ΗΠΑ: «Σημειώνει πρόοδο η εκστρατεία για να απομονωθεί και να περιοριστεί η τζιχαντιστική οργάνωση»

ΗΠΑ: «Σημειώνει πρόοδο η εκστρατεία για να απομονωθεί και να περιοριστεί η τζιχαντιστική οργάνωση»

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) σημειώνει «πρόοδο» στην εκστρατεία για να «απομονωθεί και να περιοριστεί» η τζιχαντιστική οργάνωση στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, θεωρεί ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο συνασπισμός οδεύει στο να «σημειώσει πρόοδο εναντίον του Ντάες» (ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή (15/5) στο Αμάν ο αντιπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό, Μπρετ Μακγκέρκ.

«Κάνουμε σχεδόν καθημερινά αεροπορικές επιδρομές ακριβείας στη Μοσούλη», ανέφερε ο Μακγκέρκ, προσθέτοντας ότι ο συνασπισμός υπό αμερικανική ηγεσία διαθέτει «πολλές πληροφορίες» από ανθρώπους στο εσωτερικό της πόλης.

Κατά τον ίδιο η «εκστρατεία για να απομονωθεί και να περικυκλωθεί (...) το Ντάες στη Μοσούλη έχει ήδη ξεκινήσει». «Το χαλιφάτο τους, όπως το αποκαλούν, συρρικνώνεται. Έχουν περάσει στην άμυνα», συνέχισε.

Σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, η Μοσούλη έχει μετατραπεί στη ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στο Ιράκ, αφού έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014. Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της επαρχίας Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα, αλλά η έφοδος για την ανάκτηση αυτής της πόλης δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν περάσουν μήνες.

Εξάλλου ο Μακγκέρκ τόνισε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν επιχειρήσεις για να ασκηθεί «πίεση» στο ΙΚ στη Ράκα, τη ντε φάκτο πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νίκος Αναστασιάδης: Η αντεπίθεση, η αμφισβήτηση και η ανάγκη για θεσμική κάθαρση- Η Αρχή κατά της διαφθοράς και ο λαϊκισμός

Νίκος Αναστασιάδης: Η αντεπίθεση, η αμφισβήτηση και η ανάγκη για θεσμική κάθαρση- Η Αρχή κατά της διαφθοράς και ο λαϊκισμός

Με μία εκτενή και προσεκτικά δομημένη διάσκεψη Τύπου, πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να δώσει τη δική του απάντηση στα ευρήματα της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο, πέρα από την απόρριψη των ισχυρισμών που τον αφορούν, το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν ένα: Η υπόθεση πρέπει να οδηγηθεί σε ανεξάρτητη ποινική διερεύνηση.

BEST OF TOTHEMAONLINE