ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ: Ταΐζουν τους Κύπριους καταναλωτές πατάτες από τα κατεχόμενα, εμποτισμένες με ακατάλληλα φυτοφάρμακα

ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΜΠΙΝΑ: Ταΐζουν τους Κύπριους καταναλωτές πατάτες από τα κατεχόμενα, εμποτισμένες με ακατάλληλα φυτοφάρμακα

Μεγάλη καλοστημένη κομπίνα έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα με εμπόριο πατατών, υπό την ανοχή των Βρετανικών Αρχών στα Κοκκινοχώρια, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο ThemaOnline. Οι Ελληνοκύπριοι φέρονται κάνουν κοντραμπάντο από τα κατεχόμενα.

Η κατάσχεση των τριών τουρκοκυπριακών φορτηγών τα οποία ήταν φορτωμένα με 60 τόνους πατάτες, στην περιοχή Περγάμου από την Αστυνομία της Δημοκρατίας στις 24 Μαρτίου, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως αναφέρουν πηγές μας.

Tης Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, τις οποίες επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών, Νίκος Βάσιλας, εδώ και περίπου δυο μήνες γίνεται μεγάλο λαθρεμπόριο πατατών κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Τουλάχιστον πέντε στους δέκα εμπόρους πατατών φέρνουν παράνομα εμπόρευμα από τα κατεχόμενα, ανέφερε ο κύριος Βάσιλας.

Πώς στήθηκε η κομπίνα

Οι Ελληνοκύπριοι έμποροι φέρονται να κλείνουν συμφωνίες με τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς, με τις συναντήσεις για την προμήθεια των πατατών να γίνονται υπό άκρα μυστικότητα, αρκετές φορές και κατά τις βραδινές ώρες, σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Με τα φορτηγά τους φορτωμένα με πατάτες οι Τουρκοκύπριοι από τα κατεχόμενα φθάνουν στην καθορισμένη περιοχή και εκεί συναντούν τους Ελληνοκυπρίους. Οι πατάτες, οι οποίες παρήχθησαν στα κατεχόμενα και είναι αμφιβόλου ποιότητας, μεταφορτώνονται στα φορτηγά των εμπόρων  και στην συνέχεια μεταφέρονται στα συσκευαστήρια τους στις Ελεύθερες περιοχές, αναμειγνύονται με τις πατάτες των Ελληνοκυπρίων πατατοπαραγωγών και μετέπειτα χωρίς καμία σήμανση πωλούνται στην αγορά χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευση τους. Οι πατάτες εξάγονται επίσης σε Ελλάδα και Αγγλία.

Το λαθρεμπόριο ευνόησε η διαταραγμένη σχέση Τουρκίας – Ρωσίας, αφού οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών έχουν παγώσει. Η σοδειά των Τουρκοκυπρίων, της εαρινής περιόδου έμεινε στα αζήτητα έτσι και στράφηκαν στις Ελεύθερες περιοχές της Κύπρου για.. συνεργασίες. 

Το εμπόριο γίνεται παράνομα αφού δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός της πράσινης γραμμής, ο οποίος ισχύει από το 2004 και αφορά τη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων από και προς τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, με βάσει τις σχετικές άδειες.

Πέρασαν παράνομα 2,5 χιλιάδες τόνοι

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγωγών, Νίκος Βάσιλας, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις πέρασαν στις Ελεύθερες περιοχές με αυτό τον τρόπο 2 με 2,5 χιλιάδες τόνοι πατάτες, μειώνοντας την τιμή πώλησης των πατατών μέχρι και 150 ευρώ τον τόνο. Πωλούνται 500, 600 ευρώ και φέτος η τιμή έπεσε στα 450 ευρώ τον τόνο.

Ο κύριος Βάσιλας, τόνισε ότι στα κατεχόμενα χρησιμοποιούνται παράνομα φυτοφάρμακα, τα οποία με βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι απαγορευμένα.

Η κοροϊδία του καταναλωτή

Το παράνομο εμπόρευμα καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή. Υποψιασμένος πολίτης, ο οποίος αγόρασε πρόσφατα σάκο με πατάτες κατήγγειλε στην Επιτροπή, ότι δεν υπήρχε το καρτελάκι για την προέλευση των πατατών (τον παραγωγό), αλλά μόνο η σήμανση του έμπορα πρόσθεσε ο κύριος Βάσιλας. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πατατοπαραγών κατήγγειλε στο τελωνείο των Βρετανικών Βάσεων, όλα όσα συμβαίνουν χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια εξέλιξη για το θέμα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top