ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πενθεί η χριστιανοσύνη: Προσκύνημα του επιταφίου – Τι συμβολίζει ο μονός αριθμός – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO

Πενθεί η χριστιανοσύνη: Προσκύνημα του επιταφίου – Τι συμβολίζει ο μονός αριθμός – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ&VIDEO

Από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, πλήθος Ορθόδοξων Χριστιανών με θρησκευτική ευλάβεια σπεύδουν στους Ιερούς Ναούς, που είναι ανοικτοί όλη μέρα για να προσκυνήσουμε τον τάφο του Χριστού και να θαυμάσουν τους στολισμένους επιτάφιους.

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη 

Αγώνα δρόμου… για το προσκύνημα όσο το δυνατό περισσότερων επιταφίων δίνουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, αρκετοί πιστοί στην Κύπρο.Μία συνήθεια που γίνεται κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια στον τόπο μας, ενώ υπάρχει και ένας ανεπίσημος διαγωνισμός για το ποια εκκλησία θα έχει τον καλύτερο επιτάφιο. Ποιος δηλαδή θα είναι καλύτερα στολισμένος.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι ο αριθμός των επιταφίων που πρέπει να προσκυνήσουν πρέπει να είναι μονός. Δηλαδή να πάνε σε 1, 3, 5 ή 7, εκκλησίες. Όταν ρωτήσαμε γιατί μονός, κανείς δεν μπορούσε να δώσει με ακρίβεια μία απάντηση!

Πάντως μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, ToThemaOnline, δυο Θεολόγοι είπαν ότι «δεν συμβολίζει κάτι, απλώς είναι μία αντίληψη που επικρατεί ανάμεσα στους Κύπριους. Αυτό που γίνεται είναι ότι προσκυνώντας τον επιτάφιο ο πιστός λαμβάνει την ευλογία του Θεού. Τώρα εάν κάποιος θέλει να προσκυνήσει περισσότερους επιτάφιους και να θαυμάσει τον καλύτερο, είναι θέμα δικό του. Περνώντας κάτω από τον επιτάφιο καλούμαστε να συνθάψουμε τον παλιό μας εαυτό και να εναποθέσουμε τις δικές μας αδυναμίες μπροστά στον τάφο του Κυρίου, προσδοκώντας ότι πίσω από το Γολγοθά και τον σταυρό, είτε μικρό, είτε μεγάλο που κουβαλά ο καθένας στην προσωπική του ζωή υπάρχει η ελπίδα για Ανάσταση, η Ανάσταση του Κυρίου.»

Η παράδοση, πάντως, λέει ότι πρέπει να πας σε μονό αριθμό επιταφίων επειδή τα χρόνια(33) που έζησε ο Χριστός ήταν μονός αριθμός. 

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην»

Σύμφωνα με το βικιπαίδεια η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό.

Απ' τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ και θα ψαλεί στους Ιερούς Ναούς το «Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην»

*Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Ανδριάνα Νικολάου: «Η δικαίωση θα επέλθει με την σύλληψη αυτών των αδίστακτων δολοφόνων» - Βίντεο

Ήβη Αδάμου: Η σπάνια φωτογραφία με την κόρη της στην πολύχρωμη Κοπεγχάγη

Πόλεμος φατριών: Νέο επεισόδιο έξω από νυχτερινό κέντρο σήμανε συναγερμό – Αυξημένες περιπολίες από Αστυνομία

«Έτρεχε» η Πυροσβεστική: Στις φλόγες διαμέρισμα στη Λευκωσία - Ξεκίνησε από το ψυγείο



Μονή Αββακούμ: Έφτασε ο Νεκτάριος για κατάθεση στην Ανακριτική Επιτροπή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Μονή Αββακούμ: Έφτασε ο Νεκτάριος για κατάθεση στην Ανακριτική Επιτροπή - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου έφτασε λίγο πριν τις 10:30 το πρωί ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, ο πρώτος από τους μοναχούς που θα προβεί σε κατάθεση ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top