ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί στις όποιες προσπάθειες ξεπουλήματος του Συνεργατισμού

Το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί στις όποιες προσπάθειες ξεπουλήματος του Συνεργατισμού

Ο Συνεργατισμός είναι κατάκτηση ολόκληρου του κυπριακού λαού και ένα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που έχουμε ως χώρα και ως τέτοιος θα πρέπει να διατηρήσει το κοινωνικό του πρόσωπο, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, διαβεβαιώνοντας πως το κόμμα του θα αντισταθεί στις όποιες προσπάθειες ξεπουλήματος του εμπορικού τομέα του Συνεργατισμού στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Κυπριανού με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον ΓΔ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του υπήρξε υπέρμαχος διαχρονικά της συνεργατικής ιδέας, των συνεργατικών αξιών και του ίδιου του Συνεργατισμού, διαβεβαιώνοντας πως αυτή τη θέση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν με την ίδια θέρμη και στο μέλλον.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως ο Συνεργατισμός υπήρξε βασικός μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας της κοινωνίας και της οικονομίας απέναντι στη φτώχεια και την τοκογλυφία, και εξέφρασε την ελπίδα πως αντίστοιχο ρόλο θα διαδραματίσει και σήμερα, στηρίζοντας την κοινωνία μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ενημερώθηκε για το πώς θα λειτουργήσει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα μέσα στα νέα δεδομένα, καθώς και για τα καλά αποτελέσματα που επιτυγχάνει το τελευταίο διάστημα. Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αλλοιώσει τη μετοχική σύνθεση του Συνεργατισμού και έχουν καταστήσει το κράτος ως το μεγαλύτερο μέτοχο.

“Ακόμα και με αυτή τη σύνθεση όμως, η ΣΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο και τη διαφορετικότητα απέναντι στα μέλη και τους πελάτες της. Να διατηρηθεί ως βασικός μοχλός ανάπτυξης και ευημερίας για την κοινωνία, να στηρίξει τον οικογενειάρχη, τον εργαζόμενο, τον άνεργο με δίκαιες αναδιαρθρώσεις και λογικές χρεώσεις, να προστατεύσει το δικαίωμα στη στέγαση, να διαφυλάξει τη μικρομεσαία επιχείρηση που σήμερα αγωνίζεται για τη βιωσιμότητα της, να ενισχύσει τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα, να δώσει μέλλον και προοπτική στους νέους στηρίζοντας τους στο ξεκίνημά τους”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως όλα αυτά ο Συνεργατισμός μπορεί να τα πετύχει καλύτερα αν διατηρήσει τις αρχές και τις αξίες που είχε μέχρι σήμερα, μακριά από λογικές ξεπουλήματος σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, διαμηνύοντας πως το ΑΚΕΛ θα αντισταθεί αν υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, πρέπει να βρει τρόπους να διατηρήσει ισχυρή τη συνεργατική οικονομία, ξεκινώντας από τον εμπορικό τομέα του Συνεργατισμού, ο οποίος επίσης απειλείται με συρρίκνωση και αποξένωση προς τον ιδιωτικό τομέα. “Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι ο συνεργατικός εμπορικός τομέας θα πρέπει να παραμείνει σε συνεργατικά χέρια, γι' αυτό και έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Διεύθυνση της ΣΚΤ”, είπε και εξέφρασε τη θέση πως το υφιστάμενο ποσοστό που κατέχουν τα μέλη του Συνεργατισμού στην ΣΚΤ μπορεί να αξιοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση διαφυλάσσοντας ότι οι εμπορικές εταιρείες θα παραμείνουν δρώσες και βιώσιμες προς το μέλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Κυπριανού για την πολύ θετική πορεία του Συνεργατισμού τους τελευταίους μήνες αλλά κυρίως για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες που ο Συνεργατισμός αναλαμβάνει αναφορικά με τον ιδιαίτερο ρόλο που χρειάζεται να έχει στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην κυπριακή οικονομία καθώς και στην κυπριακή κοινωνία. “Συνεχίζουμε αυτή την πορεία του Συνεργατισμού, μια ηγετική παρουσία στα χρηματοπιστωτικά δρώμενα της Κύπρου και μια πορεία κοντά στον Κύπριο πολίτη και κοντά στον τόπο”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top