ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σιζόπουλος: Έχει κάθε λόγο η Τουρκία να προχωρεί στην επιβράδυνση των συνομιλιών

Μ. Σιζόπουλος: Έχει κάθε λόγο η Τουρκία να προχωρεί στην επιβράδυνση των συνομιλιών

Οι εξελίξεις στα κατεχόμενα λογικά δεν θα έπρεπε να έχουν οποιαδήποτε επίδραση στην πορεία των συνομιλιών, ωστόσο εκτίμηση της ΕΔΕΚ είναι ότι η επιβράδυνση περισσότερο οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση βασικών κεφαλαίων που η τουρκική πλευρά πρέπει να αποδώσει οφέλη, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Μιλώντας μετά το πέρας του μνημόσυνου του αείμνηστου  Υπουργού Παιδείας Άκη Κλεάνθους   στο οποίο παρέστη ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η Τουρκία αφού εξασφάλισε και εν μέρει αναβάθμιση αλλά και πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα μέσα από τις παραχωρήσεις που έχουμε προβεί έχει κάθε λόγο σήμερα να προχωρήσει επιβράδυνση των συνομιλιών για να μην  αποδώσει αυτά τα οποία οφείλει.

 Αυτή είναι μια πάγια τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά την οποία δυστυχώς ο ΠτΔ και οι συνεργάτες του δεν έλαβαν καθόλου υπόψη όταν ξεκίνησε αυτός ο κύκλος των συνομιλιών.

Σε σχέση με το εάν ευοδωθούν οι προσδοκίες κάποιων για ενδεχόμενη συνολική λύση του κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου ενδεχομένως αρχές του επόμενου χρόνου,  αυτό, είπε ο κ. Σιζόπουλος,   θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες, δηλαδή επεξήγησε  στο πόσο διατεθειμένη είναι η Τουρκία  να προχωρήσει σε σωστές παραχωρήσεις έτσι ώστε να υπάρξουν περαιτέρω συγκλήσεις πάνω στα μεγάλα θέματα που  η Τουρκία πρέπει να αποδώσει στην ελληνική πλευρά, και δεύτερον πόσο η δική μας πλευρά – όπως είπε- είναι διατεθειμένη να διεκδικήσει αναφαίρετα δικαιώματα. 

Πρόσθεσε πως αν κρίνουμε μέχρι σήμερα τη πορεία των συνομιλιών η δική μας πλευρά δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη διεκδικητικότητα, αλλά ούτε και την προσπάθεια διασφάλισης βασικών πολιτικών και αναφαίρετων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ χαρακτήρισε προφανές ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια αναβαθμισμένη παρουσία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στον ευρωπαϊκό και όχι μόνο χώρο ως αποτέλεσμα – όπως είπε- της συμπεριφοράς που επέδειξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη Ακιντζί στη Γερμανία και τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ενώ αρχικά ο κ. Ακιντζί εμφανίζετο  ως διαλλακτικός και μετριοπαθής αφού εξασφάλισε αυτά που ήθελε ως μορφή αναβάθμισης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σκληρύνει πολύ τις θέσεις του όσον αφορά βασικές πτυχές του κυπριακού.

Για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στην διεκδίκηση για γεωγραφικό διαχωρισμό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων,  για εγγυημένες πλειοψηφίες εδάφους ιδιοκτησίας και πληθυσμού όπως επίσης και την απαίτηση η Τουρκία να έχει εγγυητικά και  πνευματικά δικαιώματα και μετά τη λύση του κυπριακού.

Αυτά όλα σημείωσε, πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι αποτέλεσμα μίας λανθασμένης τακτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του.

ΓΕΣΥ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως αν θα περιμένουμε την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας  μετά από τρία με τέσσερα χρόνια το σύστημα θα έχει καταρρεύσει εντελώς και η εισαγωγή του όπως εκτίμησε θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. 

Για το λόγο αυτό,  είπε ο κ. Σιζόπουλος,  εδώ και πάρα πολλούς μήνες η ΕΔΕΚ έχει αποστείλει συγκεκριμένη πρόταση στον ΠτΔ ενώ πριν από κάποιους μήνες κοινοποίησε και ολοκληρωμένη πρόταση  για το πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα την εφαρμογή του ΓΕΣΥ στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος και μάλιστα χωρίς να επιβαρύνουμε τους εργαζόμενους και τους εργοδότες με πρόσθετη φορολογία όπως ήταν μια αρχική πρόταση της Κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή συνέχισε, να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης στα Νοσοκομεία , να αξιοποιήσουμε σωστά και τον ιδιωτικό τομέα, και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία που σήμερα δυσπραγεί κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης μια καλύτερη ποιότητα φαρμακευτικής και ιατρικής περίθαλψης, κατέληξε.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top