ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριημερής Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας: Συζητήση για προσφυγικό και τρομοκρατία

Τριημερής Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας: Συζητήση για προσφυγικό και τρομοκρατία

Τρομοκρατία και μεταναστευτική-προσφυγική κρίση είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η τριμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας οι προεργασίες για την οποία ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 11/4, στη Λευκωσία με την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων/Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Ιορδανίας.

τΌπως εξήγησε σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες και είναι απόρροια των διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Βασιλιά της Ιορδανίας κατά την επίσκεψη του στο Αμμάν τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Αλέξανδρος Ζήνων υπέδειξε πως όπως και στην περίπτωση των άλλων τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο απώτερος στρατηγικός στόχος είναι η προαγωγή και η προώθηση συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Αυτό, σημείωσε, θα πραγματοποιηθεί μέσω ενισχυμένων συνεργασιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος των τριών χωρών που συμμετέχουν, τομείς οι οποίοι θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.

Υπογράμμισε πως κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το μεταναστευτικό το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα και την Ιορδανία, όπως επίσης και θέματα συνεργασίας σε άλλους τομείς όπως η διαχείριση υδάτων, το περιβάλλον, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι μεταφορές και ο τουρισμός.

Όπως διευκρίνισε το επόμενο βήμα πιθανότατα θα είναι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι χωρίς αυτό να έχει ακόμη αποφασιστεί. Μια συνάντηση που θα προετοιμάσει τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των τριών χωρών, όπως εξήγησε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των τριών χωρών σε κρίσιμα θέματα όπως το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο κ. Ζήνων απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι υπάρχει συναντίληψη αλλά και ότι ήδη υπάρχει συνεργασία η οποία και θα ενισχυθεί περαιτέρω καθώς αυτά τα θέματα απασχολούν τόσο την Κύπρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και την Ελλάδα και την Ιορδανία οι οποίες φέρουν μεγάλος βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ο ΓΔ του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στον τομέα της ενέργειας υπάρχει ήδη διμερής συνεργασία με την Ιορδανία. «Υπάρχει ενδιαφέρον από ιορδανικής πλευράς» είπε, αναφέροντας ότι έχει ήδη υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου και Ιορδανίας, αλλά και ότι ο ίδιος συζήτησε το θέμα με τον αρμόδιο Υπουργό της Ιορδανίας κατά την επίσκεψη του στο Αμμάν τον Φεβρουάριο.

Όπως πρόσθεσε, συμφωνήθηκε το θέμα να μελετηθεί τώρα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των αντιστοίχων Υπουργείων Ενέργειας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Ερχονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες - Ολα όσα περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ» : «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Eurovision 2024: Σκόνη και θρύψαλα έκανε ο Ελβετός το βραβείο του - Η viral στιγμή με το «ατύχημα»

Νότια Αφρική: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια, πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση κτιρίου στην πόλη Τζορτζ



«Ανατολίτικο παζάρι»  στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

«Ανατολίτικο παζάρι» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τη Δευτέρα- Το μοίρασμα φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό

Καθοριστική θεωρείται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα, τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top