ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Γιαννάκης Μάτσης ζητά προστασία κρησφυγέτου και μιλά για τον Αγώνα 55-59

Ο Γιαννάκης Μάτσης ζητά προστασία κρησφυγέτου και μιλά για τον Αγώνα 55-59

Το σπίτι στην οδό Ναυπάκτου 4 στην Λευκωσία, όπου κτυπούσε η καρδιά της ΕΟΚΑ και όλων των αγωνιστών της Επαρχίας Λευκωσίας κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα βαίνει προς κατεδάφιση, γεγονός που έφερε ξανά τον αγωνιστή, πρώην Ευρωβουλευτή και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση στο χώρο όπου κατεύθυνε την δράση εκατοντάδων αγωνιστών, κρυμμένος σε ένα κρησφύγετο, στο ανώγειο της κουζίνας του σπιτιού.

Έντονες είναι οι θύμησες του Γιαννάκη Μάτση για τις στιγμές που έζησε στο κρησφύγετο το οποίο δημιουργήθηκε στο φιλόξενο, όπως είπε, σπίτι της οικογένειας Στεφανίδη από το Τρίκωμο.

Ο κ. Μάτσης είπε ότι «είχα το κρησφύγετο μου και έζησα έξι μήνες εκεί χωρίς να κατεβαίνω κάτω στο σπίτι σχεδόν όλη την ημέρα».

Ανέφερε πως το κρησφύγετο σχηματίστηκε από τις ιδέες που ανέπτυξε ο τότε τομεάρχης της ΕΟΚΑ, Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, με τον οποίο ήρθε για να βρούμε χώρο να κάνουμε το κρησφύγετο το οποίο είναι εξαίρετο και απόλυτα ασφαλείς, πολύ δύσκολο να το βρεις εκτός και αν υπάρχει προδοσία.

«Ακόμα και 58 χρόνια μετά κανένας δεν ήξερε ότι εδώ ήταν το κέντρο των δραστηριοτήτων της ΕΟΚΑ το 1958», είπε ο κ. Μάτσης για να προσθέσει ότι «δυο πρόσωπα γνώριζαν την ύπαρξη την ύπαρξή μου σε αυτό εδώ το σπίτι».

Είπε ότι «η μία ήταν κοπέλα η οποία είχε συγγένεια με την οικογένεια Στεφανίδη και μπορούσε να μπαινοβγαίνει χωρίς καμία προφύλαξη και ο δεύτερος ήταν ο Κυριάκος Στρατής ο οποίος ήταν εξαιρετικός αγωνιστής από τον Μαραθόβουνο, ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος της περιοχής Μόρφου εκ μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών και αργότερα ανώτερος υπάλληλος στο ίδιο υπουργείο».

Ο κ. Μάτσης είπε ότι είχε υπό τις διαταγές του το 80% της ΕΟΚΑ στην πόλη και τα προάστια της Λευκωσίας από την Νεάπολη μέχρι και την Αγλαντζιά, Παλλουριώτισσα, Καϊμακλί, Στρόβολο, Άγιο Δομέτιο ενώ ήταν απίστευτος ο ενθουσιασμός που επικρατούσε εκείνες τις ημέρες μέσα σε όλο αυτό τον κόσμο και οι ομάδες που είχαμε αριθμητικά ήταν πάρα πολλές, ένοπλες ομάδες γυναικών, ανδρών και ομάδες νεολαίας υπό τον Μανώλη Χριστοφίδη.

Αναπολώντας στιγμές από τον απελευθερωτικό αγώνα είπε ότι «τρείς φορές έφυγα από αυτό το κρησφύγετο μόνο, την μία για να επισκεφθώ στην Παλλουριώτισσα την κοπέλα που ήταν υπεύθυνη για τις ένοπλες ομάδες γυναικών μαζί τον Μανώλη Χριστοφίδη που ήταν υπεύθυνος για την νεολαία και την τρίτη φορά ήταν για να πάω στο κεντρικό κρησφύγετο που βρισκόταν ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ Πολύκαπρος Γιωρκάτζης».

Με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη συναντήθηκε «για να διαβάσουμε μαζί την επιστολή που μας έστειλε ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας Διγενής, για τη λήξη του απελευθερωτικού αγώνα και να εκφράσουμε απόψεις στον Αρχηγό για την θέση μας έναντι της λύσης και της συμφωνίας Ζυρίχης – Λονδίνου», είπε ο κ. Μάτσης.

Χαρακτήρισε τα χρόνια του αγώνα της ΕΟΚΑ, «μια απίστευτη χρονική περίοδο», κατά την οποία, «ζούσαμε επί 24ωρου βάσεως τα πάντα».

