LIKE ONLINE

Το ξέρατε; Ποιος είναι ο αθλητής που βρίσκεται πίσω από το λογότυπο του NBA

Το ξέρατε; Ποιος είναι ο αθλητής που βρίσκεται πίσω από το λογότυπο του NBA

Οι φαν του NBA μπορεί να το γνωρίζουν, ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό ποια φιγούρα θρυλικού μπασκετμπολίστα αποτέλεσε έμπνευση για το λογότυπο του πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ.

Μπορεί η λίγκα να μην παραδέχεται ευθέως ποιο πρόσωπο κοσμεί το έμβλημά της ωστόσο, ο άνθρωπος πίσω από το σήμα είναι ο διάσημος μπασκετμπολίστας των Los Angeles Lakers, Jerry West. Ποιος το λέει; Ο ίδιος ο σχεδιαστής.

Το συγκεκριμένο σήμα που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αθλητικά εμπορικά σήματα, σχεδιάστηκε το 1969 από τον Alan Siegel, ιδρυτή της εταιρείας Siegel+Gale.

Όταν ο σχεδιαστής προσπαθούσε να εμπνευστεί για το logo, βρήκε μια φωτογραφία από ένα αθλητικό περιοδικό με τον Jerry West. Η εικόνα του τράβηξε την προσοχή, και η σιλουέτα του μεγάλου μπασκετμπολίστα ενσωματώθηκε στο σήμα. Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως το ΝΒΑ μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν αναγνώριζε την ταυτότητα του λογότυπου.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, ο Siegel έβαλε τέλος στην κουβέντα σχετικά με το έμβλημα δηλώνοντας: «Είναι ο Jerry West». Την ιδέα για το σήμα πήρε από τη φωτογραφία του Wen Roberts, ενώ δήλωσε πως ξέρει και τον λόγο που το NBA είναι διστακτικό στο να αναγνωρίσει το αυτονόητο.

SRETYU

«Ήθελαν να το θεσμοθετήσουν παρά να το εξατομικεύσουν. Είναι κλασικό σύμβολο και το επίκεντρο της ταυτότητας και του προγράμματος τους. Δεν επιθυμούν να το αποδώσουν σε έναν παίκτη» δήλωσε ο Siegel με αφορμή τη συζήτηση που είχε ανοίξει για το σήμα.

Από την άλλη πλευρά, ο κομισάριος του ΝΒΑ, David Stern, μέσω εκπροσώπου του, είχε αρνηθεί να σχολιάσει αν είναι ο Jerry West. «Δεν έχουμε τέτοιο αρχείο εδώ» δήλωσε ο εκπρόσωπος Tim Frank.

Πάντως, μπορεί το πρωτότυπο σχέδιο του Siegel να έχει χαθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων εξαιτίας πολλών αλλαγών στα γραφεία του, ωστόσο θυμάται ο σχεδιαστής κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας πίσω από το έμβλημα του πρωταθλήματος.

Όλα άρχισαν το 1969, όταν αυτός και ο συνέταιρός του Robert Gale έφτιαξαν μια εταιρεία συμβούλων επωνυμίας. Σύμφωνα με τους LA Times, ο Siegel σε μια προηγούμενη δουλειά του επιτηρούσε την ανάπτυξη του σήματος για το μπέιζμπολ. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1968 και παρουσιάστηκε στην εκατονταετηρίδα του αθλήματος το 1969.

Όπως και στο σήμα του NBA τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το κόκκινο, το άσπρο και το μπλε και επίσης υπάρχει η φιγούρα ενός ροπαλοφόρου παίκτη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι τα δύο λογότυπα μοιάζουν.

Jerry West

Ο πόιντ γκαρντ των Lakers αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ του ΝΒΑ. Ο «Mr. Clutch» ή «Mr Logo» πήρε ως παίκτης το δαχτυλίδι του το 1972, ενώ έχει πάρει άλλα 6 πρωταθλήματα ως γενικός διευθυντής των Lakers.

Πρωταθλητής και MVP των τελικών το 1972 με τη φανέλα των Lakers, έχει υπάρξει 14 φορές All Star, 10 φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας (και 2 φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας), 3 φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής πεντάδας και συγκαταλέγεται στους 50 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top