ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση στην Ολομέλεια της Βουλής να ψηφιστούν νομοθετήματα για τις δημόσιες συμβάσεις

Έκκληση στην Ολομέλεια της Βουλής να ψηφιστούν νομοθετήματα για τις δημόσιες συμβάσεις

Στην Ολομέλεια την Πέμπτη νομοθετήματα για τις δημόσιες συμβάσεις

Εκκληση προς την Ολομέλεια της Βουλής όπως ψηφιστεί το εναρμονιστικό νομοσχέδιο και εγκριθούν οι κανονισμοί για τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, απηύθυνε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφέροντας ότι τα νομοθετήματα, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνουν τον αποκλεισμό από τη διεκδίκηση δημοσίων συμβάσεων εργολάβων, που παραδέχθηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες.

Ο Γενικός Ελεγκτής, σε δήλωση ύστερα από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής, που συζήτησαν άμεσα τα δύο νομοθετήματα, είπε ότι ελπίζουμε ότι η Βουλή θα τα υπερψηφίσει στη συνεδρία της Ολομέλειας της, την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η τοποθέτηση των κομμάτων θα γίνει στην Ολομέλεια.

“Πράξαμε το καθήκον μας παρά την απαράδεκτη καθυστέρηση και την κατάθεση τους την υστάτη”, είπε, διευκρινίζοντας ότι τα νομοθετήματα κατατέθηκαν στη Βουλή μόλις πριν την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου.

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι οι κανονισμοί θα εφαρμόζονται από όλες τις αναθέτουσες αρχές του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, προσθέτοντας ότι η ουσία είναι πως θεσμοθετείται ο αποκλεισμός εργοληπτών που προέβησαν σε χρηματισμό προκειμένου να αναλάβουν τα έργα.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι στα νομοθετήματα περιλαμβάνονται ζητήματα στα οποία η κοινωνία αναμένει να δει ότι η πολιτεία αναλαμβάνει δράση.

Περαιτέρω εξήγησε ότι στα νομοθετήματα υπάρχουν πρόνοιες με βάση τις οποίες αποκλείονται μέχρι πέντε χρόνια εργολάβοι που παραδέχτηκαν ή αποδείχθηκε ότι έδωσαν μίζες για να αναλάβουν δημόσιες συμβάσεις.

Ανέφερε ότι τα αρμόδια όργανα θα έχουν πλέον τα εργαλεία να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

Απαντώντας σε ερώτηση, εξήγησε ότι η μεγάλη διαφορά με το ισχύον πλαίσιο αφορά τις πρόνοιες για τη δωροδοκία.

Περαιτέρω εξήγησε πως το αρμόδιο όργανο που θα επιλαμβάνεται αυτών των υποθέσεων θα είναι η Επιτροπή Αποκλεισμού, σημειώνοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής θα συμμετέχουν στις συνεδρίες της Επιτροπής Αποκλεισμού ως παρατηρητές.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η σύνθεση της Επιτροπής Αποκλεισμού παρέχει τα εχέγγυα για ψηλού επιπέδου διαχείριση και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων.

Εξήγησε πως εάν κάποιος θεωρεί ότι αδίκως αποκλείστηκε θα έχει δικαίωμα προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο, σημειώνοντας ότι η Βουλή θα θεσμοθετήσει για τη σύσταση αυτού του οργάνου και θα του δώσει τα εργαλεία να λειτουργήσει, εξετάζοντας την κάθε περίπτωση και να πάρει τις αποφάσεις του.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία εξέφρασε την έντονη διαφωνία της στην ακυρωτική απόφαση της Αναθεωρητικής Επιτροπής Προσφορών, για προηγούμενη απόφαση που απέκλειε συγκεκριμένους εργολάβους (φέρονται να εμπλέκονται σε μίζες) από διαγωνισμό.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε ότι δεν θα είναι εύκολο μια μαυροπινακισμένη εταιρεία να διαλυθεί και να δημιουργηθεί νέα, καθώς η νέα εταιρεία δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να αναλάβει νέες συμβάσεις.

Καταλήγοντας, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν συμμερίζεται την εικόνα που δημιουργείται ότι οι εργολάβοι εκβιάστηκαν για να δώσουν μίζες, προσθέτοντας ότι έχουμε εργολάβους που για να πάρουν καινούργια έργα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ανοικτού διαγωνισμού, δωροδοκούν.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τα νομοθετήματα επειδή θέλει να δώσει στο εργαλείο το κράτος να κυνηγήσει τους μιζαδόρους.

Από την Πέμπτη η μπάλα θα είναι στο γήπεδο του κράτους, που θα έχει τα εργαλεία να σταματήσει το φιάσκο με την Αναθεωρητική Επιτροπή Προσφορών, είπε, υπενθυμίζοντας ότι πίσω από κάθε σκάνδαλο υπάρχει μια λανθασμένη απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

Ο κ. Περδίκης είπε και σήμερα υπάρχει Επιτροπή Αποκλεισμού, που είναι το Συμβούλιο Εγγραφής Εργοληπτών, από το οποίο ζήτησε από τον περασμένο Απρίλη να διερευνήσει όσα έγιναν στον ΣΑΠΑ, και να εφαρμόσει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των εμπλεκόμενων εργολάβων.

Από τον περασμένο Απρίλη διεξάγεται πειθαρχική έρευνα και ακόμα δεν υπήρξε κατάληξη, είπε, αναφέροντας ότι το Συμβούλιο μπορεί να στερήσει ή να υποβαθμίσει άδεια που αφορά εργολάβους και εργολήπτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top