ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Καίει και ο Δρακόπουλος, Βέργα, Μαληκκίδη, Σιαηλή

Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Καίει και ο Δρακόπουλος, Βέργα, Μαληκκίδη, Σιαηλή

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο προσήχθησαν σήμερα εκ νέου οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ.

Στη σημερινή (28/1) δικάσιμο η κατηγορούσα  που εκπροσωπείται από το Α. Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και το Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, παρουσίασε τον Χρήστο Δρακόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρείας ENVITEC που έχει αναβαθμίσει τον βιολογικό σταθμό του ΣΑΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Δ` συμβόλαιο, το οποίο αφορά το βιολογικό σταθμό, ανατέθηκε στην εταιρεία ENVITEC S.A. για το ποσό των 15,720,133.00 ευρώ.

Το ΣΑΠΑ υπέγραψε συμβόλαιο με την ελληνική εταιρεία ENVITEC S.A. για την επέκταση και 10ετή διαχείριση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων.

Στην σημερινή του κατάθεση ο Χρίστος Δρακόπουλος ανέφερε ότι είναι ένας από τους δύο εκπροσώπους της εταιρείας  ENVITEC S.A.

Ο Δρακόπουλος αναφέρθηκε και σε "χρήματα που του ζήτησε ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας" για τα Χριστούγεννα και τελικά κατέθεσε μετά από υπόδειξη του Σ. Βέργα το ποσό των 75.430 ευρώ σε λογαριασμό ονόματος Σοφίας Αποστολίδου, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του.

Όπως αργότερα διαφάνηκε επρόκειτο για τη σύζυγο του Σ. Βέργα. Στο δικαστήριο η κατηγορούσα αρχή ζήτησε όπως κατατεθεί αντίγραφο της κατάθεσης στο λογαριασμό της Σ. Αποστολίδου.

Ο μάρτυρας ανέφερε πως η εταιρεία του κρατούσε αντίγραφα των καταθέσεων.

Στην συνέχεια ο Χρίστος Δρακόπουλος υποστήριξε ότι έδωσε χρήματα στους Ε. Μαλληκίδη, Σ. Βέργα και Γ. Σιαηλή.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στον Ε. Μαλληκίδη μετά από παρότρυνση του υπεργβολάβου της ENVITEC Λοϊζου Ιορδάνους, με το δικαιολογητικό της ομαλής λειτουργίας του έργου, παρέδωσε φάκελο με το ποσό των 30 χιλιάδων ΛΚ .

Η συνάντηση, όπως είπε, έγινε σε φαρμακείο στο κέντρο της πόλης.

Στον Μαλληκίδη είπε ότι έδωσε και άλλα χρήματα όπως σε δύο περιπτώσεις στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα και αλλού ύψους  45 χιλ ευρω.

Επίσης στα τέλη του 2013, ξεκίνησε η συζήτηση για το διακανονισμό των έξτρα εργασιών της εταιρείας ENVITEC, πέραν του συμβολαίου και για καθυστερήσεις εξ υπαιτιότητας του ΣΑΠΑ.

Ο Διευθυντής της εταιρείας σε κατ΄ ιδία συνάντηση που είχε με τον Σ. Βέργα σε παραλιακό ξενοδοχείο στην Πάφο, του ζήτησε να τον βοηθήσει να κάνει κάποιες συναντήσεις με δημοτικούς συμβούλους για να μπορέσει να έχει έγκριση για το έξτρα ποσό που ζητούσε.

Ο κ. Βέργας τότε προσφέρθηκε -σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα- και του κανόνισε συναντήσεις με τον επικεφαλή της Δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ και ακόμα ένα Δημοτικό Σύμβουλο της Δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, αφού είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους, όπως είπε ο μάρτυρας.

Τελικά τους διευθέτησε συνάντηση με τον Χρίστο Δρακόπουλο στο ξενοδοχείο Αμαθούς την ίδια ημέρα, όπου ήρθαν, τους σύστησε στο Χρίστο Δρακόπουλο και τους άφησε μόνους τους να συνομιλήσουν.

