ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πετρίδης: Τέλος στους δημοσίους υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων

Πετρίδης: Τέλος στους δημοσίους υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων

Με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τους έκτακτους υπαλλήλους στη Δημόσια Υπηρεσία αίρεται μια αδικία που υπήρχε σε βάρος τους, ενώ ταυτόχρονα τακτοποιείται ένα χαοτικό πλαίσιο που τους αφορούσε αλλά και που δεν διασφάλιζε την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Το νομοσχέδιο επηρεάζει 1.382 έκτακτους, από τους οποίους οι 1.189 εργάζονται στον τομέα της Υγείας. Από αυτούς, οι 540 εργάζονται με δεκαπενθήμερα συμβόλαια. Το κόστος αναμένεται να κυμανθεί στα 3 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Πετρίδης είχε από το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΠΑΣΥΚΙ, της ΠΑΣΥΔΥ και της ΠΑΣΥΝΟ, ενώπιον των οποίων έθεσε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας όσον αφορά τους εκτάκτους, ενώ απηύθυνε προς όλους και έκκληση για συνεργασία «για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, είτε αφορούν την αναπτυξιακή μεταρρύθμιση με τα λιμάνια είτε στον τομέα της Υγείας».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «δεν μπορούμε να συζητούμε μόνο μισθολογικές αυξήσεις ή να τίθενται ως προϋπόθεση αυτές οι μισθολογικές αυξήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις συνολικά, με ορθολογισμό και να προχωρήσουμε» είπε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι με το νομοσχέδιο για τους έκτακτους σταματούν να υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων με συμβόλαια δημιουργούσαν εργασιακή ανασφάλεια αλλά και τεράστιο διοικητικό κόστος.

Παράλληλα, είπε ότι διασφαλίζεται και η συμμόρφωση με την Οδηγία της ΕΕ του 1999 που αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, τα συμβόλαια απασχόλησης των εκτάκτων μετατρέπονται αυτόματα σε εξαμηνιαίας διάρκειας.

Επίσης, όσοι έκτακτοι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες απασχόλησης, θα δουν να τερματίζεται η αποκοπή του 10% του μισθού, όπως ισχύει και για τους μόνιμους, κάτι που, όπως είπε, συνεπάγεται αύξηση μισθού κατά 10%.

Για τους εκτάκτους ορισμένου χρόνου που συμπληρώνουν 30 μήνες απασχόλησης, είπε ότι οι συμβάσεις τους θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, νοουμένου ότι θα έχουν καλή απόδοση.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, διασφαλίζεται η μονιμότητα στη Δημόσια Υπηρεσία, όπως επίσης και ότι δεν θα τερματίζονται τα συμβόλαια λόγω πλεονασμού.

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό που δίνει και στους εργαζόμενους στην Υγεία ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ενόψει και της προσπάθειας για αυτονόμηση» είπε.

Συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση της καλής απόδοσης για μονιμοποίηση εισάγεται για πρώτη φορά στη Δημόσια Υπηρεσία.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί ένα νέο κείμενο που δεν χρήζει νομοθετικής ρύθμισης και το οποίο θα ρυθμίζει τους όρους απασχόλησης των εκτάκτων και αορίστου χρόνου δημοσίων υπαλλήλων, όπως ετήσιες άδειες, άδειες μητρότητας ή άδειες ασθενείας, όπου επίσης υπήρχε μια διαχρονική αδικία.

«Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το σύστημα με ορθολογισμό έχοντας πλήρη επίγνωση και της δημοσιονομικής μας ικανότητας και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν» είπε.

Ερωτηθείς τέλος αν αναμένει να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «εμείς από πλευράς μας κινούμαστε ταχύτατα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top