ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ μισθολογικής ισότητας ανδρών-γυναικών

Ο Ομπάμα τάχθηκε υπέρ μισθολογικής ισότητας ανδρών-γυναικών

"Ισότητα στην εργασία, ισότητα στις απολαβές: αυτή θα έπρεπε να είναι η θεμελιώδης αρχή της οικονομίας μας", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που τάχθηκε σήμερα υπέρ της μισθολογικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα στην χώρα του.

"Πρόκειται για μια απλή ιδέα, όμως πρόκειται επίσης για μια ιδέα που δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε" δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με αφορμή την Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας.

"Σήμερα, κατά μέσο όρο, μια γυναίκα που απασχολείται σε μια εργασία πλήρους απασχόλησης λαμβάνει 79 σεντ όταν ο άνδρα κερδίζει ένα δολάριο. Και το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για μία έγχρωμη" πρόσθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια τελετής στο Sewall-Belmont House, ένα οίκημα στην Ουάσιγκτον όπου στεγαζόταν το Εθνικό Κόμμα των Γυναικών (National Woman`s Party, NWP).

Αυτό το κόμμα ιδρύθηκε από την ακτιβίστρια Αλις Πολ η οποία έδωσε μάχη τον 20ό αιώνα για την "πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα των γυναικών στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο" σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος για την προστασία του ιστορικού αυτού οικήματος.

Χαιρετίζοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν οι σουφραζέτες, ο Ομπάμα ευχήθηκε αυτός ο χώρος να καθιερωθεί ως έμβλημα των αγώνων του παρελθόντος και του παρόντος για τα δικαιώματα των γυναικών.

"Θέλω τα αγόρια και τα κορίτσια να έρχονται εδώ σε 10, 20, 100 χρόνια για να θυμούνται ότι οι γυναίκες πάλεψαν για την ισότητα" τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

"Θέλω να μείνουν εμβρόντητοι καθώς θα ανακαλύψουν ότι κάποτε οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίζουν, κέρδιζαν λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια εργασία, ήταν λιγότερες από τους άνδρες στα διοικητικά συμβούλια και καμία γυναίκα δεν είχε εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ" πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προτού καταλήξει: "Δεν γνωρίζω πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αλλά πλησιάζουμε".

Η Χίλαρι Κλίντον, υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, που ενδέχεται τον Ιανουάριο του 2017 να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, έχει αναγάγει το θέμα της μισθολογικής ισότητας στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής της εκστρατείας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top