Όταν τελείωσε η συνάντηση, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Χρίστο Δρακόπουλο του είπε, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας, ότι ο Δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ του ζήτησε οικονομικό αντάλλαγμα.

Τότε ο κ. Βέργας του είπε -σύμφωνα με την κατάθεση- ότι θα ήταν καλά να είχαν τη στήριξη της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ μέσω του συγκεκριμένου συμβούλου και του ζήτησε να υπολογίσει ένα ποσό το οποίο θα διαμοίραζε ο ίδιος μαζί με τον προαναφερόμενο δημοτικό σύμβουλο.  

Στις 19/12/2013 μετά από 2 ή 3 συνεδρίες και με τη βοήθεια του προαναφερόμενου δημοτικού συμβούλου, αφού τοποθετήθηκε θετικά προς το αίτημα του Χρίστου Δρακόπουλου που υπέβαλε ο τότε Δήμαρχος Σ. Βέργας στο  ΔΣ του ΣΑΠΑ, εγκρίθηκε τελικά το ποσό που του χρωστούσε το ΣΑΠΑ.

Όταν εγκρίθηκε το ποσό, αρχές του 2014 ο συγκεκριμένος Δημοτικός σύμβουλος πίεζε τον Σ.Βέργα, υποστήριξε ο κ. Δρακόπουλος, για να τους δώσει τα λεφτά που συμφώνησαν με τον Χρίστο Δρακόπουλο και αυτός του είπε πως αν βιάζεται και τα έχει ανάγκη, να κανονίσουν να πάει στην Αθήνα το πρωί να συναντήσει τον Χρίστο Δρακόπουλος στο ξενοδοχείο SOFITEL να του τα δώσει και το απόγευμα να έρθει πίσω. 

Αυτό έγινε δύο φορές και το συνολικό ποσό που έδωσε στο Γιώργο Σιαηλή ήταν -όπως είπε- την 1η φορά το ποσό των 15.000 ευρώ στις 30.12.2013 και το ποσό των 40.000 ευρώ στις 15.1.2014, και τις δύο φορές  μετρητά. 

Ο μάρτυρας είπε πως κρατά και αποδείξεις και έχει κρατήσει την απόδειξη με τους καφέδες που ήπιαν στο ξενοδοχείο SOFITEL στην Αθήνα με τον Γ. Σιαηλή και ανέφερε  πως η εταιρεία του πάντοτε έδινε χορηγίες για τη διοργάνωση της όπερας από το 2008- 2011 και συγκεκριμένα έδωσε 72.000 ευρώ.

Ο κ. Κέκκος στην κυρίως εξέταση του ζήτησε από το μάρτυρα να αναγνωρίσει το πρόσωπο του Γιώργου Σιαηλή ανάμεσα στους κατηγορούμενος κι ο Χρ. Δρακόπουλος αναγνώρισε το πρόσωπο του Γ. Σιαηλή, 5ου κατηγορούμενου.

Επίσης στο δικαστήριο κατατέθηκε το βιογραφικό του μάρτυρα,άλλα και λίστα τηλεπικοινωνιών της Cosmote  στην οποία καταγράφτηκαν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με του μάρτυρα με τον Γ. Σιαηλή, 5ο κατηγορούμενο.

Ο k. Δρακόπουλος αναφέρθηκε και στη διαιτησία στην οποία οδηγήθηκε η εταιρεία του στο Παρίσι στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο για διαφορές και παράπονα με το ΣΑΠΑ.

Οι πέντε κατηγορούμενοι, Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου, Βασίλειος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Η διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Πάφου συνεχίζεται με την αντεξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Το δικαστήριο διέταξε όπως η υπόθεση οριστεί εκ νέου για τις 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου και όπως οι κατηγορούμενοι παρουσιαστούν στο δικαστήριο με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Στην επόμενη δικάσιμο εξετάζεται κατά πόσο θα καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίες οι Σάββας Βέργας, τέως Δήμαρχος Πάφου και Ευτύχης Μαλληκίδης, πρώην Διευθυντής μηχανικός του ΣΑΠΑ που εκτίουν ήδη ποινή φυλάκισης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top