ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τη νέα Βουλή η εξέταση των αναπομπών του ΠτΔ

Με τη νέα Βουλή η εξέταση των αναπομπών του ΠτΔ

Η Ολομέλεια της Βουλής δεν θα συνέλθει εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει τις δύο αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε η σύσκεψη Αρχηγών.

Η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 22ας Μαΐου θα κληθεί να εξετάσει και να τοποθετηθεί επί των δύο νομοσχεδίων που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό αποφάσισε η σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συνήλθε εκτάκτως για να εξετάσει το όλο ζήτημα. Υπέρ της μη σύγκλησης τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Οι αναπομπές αφορούν στο νόμο για αποπληρωμή καθυστερημένων οφειλών στα κοινωνικά ταμεία και στο νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η απόλυση υπαλλήλου κατά τη διάρκεια της απουσίας του από την εργασία του και για περίοδο τριών μηνών μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.

«Μετά από διαβούλευση με τους Αρχηγούς και Εκπροσώπους των κομμάτων διεπιστώθη ότι η επικρατούσα άποψη είναι πως δεν συντρέχουν στην συγκεκριμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις που θέτει το άρθρο 68 του Συντάγματος ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων να συγκληθεί για να τοποθετηθεί επί των αναπομπών», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι όλες οι πλευρές που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη κρίνουν ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να ληφθεί πρόνοια ώστε να θεωρηθεί ότι η προθεσμία των 15 ημερών μέσα στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να συνέλθει για να τοποθετηθεί επί των αναπομπών θα ανασταλεί για να συναντήσει τη νέα Βουλή, που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Σημείωσε ότι για το σκοπό αυτό θα αποστείλει εντός της ημέρας επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία του κοινοποιεί την απόφαση της Βουλής και «ταυτόχρονα υπογραμμίζω το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η αναστολή, προκειμένου να δοθεί στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, το δικαίωμα να τοποθετηθεί επί των δύο αναπομπών».

«Αυτή είναι η άποψη της Βουλής και ελπίζω ότι αυτή θα είναι και η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Άρα θα πρέπει πάνω σε αυτό το θέμα να υπάρξει συναντίληψη μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας», κατέληξε.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ο κ. Ομήρου υπενθυμίζει μάλιστα σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας στις 28 Απριλίου 2006 ότι εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι για σύγκληση της Βουλής τότε αναστέλλεται η περίοδος των 15 ημερών μέχρι τη συγκρότηση της νέας Βουλής.

«Υπό το φως όλων των πιο πάνω, θα επιθυμούσα συναφώς όπως έχω τη διαβεβαίωση σας ότι θα γίνει σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο το Σύνταγμα θεσμικά δίδει το δικαίωμα αναπομπής νόμου, η πιο πάνω ερμηνεία που υιοθετήθηκε από τη Σύσκεψη Αρχηγών και αντικατοπτρίζει την ευρύτερη θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ομήρου.

Κατά της σύγκλησης της Ολομέλειας τάχθηκε και το ΑΚΕΛ.

«Δεν συντρέχουν λόγοι με βάση το άρθρο 68 για να συγκληθεί η Ολομέλειας και για αυτό συμφωνούμε και στηρίζουμε την άποψη του Προέδρου της Βουλής που θεωρεί ότι δεν είναι αναγκαίο, κάνοντας μία έκκληση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις, θα αφήσει το περιθώριο, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, στη νέα Βουλή να συνέλθει και να εξετάσει τις αναπομπές», ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννος Λαμάρης.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει προηγούμενη ερμηνεία που σε τέτοιες περιπτώσεις παρατείνει τις προθεσμίες που έχει και η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό θα ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση για να δοθεί η δυνατότητα στη νέα Βουλή να το εξετάσει», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι στη σύσκεψη των Αρχηγών «επαναλάβαμε τη θέση μας πως δεν συντρέχουν οι λόγοι που παραθέτει το άρθρο 68 του Συντάγματος ότι συντρέχουν λόγοι επείγουσας μορφής για τη σύγκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων για να εξετάσει τις δύο αναπομπές που έχει στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Θεωρούμε συνεπώς ότι θα πρέπει να ανασταλεί ο χρόνος που υπολογίζεται για εξέταση των αναπομπών μέχρις ότου αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Ολομέλεια η οποία θα πρέπει να εξετάσει αυτές τις δύο αναπομπές», κατέληξε.

Υπέρ της μη έκτακτης σύγκλησης της Ολομέλειας τάχθηκε και το Κίνημα Αλληλεγγύη Πολιτών.


«Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνει συζήτηση πριν τις εκλογές αλλά στην πρώτη Ολομέλεια αμέσως μετά τις εκλογές και εκεί νομίζω μπορεί να δοθεί και χρόνος διαβουλεύσεων ώστε το πνεύμα και το περιεχόμενο των νομοσχεδίων να περάσει ανεξάρτητα νομικίστικων προσεγγίσεων», είπε εκ μέρους του Κινήματος ο Δημήτρης Συλλούρης.

Διαφορετική άποψη είχε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έκτακτης συνεδρίας της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής και της Ολομέλειας, προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για της καθυστερημένες οφειλές στα κοινωνικά ταμεία.

«Εμείς ζητήσαμε να γίνει η συνεδρίαση, να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή, να συνεδριάσει η Ολομέλεια για να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση η οποία να είναι προς το συμφέρον των οφειλετών σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις καθυστερημένες δόσεις στις κοινωνικές ασφαλίσεις, Δυστυχώς ούτε τα κόμματα δέχθηκε την εισήγησή μας αλλά απ` ότι φαίνεται ούτε και η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Πάντως τα κόμματα επέκριναν εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αναπομπές αλλά και τις αναφορές νομοθετημάτων που ενέκρινε η Βουλή στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει σειρά νόμων, τους πλείστους από τους οποίους το κυβερνών κόμμα έχει ψηφίσει «και που ο χαρακτήρας της μεγάλης πλειοψηφίας είναι τέτοιος ο οποίος βοηθούσε πολίτες σε αυτές τις δύσκολες περιόδους να λύσουν προβλήματα».

Ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Πρόεδρος ανέπεμψε νόμους που βοηθούν τους πολίτες αντί τις τράπεζες, όπως είπε.

Πηγή — ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Μονή Αββακούμ: Επιμένει η υπεράσπιση των μοναχών - «Σφάλμα και λάθος εκτίμηση του Μητροπολίτη Ησαΐα»

Με την κατάθεση σήμερα του Ιερομόναχου Αββακούμ ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής οι καταθέσεις των μελών της αδελφότητας της Μονής Οσίου Αββακούμ, με την υπεράσπιση να επαναλαμβάνει δια στόματος του συνήγορου Αναστάσιου Βαβούσκου της θέση περί δεδικασμένου επικαλούμενη τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top