ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού Ισραηλινή αξιωματούχοι

Στηρίζουν τη λύση του Κυπριακού Ισραηλινή αξιωματούχοι

Στήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση του ΟΗΕ εξέφρασαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Τη στήριξή τους για μια λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου εξέφρασαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι με τους οποίους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου είχε την Τετάρτη σειρά επαφών, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στα Ιεροσόλυμα.

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιούλι Εντελστάιν, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ – Κύπρου, Καθηγητή Τράχτενμπεργκ, καθώς και με τον Υπουργό Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων, Γιουβάλ Στάινλιτς,
είπε ότι στις επαφές του οι συνομιλητές του εξέφρασαν την στήριξή τους προς μια επίλυση του Κυπριακού βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

`Ολοι εξέφρασαν με θέρμη την συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους για μια λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, και θεωρούν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό παράδειγμα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας σε όλην την περιοχή” ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι τα περιθώρια για συνεργασία με το Ισραήλ είναι τεράστια.

Ήδη, είπε, υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων, υπάρχουν συνεργασίες σε επίπεδο τεχνολογίας, εμπορίου, πολιτισμού.

“Αυτές οι συνεργασίες σε όλα αυτά τα επίπεδα θα ενδυναμωθούν με την συνδρομή και των κοινοβουλίων των δύο χωρών” σημείωσε.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Κνέσετ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως είναι η αποσταθεροποίηση και οι συγκρούσεις και το προσφυγικό.

Και οι δύο πλευρές, τόνισε, συμφωνούν ότι `οι δύο χώρες (Κύπρος και Ισραήλ) μπορούν να διαδραματίσουν εξαιρετικά σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή`.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κνέσετ, σε σύντομη ομιλία του στη διάρκεια της ολομέλειας της Ισραηλινής Βουλής, όπου παρέστη και ο Πρόεδρος της Βουλής, επαίνεσε την Κύπρο και τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας ότι `ξεπεράσατε μια περίπλοκη οικονομική κρίση` και εκφράζοντας την στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες της Κύπρου. Επίσης, ο Πρόεδρος της Κνέσετ αναφέρθηκε στην κοινή επιθυμία των δύο κρατών για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά το Μεσανατολικό, ο κ. Ομήρου επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κύπρου για μια λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων με την ύπαρξη δύο κρατών, του κράτους του Ισραήλ και ενός βιώσιμου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους με ασφαλή σύνορα.

“Θεωρώ ότι η επίσκεψή μου που ξεκίνησε σήμερα με τους καλύτερους οιωνούς θα έχει πολύ θετικά και καρποφόρα αποτελέσματα για τη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων αλλά και για τις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών” είπε ο κ. Ομήρου στους δημοσιογράφους.

Αύριο, ο κ. Ομήρου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, τον Πρωθυπουργό της χώρας, καθώς και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top