ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ραντεβού με τους Στρατηγούς»: Φοβήθηκαν οι Τούρκοι το 1974 - Αποκαλυπτικό βιβλίο

«Ραντεβού με τους Στρατηγούς»: Φοβήθηκαν οι Τούρκοι το 1974 - Αποκαλυπτικό βιβλίο

Σημαντικές μαρτυρίες και στοιχεία αποκαλύπτονται για την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο στο βιβλίο "Ραντεβού με τους Στρατηγούς" της ανταποκρίτριας του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη Άννας Ανδρέου.

Πρόκειται για συνεντεύξεις με Τούρκους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 αλλά και φωτογραφικό υλικό το οποίο για πρώτη φορά δημοσιεύεται.


Στο βιβλίο δημοσιεύονται σημαντικές φωτογραφίες της περιόδου εκείνης συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών αιχμαλώτων στη Λευκωσία. Κανένας από τους Τούρκους αξιωματικούς δεν πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη αιχμάλωτοι ζωντανοί και χαρακτηρίζουν παραμύθια που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα τις φήμες ότι μπορεί να βρίσκονται αιχμάλωτοι στην Τουρκία οι οποίοι μάλιστα έχουν δημιουργήσει οικογένειες.

Η Άννα Ανδρέου δηλώνει ότι χωρίς τη βοήθεια του Τούρκου πολεμικού ανταποκριτή της εποχής εκείνης Εργκίν Κονούκσεβερ δεν θα μπορούσε να συναντήσει τους Τούρκους αξιωματικούς.

«Δεν νιώθω τύψεις, κάναμε το καθήκον μας», μου είπαν σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974.  Μίλησα με πάνω από δέκα υψηλόβαθμους και χαμηλόβαθμους αξιωματικούς που έλαβαν μέρος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο καθένας είχε τη δική του προσωπική ιστορία να μου διηγηθεί. Μια δουλειά που κράτησε έξι χρόνια και ολοκληρώθηκε μόλις τώρα με την έκδοση του βιβλίου «Ραντεβού με τους Στρατηγούς», το οποίο θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Εξώφυλλο του βιβλίου είναι μια φωτογραφία με δεκάδες Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους την οποία τράβηξε ο δημοσιογράφος Ερκγίν Κονούκσεβερ τότε, ως πολεμικός ανταποκριτής. Και αυτή και πολλές άλλες φωτογραφίες από το αρχείο του Τούρκου δημοσιογράφου βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Τα πρόσωπα των αιχμαλώτων φαίνονται καθαρά, τα ονόματά τους άγνωστα προς το παρόν. Από το σπάνιο αρχείο του Ερκγίν Κονούκσεβερ δημοσιεύονται στο βιβλίο και πολλές άλλες σημαντικές φωτογραφίες για πρώτη φορά.

Το συμπέρασμα είναι πως για την Τουρκία δεν ήταν ένας περίπατος η τουρκική εισβολή, όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Οι ανώτατοι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού φοβήθηκαν εκείνα τα πρώτα 24ωρα ότι δεν θα τα κατάφερναν και μαρτυρούν ότι έζησαν έναν εφιάλτη. Η αποτυχία για τον τουρκικό στρατό ήταν πολύ κοντά. Ήταν τόσο κοντά, που το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό αν υπήρχε πραγματική αντίσταση από την Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ.

Πηγή: εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» / ΚΥΠΕ 
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιστρέφει απόψε στην Κύπρο η Ολγκίν: Αύριο συναντά Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Aπόψε το βράδυ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, και αύριο, Τετάρτη, το πρωί θα συναντήσει διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top