ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου»

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου»

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, όπως λειτουργεί, δεν φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται, κάνει κάποιες σκέψεις, κάποιους σχεδιασμούς σε σχέση με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε σημερινές του δηλώσεις του για το θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ή να αμφισβητήσει το γεγονός ότι ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, όπως λειτουργεί, δεν φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα».

«Είναι για αυτό το λόγο, εξάλλου, που σχεδόν όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν κατά καιρούς δηλώσει, δημόσια μάλιστα, ότι ο τρόπος λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου δεν είναι αποδοτικός. Το γεγονός αυτό έχει ενισχυθεί και από τις πρόσφατες διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας – κάτι που δεν είναι μια θετική εξέλιξη και είμαι σίγουρος ότι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Το να βλέπουμε δηλαδή πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου να δημοσιεύονται», πρόσθεσε.

Είναι για όλους αυτούς τους λόγους, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που και στα μάτια της κοινωνίας ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου δεν έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα «και δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε αλλά να λέμε τα πράγματα ως έχουν».

«Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου. Ο χειρισμός του Κυπριακού απαιτεί συλλογικότητα, απαιτεί ανταλλαγή απόψεων με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές προσεγγίσεις, σε διαφορετικές εισηγήσεις. Και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο εξελεγμένος ηγέτης του κυπριακού λαού ο οποίος την ίδια στιγμή είναι και ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων., έχει την τελική ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβληματίζεται, κάνει κάποιες σκέψεις, κάποιους σχεδιασμούς σε σχέση με το πώς μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά το Εθνικό Συμβούλιο και να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, και στη συνέχεια θα κοινοποιήσει τις σκέψεις αυτές - αφού τις ολοκληρώσει - στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αμέσως μετά τις Βουλευτικές Εκλογές», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ανάμεσα σε αυτές τις σκέψεις είναι και η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτός είναι ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Αλλά την ίδια στιγμή δεν πρέπει να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο απλώς για να λειτουργεί με τις δυσκολίες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Όλοι αναγνωρίζουν αυτά τα προβλήματα και σας παραπέμπω στις κατά καιρούς δηλώσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Στόχος είναι να λειτουργεί το Εθνικό Συμβούλιο και να φέρνει αποτελέσματα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που γίνονται οι σκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αφού λάβουν τελική μορφή και αμέσως μετά τις εκλογές, ο Πρόεδρος θα κοινοποιήσει τις σκέψεις και αποφάσεις του αυτές στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει η κοινοποίηση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και ακολούθως να γίνει σχετική ενημέρωση στα ΜΜΕ.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά την ίδια στιγμή εμείς θεωρούμε ότι ο θεσμός, αν λειτουργήσει σωστά, μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συλλογικότητα είναι πάντα καλύτερη από το να υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα που να χειρίζεται τέτοιους είδους θέματα. Την ίδια στιγμή, όμως, η εμπιστευτικότητα που έχει συμφωνηθεί για τις συνομιλίες δεν έχει εισαχθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αλλά είναι κάτι που χαρακτηρίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από τότε που έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να δούμε πώς επηρεάζουν οι όποιες διαρροές την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς ή την προσπάθεια κάποιων που θέλουν να παρουσιάζουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως μη εποικοδομητική ή να πλήξουν τις θέσεις μας. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», ανέφερε.

Σε παρατήρηση ότι για να διεξάγεται ελεύθερος διάλογος εντός του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει ίσως να καταργηθούν τα πρακτικά των συνεδριών του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα πρέπει να γίνεται ελεύθερος διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα τέτοιο Σώμα και να μην μπορεί να γίνεται ελεύθερος διάλογος».

«Δεν θα υπάρχει λόγος τότε να γίνονται συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, προβληματίζεται, έχει σκέψεις και θα καταλήξει σύντομα σε τελικές αποφάσεις», κατέληξε.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top