ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο πρέπει να λάβει τέλος

ΠτΔ: Το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο πρέπει να λάβει τέλος

Το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο, που δεν επιτρέπει σε κανέναν πολίτη να απολαύσει τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και το επίπεδο ευημερίας που όλοι οι άλλοι πολίτες στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν αδιαμφισβήτητα, πρέπει να λάβει τέλος τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δικοινοτική εκδήλωση επαναπροσέγγισης «Χορεύω για την Ειρήνη» στα Πυργά, τον οποίο ανέγνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αυτή την περίοδο κορυφώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και μεγάλη ομάδα συνεργατών τους για επίλυση του Κυπριακού, και τόνισε πως όσο σημαντικό είναι να πηγαίνει καλά η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, άλλο τόσο είναι κρίσιμο στην κοινωνία και στους πολίτες, να εμπεδώνεται η παιδεία συνύπαρξης, να καθιερώνεται η συνείδηση πως στην Κύπρο οι δύο κοινότητες μπορούν να έχουν κοινό μέλλον.

«Επιζητούμε μία λύση στην οποία δεν θα υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκά εδάφη σε αυτή τη χώρα και φιλοδοξούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί, όπως άλλωστε προβλέπεται και στη Συνθήκη Προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή Κύπρος θα αποτελεί χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως αυτό εκ της φύσεώς του συνιστά επαρκή παράγοντα όχι μόνο σταθερότητας αλλά και δημιουργίας συνθηκών ευημερίας

Διεμήνυσε επίσης ότι μέσα στο νέο διεθνές σκηνικό που δραματικά μεταβάλλεται, «η επίλυση του Κυπριακού θα συνιστά μία σημαντική επιτυχία και για ολόκληρο το διεθνές σύστημα καθώς θα αποτελέσει το πρώτο επιτυχές παράδειγμα στην περιοχή μας, επίλυσης κρίσεων με διάλογο».

Σημειώνοντας ότι οι μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας που υπάρχουν υπονομεύονται από την παρούσα κατάσταση αντιπαράθεσης καθώς η ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής συνιστά σημαντικό εμπόδιο στο αναπτυξιακό δυναμικό της πατρίδας μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος, παρά να φέρουμε την ειρήνη στον τόπο».

«Αυτό τον στόχο» πρόσθεσε «φιλοδοξούμε να υπηρετήσουμε διαπραγματευόμενοι με τον κ. Ακιντζί για τη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους, στο οποίο τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων θα είναι απολύτως διασφαλισμένα, τόσο σε επίπεδο κοινότητας όσο και σε ατομικό επίπεδο».

«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά σεβόμαστε τις διαφορές και οικοδομώντας στην κατανόηση προχωρούμε» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να συγκεράσουν αυτά που θεωρούν ως συμφέροντα των δύο κοινοτήτων, με τη δημιουργία ενός κράτους λειτουργικού και αποτελεσματικού.

«Σε τίποτε», υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «δεν εξυπηρετεί να κλείνουμε τα μάτια στις ιστορικές πραγματικότητες και στα δεδομένα που δημιουργεί η παγίωση μίας κατάστασης πραγμάτων. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις διαφορές και να σεβαστούμε τις ανασφάλειες που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση, ο ΠτΔ ευχήθηκε όπως ο επόμενος σας «Χορός της Ειρήνης» πραγματοποιηθεί σε μία πατρίδα που δεν θα είναι πια μοιρασμένη.

«Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε με την εκδήλωσή σας, ο χορός ενώνει τους λαούς, με το τραγούδι και τον χορό επαναφέρουμε κοινές μνήμες όπου πριν από το 1963 εκεί όπου ζούσαν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διασκέδαζαν μαζί» είπε προς τους παρευρισκόμενους, υποδεικνύοντας ότι ωραίο παράδειγμα αυτής της συμβίωσης είναι και το χωριό Πυργά όπου οι άνθρωποι των δύο κοινοτήτων εργάζονταν δίπλα-δίπλα, και στις γιορτές χόρευαν μαζί, στα πανηγύρια, στους ίδιους ρυθμούς.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε χαιρετισμό και στους Τουρκοκύπριους που συμμετείχαν στην εκδήλωση έχοντας, όπως είπε, την ίδια προσδοκία μαζί μας, «να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά, σε μία πατρίδα που από τη μία άκρη μέχρι την άλλη θα ευημερεί. Σε μία χώρα που ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρει στους κατοίκους της όλα τα αγαθά που απολαμβάνουν οι κάτοικοι όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ασφάλεια δηλαδή και ευημερία σε ένα σύγχρονο κράτος».

Χαιρέτισε επίσης το γεγονός πως στην εκδήλωση συμμετείχε και το τουρκοκυπριακό συγκρότημα Husder το οποίο, όπως ανέφερε, είναι δημιούργημα του φίλου του Μουσταφά Ακιντζί από την περίοδο που ήταν Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας.

ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top