ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μόνιμος συνεργάτης του Υπ. Εσωτερικών ο Λώλος – Τα έργα που ανέλαβε και οι ευχαριστίες σε λειτουργούς

Μόνιμος συνεργάτης του Υπ. Εσωτερικών ο Λώλος – Τα έργα που ανέλαβε και οι ευχαριστίες σε λειτουργούς

Η θέση ότι ο διευθυντής της εταιρείας ENVIROPLAN, Θεοφάνης Λώλος, είναι σε θέση να πει πάρα πολλά για την υπόθεση των ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ και ΧΑΔΑ, μόνο αβάσιμη δεν είναι.

Του Φάνη Μακρίδη

Αρκεί μόνο μια εξέταση των μελετών και εργασιών που ανέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου για να καταλάβει κάποιος ότι ο Λώλος ήταν… βασικός παίκτης σε ό,τι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στην Κύπρο.

Ήταν Τεχνικός Σύμβουλος σε έργα εκατομμυρίων, εκπονούσε μελέτες για διαχείριση αποβλήτων, επέβλεπε έργα και έκανε περιβαλλοντικές μελέτες.

Τουλάχιστον από το 2003 μέχρι το 2013 ήταν μόνιμος συνεργάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ανέλαβε τουλάχιστον οκτώ δουλειές. Και όχι μόνο… Η εταιρεία του Θεοφάνη Λώλου είναι σύμβουλος και μελετητής του έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Οικιακών και Στέρεων Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της επαρχίας Λεμεσού. Έχει την υποχρεώση, μάλιστα, για την επίβλεψη του συγκεκριμένου έργου το οποίο άρχισε να υλοποιείται τον περασμένο Μάρτιο.

Με λίγα λόγια, η εταιρεία του εκπόνησε τις μελέτες και «κοστολόγησε» τα έργα, για τα οποία στήθηκε μεγάλο «πάρτι». 

Διόλου τυχαίο είναι που όλη την Παρασκευή (15/04) έδινε κατάθεση, η οποία συνεχίστηκε το Σάββατο (16/04). Ο κ. Λώλος έχει να πει πάρα πολλά. Μιλούσε με ανθρώπους άλλων εταιρειών που εμπλέκονταν σ΄ αυτά τα έργα, με τοπικούς… άρχοντες και στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών (τα οποία ευχαριστούσε γραπτώς στις μελέτες της εταιρείας του).

Θυμίζουμε ότι ο Λώλος, που ενεργούσε ως σύμβουλος του Υπουργείου, σύμφωνα με τις σε βάρος του καταγγελίες, φερόταν να κάλυψε την Helector  για να τη βοηθήσει να «φουσκώσει» τα κέρδη της από τον ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου Πιο συγκεκριμένα φέρεται να συνωμότησε για να αιτιολογήσει την υψηλή χρέωση της Helector για τα απορρίμματα, που ήταν 54 ευρώ τον τόνο.

Παραθέτουμε κάποιες από  τις δουλειές που έκανε για την Κυπριακή Δημοκρατία η Enviroplan μέχρι το 2013:

Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου

Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου- Παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για την ετοιμασία στρατηγικού σχεδίου, Περιβαλλοντικής, Τεχνικο-οικονομικής Μελέτης και εγγράφων προσφορών για την αποκατάσταση και μετέπειτα φροντίδα των Χώρων Ανεξέλεγκτης Απόρριψης Απορριμμάτων στην Κύπρο. Ανάθεση: 2005, Περαίωση 2006.

Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου του έργου ΧΥΤΑ και Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων για τα Στερεά Απόβλητα της Επαρχίας Πάφου Κύπρου. Ανάθεση: 2003, Περαίωση 2006.

Μελέτες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων
Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λάρνακας και Αμμόχωστου. Ανάθεση: 2005, Περαίωση 2006.

Μελέτη βιωσιμότητας / Κόστους - Οφέλους των Έργων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου Κύπρου (Εργοστάσιο Μηχανικής διαλογής - Κομποστοποίησης Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και (2) Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων). Ανάθεση: 2004, Περαίωση 2004.

Μελέτες και Επιβλέψεις Έργων
Τεχνικός Σύμβουλος του Έργου: "Νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής και Διαμετακομιστικοί Σταθμοί για Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Απορριμμάτων Επ. Λάρνακας - Αμμοχώστου". Ανάθεση: 2006, Περαίωση 2010.

Επίβλεψη των έργων κατασκευής ΧΥΤΑ και σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Επαρχία Πάφου. Ανάθεση: 2004, Περαίωση 2005.

Περιβαλλοντικές μελέτες
Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Αειφόρος Ανάπτυξη & Ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.
Ανάθεση: 2005, Περαίωση 2006.

Εγκαθίδρυση συστήματος διαχείρισης των μπαταριών και των συσσωρευτών στην Κύπρο. Ανάθεση: 2003, Περαίωση 2003.

Enviroplan και Μπόμπολας
H Enviroplan πρωταγωνιστεί και στην Ελλάδα, σύμφωνα με Ελλαδικά Μ.Μ.Ε. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έχει συμμετάσχει (περιβαλλοντικές μελέτες, τεχνικός-οικονομικός σύμβουλος) στα περισσότερα εγχώρια έργα απορριμμάτων. Ανάμεσα σ΄ αυτά, οι OEΔA Λιοσίων, XΔA Σχιστού, XYTA Φυλής και Σερρών, και άλλες αντίστοιχες υποδομές διαχείρισης σε Aττική, Δ. Eλλάδα, Στ. Eλλάδα, Πελοπόννησο, Πέλλα, Xαλκίδα, Xανιά, Λέσβο κ.α. Σημειώνεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της, μετέχουν με άλλη εταιρία (Θ. Γ. Λώλος - X. Tσομπανίδης O.E) στην κοινοπραξία διαχείρισης του Eργοστασίου Mηχανικής Aνακύκλωσης στη Φυλή, μαζί με την Hλέκτωρ (του Λεωνίδα Μπόμπολα) και την Ά ρση A.E.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του «Δημητρούι» - «Στο περίμενε» οι ανακριτές για κατάθεση

Θα καταταγείς στον στρατό; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις – Οι σημαντικές ημερομηνίες και οι εκπαιδεύσεις που θα ακολουθήσουν

Νέο «μέτωπο» για Οδ. Μιχαηλίδη - «Πυρά» από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Ιδρυμάτων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Πώς απαντά η Ελεγκτική

Σοβαρές καταγγελίες κατά αεροπορικών εταιρειών: Από καθυστερήσεις και βάρος αποσκευών μέχρι αλλαγές - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τραγωδία στη Λεμεσό: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του άτυχου Βύρωνα Στυλιανού



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top