέσει σύντομα τα τρία δις. Είπε εξάλλου ότι θα προσφέρουν και την απαραίτητη στήριξη για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε εξάλλου ότι στηρίζουν την επιστροφή στην διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού και την κατάπαυση του πυρός. Είναι σημαντικό για την σταθερότητα της περιοχής, επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο κ. Μποζκίρ είπε για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει αυτό που πρέπει, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να συνεχιστεί με ισχυρό τρόπο αυτή η συνεργασία είναι σημαντικό να γίνονται αμοιβαία βήματα.

Εξάλλου, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το αίτημα τρομοκράτες όπως οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τη συριακή αντιπολίτευση οδηγεί τη διαδικασία σε αδιέξοδο. "Πρέπει να πούμε ότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο", επέμεινε ο Τούρκος Υπουργός.

Χθες ο κ. Στυλιανίδης είχε επισκεφθεί τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Γκαζιάντεπ στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ, ο Κύπριος Επίτροπος προώθησε την πρότασή του να λαμβάνουν οι πρόσφυγες βοήθεια σε μετρητά αντί σε είδος.

Προωθεί επίσης την αύξηση του προϋπολογισμού για κατεπείγουσα εκπαίδευση για τα παιδιά των προσφύγων, με απώτερο στόχο να καθοδηγηθούν οι νέοι μέσω της εκπαίδευσης, ώστε να μην εντάσσονται σε εξτρεμιστικές οργανώσεις. Επιθεώρησε ακόμη και τα σχολεία που έγιναν εκτός των καταυλισμών όπου ζουν οι περισσότεροι πρόσφυγες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top