ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματικοί όλοι οι πάσαλοι της ΑΗΚ - Τι συζήτηθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου;

Προβληματικοί όλοι οι πάσαλοι της ΑΗΚ -  Τι συζήτηθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου;

Το θέμα της διαχείρισης του Συμβολαίου Προμήθειας Ξύλινων Πασσάλων της ΑΗΚ συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Όθωνος Θεοδούλου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου για όλες τις ενέργειες που έκανε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα των πασσάλων ΒΕΞ.

«Το ΔΣ πληροφορήθηκε για πρώτη φορά την ύπαρξη του προβλήματος στις 18.3.2014 και αμέσως διέταξε συμπληρωματική διοικητική έρευνα, και όταν κατέδειξε ότι ενδεχομένως να υπήρχαν ευθύνες στην συνέχεια διέταξε πειθαρχική έρευνα και διαβίβασε όλους τους φακέλους στον Γενικό Εισαγγελέα για να κινηθούν και να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες για τους ανθρώπους που δεν υπηρετούσαν πλέον στην ΑΗΚ. Περαιτέρω, δια του νομικού μας συμβούλου έχουμε προσφύγει στα κυπριακά δικαστήρια, διεκδικώντας τις ζημιές που έχει υποστεί ο Οργανισμός από την ελληνική εταιρεία , ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στον Οργανισμό να αντικαταστήσει σταδιακά και να ελέγχει σταδιακά όλους τους πασσάλους για να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα για το προσωπικό ή για το κοινό», πρόσθεσε.

Όπως είπε, εάν τώρα προκύπτει από την σημερινή διερεύνηση ή για τον Γενικό Ελεγκτή ή για την Επιτροπή Ελέγχου ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος αυτό ξεφεύγει από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του ΔΣ της ΑΗΚ.

«Εν πάση περιπτώσει θα συνεργαστούμε για όποιες επιπρόσθετες έρευνες χρειαστούν. Οι πάσσαλοι όλοι είναι προβληματικοί και ως εκ τούτου χρειάζονται να αντικατασταθούν όλοι. Μέσα στο ποσό των 24 εκατομμυρίων που διεκδικούμε περιλαμβάνεται η αξία των πασσάλων ,τα έξοδα τοποθέτησης τους, τα έξοδα αντικατάστασης τους και όλα τα διοικητικά έξοδα του οργανισμού που υπέστη σε αυτή την διαδικασία. Τα έξοδα των πασσάλων είναι γύρω στα 4 εκατομμύρια», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η ιστορία των πασσάλων της ΑΗΚ δεν είναι μόνο τα 25 εκατομμύρια και οι τραυματισμοί του προσωπικού, είναι η απέραντη διαφθορά για το πως άνοιξε η πόρτα σε αυτή την εταιρεία την ΒΕΞ.

«Η πόρτα άνοιξε από την τότε Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η οποία προφανώς είχε μαντικές ικανότητες και ενώ η προσφορά ζητούσε ειδικό μηχάνημα για την ομαλοποίηση των πασσάλων αυτοί μάντεψαν ότι η εταιρεία ΒΕΞ θα το αποκτούσε και έτσι ανέτρεψαν την απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ για να δοθεί η προσφορά σε σκανδιναβική εταιρεία», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, άνοιξαν τον δρόμο σε ένα σκάνδαλο, απίστευτης διαφθοράς.

«Το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν οι ανακριτικές αρχές για την περίεργη αυτή απόφαση ήταν να επεκτείνουν το ανακριτικό έργο στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και για να βεβαιωθούμε ότι τα μέλη της ενεργούσαν καλή τη πίστει θα έπρεπε να τους ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς . Ο Γενικός Ελεγκτής απευθύνεται σήμερα στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας το ανακριτικό έργο να αρχίσει και πάλι από την ημέρα που λήφθηκε η απόφαση για υπογραφή του συμβολαίου μέχρι και την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών που πήρε αυτή την πολύ – πολύ περίεργη απόφαση. Πάντως απαντήσεις από τον τότε Πρόεδρο της Αρχής, τον κ. Πογιατζή, για την όλο παράδοξη απόφαση που έλαβαν δεν πήραμε σήμερα. Ήταν εμφανές ότι αδυνατούσε να απαντήσει σε ότι τον ρωτούσαμε. Ελπίζω ότι την απάντηση θα μας την δώσουν οι ανακριτές και ο Γενικός Εισαγγελέας», συμπλήρωσε.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι ζητούν να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του θέματος και να επεκταθούν οι έρευνες σε όλους τους εμπλεκόμενους, προσθέτοντας ότι η Αναθεωρητική Αρχή είναι η πλέον εμπλεκόμενη αφού με την απόφαση της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για να κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου, σε δηλώσεις του είπε ότι επανέφεραν και συζήτησαν σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής το σκάνδαλο της προμήθειας των ακατάλληλων πασσάλων της ΑΗΚ.

