ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά όσα αποκάλυψε ο Σιζόπουλος για τις συγκλίσεις στο Κυπριακό

Αναλυτικά όσα αποκάλυψε ο Σιζόπουλος για τις συγκλίσεις στο Κυπριακό

Στις αποκαλύψεις των συγκλήσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα μέσα από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, προχώρησε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Του Τάσου Χριστοδούλου

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο την Τετάρτη 9/3, ο Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη στην αποκάλυψη σημείων από τις συγκλήσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Σιζόπουλος στην εισαγωγή του ανέφερε πως, «Αποφάσισα να ενημερώσω τον κυπριακό λαό για όσα μέχρι τώρα συμφώνησε ο κ. Αναστασιάδης με τον κ. Ακιντζί ως συγκλίσεις όπως καταγράφονται στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου».

Στην συνέχεια διαβάζοντας σημεία μέσα από τα πρακτικά αναφέρθηκε στα θέματα διακυβέρνησης, στο περιουσιακό και το εδαφικό και στην παραμονή εποίκων.

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά για τα οποία έκανε λόγο ο κ. Σιζόπουλος είναι η αποδοχή 100.000 εποίκων, ο ίσιος διαμερισμός της Γερουσίας με 20 Ε/κ και 20 Τ/κ καθώς επίσης και ότι χρήστης περιουσίας θα αναγνωρίζεται όποιος έχει την υπηκοότητα του ψευδοκράτους.

Επίσης για Συνταγματικό Δικαστήριο ανέφερε πως θα αποτελείται επίσης απο ίσο αριθμό δικαστών των δυο κοινοτήτων 4 Ε/κ και  4 Τ/κ.

Τέλος, σημειώσε ότι οι πολίτες του νέου κράτους θα χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.

Σε ερώτηση του Themaonline αν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις δεν φοβάται ότι η κυβέρνηση θα βρει το κατάλληλο επιχείρημα ώστε να μην ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε πως «Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην ενημερώνει τον λαό ας το κάνει».

Όσο αφορά τις βουλευτικές εκλογές δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ψηφοδέλτιο καθώς επίσης και για την επαρχία που θα κατέλθει υποψήφιος. Όσο αφορά τον ενδιάμεσο χώρο και της συνεργασίες άνοιξε ξανά την πόρτα με τον όρο η συμφωνίες να είναι γραπτές.

Τέλος δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία αλλά και για την απόφαση της να προχωρήσει σε μείωση της στρατιωτική θητείας χωρίς διαβούλευση.

Τα σημεία πιο αναλυτικά:

Συνταγματικό Δικαστήριο:

Συμφωνήθηκε όπως το συνταγματικό δικαστήριο αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ και τελικά έχει συμφωνηθεί 4-4. Δια κληρώσεως θα γίνεται η επιλογή του προέδρου από έναν κατάλογο ξένων δικαστών.

Ιδιότητες των πολιτών:

Μέσα από την ενημέρωση του Προέδρου προκύπτει ότι θα υπάρχουν 4 κατηγορίες πολιτών

Για τη Γερουσία θα ψηφίζουν μόνο οι Τ/Κ

Αυτοί που θα μπορούν να Έλληνες στην εθνικότητα, Τ/Κ στην υπηκότητα, δηλαδή όπως οι Έλληνες της Κων/πολης

4 κατηγορία αυτοί που θα μπορούν να έχουν μόνο διαμονή, θα είναι ετεροδημότες, δεν θα έχουν εκλογικά δικαιώματα.

Περιουσιακό:

Εκτοπισθέντες ιδιοκτήτες και σημερινοί ιδιοκτήτες θα έχουν διάφορους τρόπους

Οι χρήστες, όσοι έχουν την υπηκότητα σήμερα του Ψευδοκράτους, για να διατηρείται η αναλογία 4: 1

Η Επιτροπή Περιουσιών θα αποτελείται από 10 κλιμάκια, και θα συμμετέχουν Ε/Κ και Τ/Κ

Νομοθετική Εξουσία

Έχει αποφασιστεί ότι θα αποτελείται από 40

36 και 12

Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας

Ίσο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ με τον Πρόεδρο να έχει την νικώσα ψήφο.

Αυτά είναι όσα ενημερώσαμε τον κυπριακό λαό ότι έχουν συμφωνηθεί ως συγκλήσεις και διερωτούμαι τι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Δείτε όσα καταγράφηκαν LIVE

Συνέντευξη Τύπου Μ. Σιζόπουλου - «Αναμένω ότι θα κατηγορηθώ για τις αποκαλύψεις για το Κυπριακό»​

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top