ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηροποιεί η ΕΕ το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζα

Αυστηροποιεί η ΕΕ το καθεστώς απελευθέρωσης της βίζα

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τελικώς την Παρασκευή (20/5) στις Βρυξέλλες, να αυστηροποιήσουν τον μηχανισμό ανάκλησης της απελευθέρωσης των θεωρήσεων, για όλες τις χώρες με τις οποίες υπάρχει αυτή η αμοιβαιότητα - ασφαλώς και την Τουρκία στο μέλλον.

Από αυτό το σημείο και μετά, η ολλανδική Προεδρία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί του θέματος.

Ο κύριος στόχος της παρούσας πρότασης είναι η ενίσχυση του μηχανισμού αναστολής καθιστώντας ευκολότερο για τα κράτη μέλη να κοινοποιούν τις συνθήκες που οδηγούν σε μια πιθανή αναίρεση της κατάργησης των θεωρήσεων για χώρες που συνιστούν κίνδυνο για τα κοινοτικά σύνορα, ή παραβιάζουν τη συμφωνία με την ΕΕ. Τα κράτη μέλη θα καταγγέλλουν την εν λόγω τρίτη χώρα και η Κομισιόν θα αποφασίζει την επαναφορά της βίζα για την καταγγελόμενη χώρα.

Οι πιθανοί λόγοι της αναστολής έχουν επεκταθεί , και θα περιλαμβάνουν επίσης τη μείωση της συνεργασίας σχετικά με την επανεισδοχή , την αύξηση στο ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων επανεισδοχής , συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν διήλθαν από την εν λόγω τρίτη χώρα , και μια σημαντική αύξηση των κινδύνων για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών  - στοιχεία που παραπέμπουν ευθέως στην συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας.

«Η απελευθέρωση των θεωρήσεων έχει μεγάλα πλεονεκτήματα, ωστόσο, χρειαζόμαστε ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για όλες τις δωρεάν νομούς βίζα για να είμαστε σίγουροι ότι η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων δεν μπορεί να γίνει όχημα για κατάχρηση», δήλωσε ο Klaas Dijkhoff , υπουργός Μετανάστευσης των Κάτω Χωρών και Πρόεδρος του Συμβουλίου .

Η αναστολή μπορεί να προκληθεί από την κοινοποίηση ενός κράτους μέλους ή από την Κομισιόν . Εάν μια απλή πλειοψηφία των κρατών μελών κοινοποιήσει καταγγελία, η Κομισιόν θα πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο εκτελεστικής απόφασης για προσωρινή αναστολή της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους της για περίοδο έξι μηνών από τρίτες χώρες .

Επιπλέον , το Συμβούλιο εισήγαγε επίσης ένα μηχανισμό παρακολούθησης με σκοπό την εξασφάλιση ότι οι τρίτες χώρες στις οποίες έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τη θεώρηση μετά από διάλογο για την ελευθέρωση των θεωρήσεων συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη χορήγηση καθεστώτος απαλλαγής θεώρησης.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Παγκόσμια ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις των αεροπορικών ναύλων από τον Μάιο - Ποιος ο λόγος

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top