Ο ίδιος, όπως εξιστόρησε στους δημοσιογράφους, σήμερα, «είχα ένα πάπλωμα στο οποίο κοιμόμουν και εάν υπήρχε οποιοσδήποτε κίνδυνος το έπαιρνα και πήγαινα κάτω από τη στέγη εντός του κρησφύγετου, κάτι το οποίο συνέβηκε μία – δύο φορές και έτυχε να μείνω εδώ και με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη σε μία περίπτωση και σε μία άλλη περίπτωση δύο 24ωρα».

Ο κ. Μάτσης είπε ότι μπαίνοντας ξανά στον χώρο αυτό «μου έρχονται στη μνήμη αναμνήσεις του προβληματισμού και της αγωνίας που με διακατείχε επί 24ωρου βάσεως», ενώ θυμήθηκε και τα δυο μαγειρικά σκεύη, τα οποία χρησιμοποιούσε, ένα χρώματος μαύρου στο οποία τοποθετούσε όλες τις επιστολές που έρχονταν από τους ομαδάρχες και στο άλλο χρώματος καφέ, όπου τοποθετούσε τις απαντητικές επιστολές που έστελνε.

Θυμάται επίσης μία φορά που οι Άγγλοι αποικιοκράτες μπήκαν στο σπίτι όταν ήταν μόνος και κατέβηκε από το κρησφύγετο για να απαντήσει τις 50 περίπου επιστολές από ομαδάρχες της ΕΟΚΑ.

«Εκείνη την συγκεκριμένη μέρα, καλοκαίρι, θυμάμαι ότι επτά στρατιώτες άνοιξαν το παράθυρο του σπιτιού και κρατούσαν δύο φωτογραφίες μία του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και μία δική μου στην οποία αναγραφόταν η φράση `αν τον δείτε σκοτώστε τον`», είπε ο κ. Μάτσης.

Παρόλα αυτά ο κ. Μάτσης διατήρησε την ψυχραιμία του και οι στρατιώτες έφυγαν λέγοντάς του ότι θα ξανάρθουν χρησιμοποιώντας το όνομα «Ανδρέας» που ήταν και το ψευδώνυμο του Γιαννάκη Μάτση κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Τότε ήταν που έφυγε από την οδό Ναυπάκτου και μετέβη κοντά στην οδό Μακαρίου στο κέντρο της Λευκωσίας σε ένα άλλο κρησφύγετο την ύπαρξη του οποίου ήξεραν μόνο ο ίδιος και ο Πολύκαρος Γιωρκάτζης και το χρησιμοποιούσαν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όταν κινδύνευαν.

Στο σπίτι της οδού Ναυπάκτου ο Γιαννάκης Μάτσης πληροφορήθηκε και τον θάνατο του αδελφού του Κυριάκου.

«Όταν ο Κυριάκος Μάτσης περικυκλώθηκε στο Δίκωμο και οι πληροφορίες που είχα ήταν εμφανώς ότι βάδιζε προς το τέλος, τον είχα ειδοποιήσει να τον παραλάβω στην Νεάπολη που ήταν δύο ώρες από το Δίκωμο αλλά ο Κυριάκος Μάτσης είπε ότι δεν θα φύγει από την περιφέρειά του και από το ραδιόφωνο και συγκεκριμένα από BBC άκουσα το τέλος του», είπε ο Γιαννάκης Μάτσης.

Ανέφερε ότι «σε αυτό το σπίτι γράφτηκε η ιστορία του αντιαποικιακού αγώνα αυτού του λαού», σημειώνοντας ότι «δώσαμε το παν για να φύγουν οι ξένοι όταν μας είπαν ότι εσείς δεν θα έχετε ποτέ το δικαίωμα να αυτοδιάθεσης».

Ο κ. Μάτσης είπε ότι «αυτά είναι τα τεκμήρια της δράσης των αγωνιστών του κυπριακού λαού χωρίς κόμματα και νομίζω είναι στοιχειώδης ευθύνη του κράτους να προστατεύσει κάτι τέτοιο όπως το κρησφύγετο αυτό».

«Εμείς αγωνιστήκαμε για αυτό τον λαό για την εθνική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του κόσμου αυτού που έπρεπε να αποκτήσει την ελευθερία του», συνέχισε ο κ. Μάτσης ενώ σημειώνεται ότι παρούσα σήμερα ήταν και η κ. Ευτυχία, το μόνο επιζών πρόσωπο από την οικογένεια στην οποία ανήκε το σπίτι, και ήταν τότε μαθήτρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο - Τι είπε για Κυπριακό και Τουρκία

Η Κύπρος διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη βαθιά της γνώση για τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην «Καθημερινή», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίσκεψή της την ερχόμενη εβδομάδα στο Λίβανο με τον Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top