«Ήδη μία ποσότητα των 33 χιλιάδων πασσάλων βρέθηκαν ακατάλληλοι, ούτως ώστε το κράτος και γενικά η ΑΗΚ να υποστεί ζημιά, όχι 10 εκατομμυρίων αλλά της τάξης των 24 εκατομμυρίων. Η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει την ποινική έρευνα και από 16 Νοεμβρίου την έχει αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα και αναμένονται από τα ευρύτερα να δοθούν οι περαιτέρω ενέργειες τι θα γίνει.
Ήδη ένα από τα κυριότερα που φάνηκε και το τονίζαμε ιδιαίτερα ήταν το θέμα της εγγυητικής επιστολής. Εδώ ένα ποσό της τάξης των 350 χιλιάδων ευρώ που ήταν η εγγύηση για την καλή απόδοση και προμήθεια των πασσάλων ενώ γνώριζαν οι πάντες ότι ήταν ακατάλληλοι», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε: «Κακά τα μαντάτα από την υπόθεση των άχρηστων και επικίνδυνων πασσάλων της ΑΗΚ. Σήμερα μάθαμε, μετά από ερώτηση που υπέβαλα, ότι η απαίτηση της ΑΗΚ η οποία βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου, ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ ενώ το συνολικό κόστος εκτιμάται να ανέρχεται περίπου στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Μιλούμε για ένα σκάνδαλο».

Μέσα από την έρευνα, συνέχισε, προκύπτει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Η Αστυνομία κατέληξε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε ότι αφορά τη διαχείριση του συμβολαίου, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν και ζητήματα όσον άφορα την πολιτική απόφαση που οδήγησε στην κατακύρωση στην ύποπτη εταιρεία, η οποία έχει βεβαρημένο ιστορικό στην Ελλάδα και ο ιδιοκτήτης της βρίσκεται στη φυλακή. Πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης. Πρέπει να προχωρήσουν οι ποινικές έρευνες που αφορούν τη διαχείριση του συμβολαίου και πρέπει να υπάρξει και έρευνα για την περίοδο πριν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής. Η έρευνα πρέπει να επεκταθεί τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, ο Γενικός Ελεγκτής έχει πολύ δουλειά να κάνει αφού ανέλαβε να διερευνήσει την πτυχή που αφορά τα στοιχεία της υπόθεσης, πριν την αναγκαστική κατακύρωση της υπόθεσης των αγορών των πασσάλων στη συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία.

«Ελπίζουμε ότι μέσα από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή θα προκύψουν νέα στοιχεία. Το ύψος του σκανδάλου αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, η Αστυνομία εντόπισε ποινικές ευθύνες και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα. Παράλληλα η ίδια η Βουλή αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα να διερευνήσουν την υπόθεση σε ότι αφορά το τι έγινε πριν της αναγκαστικής κατακύρωσης της ΑΗΚ στη συγκεκριμένη εταιρεία. Σε εκείνη την περίοδο εντοπίστηκε ένα ζεύγος επιστολών από την Ελληνική πρεσβεία και το Υπουργείο Εμπορίου, οι οποίες καλούσαν την ΑΗΚ να κατακυρώσει την προσφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι πληροφορίες πρέπει να διερευνηθούν και οφείλουν οι ανακριτικές αρχές να ρίξουν φως και σε αυτήν την πτυχή της υπόθεσης», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

«Βράζει» η Αστυνομία μετά την επίθεση 100 κουκουλοφόρων - Συστάθηκε ειδικό κλιμάκιο, ψάχνουν τους δράστες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό των ατόμων που χθες βράδυ επιτέθηκαν σε μέλη της Αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικά, στην περιοχή του Ύψωνα Λεμεσού. Σε δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Λεμεσού Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι έχει συσταθεί κλιμάκιο, το οποίο αξιολογεί τεκμήρια και μαρτυρίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top