ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΑΡΝΑΚΑ: Έλεγξαν τα ταμεία του Δήμου και δεν υπήρχαν οι 35 χιλιάδες ευρώ που έδωσε ο Χρυσοστόμου στον Εμπεδοκλή

ΛΑΡΝΑΚΑ: Έλεγξαν τα ταμεία του Δήμου και δεν υπήρχαν οι 35 χιλιάδες ευρώ που έδωσε ο Χρυσοστόμου στον Εμπεδοκλή

Οκτώ μέρες στα κρατητήρια ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας, Λευτέρης Εμπεδοκλής. Ανακρινόμενος δηλώνει αθώος.

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, οδηγήθηκε το πρωί της Πέμπτης, (26/5), ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας, Λευτέρης Εμπεδοκλής, ο οποίος συνελήφθη μετά από καταγγελία, για υπόθεση με παρανομίες σε υποστατικά στην περιοχή Μακένζυ.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, το 1988 ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου αγόρασε 8 από τα 9 διαμερίσματα πολυκατοικίας που βρίσκεται στη περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα. Πριν από 8 χρόνια αγόρασε και εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας που αποτελείται από 3 συνεχόμενα καταστήματα που μέχρι σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο το οποίο ενοικιάζει σε διάφορα άτομα.

Κατά την αγορά, το εστιατόριο είχε σιδηροκατασκευή που κάλυπτε όλο το μπροστινό μέρος της πολυκατοικίας προς την πλευρά της θάλασσας και κάλυπτε όλο το κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας ως πέργολα. Ταυτόχρονα ο κοινόχρηστος χώρος που αναλογούσε στην έκταση του εστιατορίου προς την πλευρά της θάλασσας χρησιμοποιείτο ως προέκταση του εστιατορίου, ενώ ο Χρυσοστόμου, ως ιδιοκτήτης σχεδόν όλου του 1ου ορόφου και της μπροστινής πλευράς προς τη θάλασσα, χρησιμοποιεί τη σιδηροκατασκευή ως βεράντα.

Χρήση κοινόχρηστων χώρων 

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία όλες οι προσθήκες στο εστιατόριο είναι παράνομες, ενώ ο Χρυσοστόμου πίστευε ότι η επέκταση του εστιατορίου ήταν νόμιμη γιατί πλήρωνε ένα ποσό στη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας ως ενοίκιο για τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Η συνάντηση με τον Λουρουτζιάτη και τον Εμπεδοκλή 

Όταν πέρσι το καλοκαίρι ο Χρυσοστόμου έμαθε από ενοικιαστή του εστιατορίου ότι η επέκταση του εστιατορίου ήταν παράνομη,  του ζήτησε να διευθετήσει συνάντηση στο Δημαρχείο Λάρνακας για επίλυση του προβλήματος. Τελικά διευθετήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανδρέα Λουρουτζιάτη στην οποία παρέστησαν ο Χρυσοστόμου και ο ενοικιαστής του εστιατορίου. Στη συνάντηση ο Δήμαρχος κάλεσε τον Δημοτικό Γραμματέα (ύποπτο) και τον Δημοτικό Μηχανικό οι οποίοι πήραν μαζί τους και ορισμένους φακέλους. 

Μόλις ο Χρυσοστόμου και ο Δήμαρχος ενημερώθηκαν από τον Δημοτικό Γραμματέα και τον Δημοτικό  Μηχανικό ότι υπήρχαν παρατυπίες στην πολυκατοικία και παρανομία στην επέκταση της βεράντας, ο ιδιοκτήτης εξέφρασε επιθυμία να γίνει νομιμοποίηση της επέκτασης της βεράντας και του εστιατορίου με βάση τις νόμιμες διαδικασίες του Δήμου Λάρνακας.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Χρυσοστόμου, ο Δήμαρχος στην παρουσία των Δημοτικού Γραμματέα και Μηχανικού διερωτήθηκε κατά πόσον με την επιβολή προστίμου ύψους 15 χιλιάδων ευρώ, θα μπορούσαν να γίνουν οι νομιμοποιήσεις. Ο ύποπτος απάντησε ναι αλλά πρόσθεσε ότι τα τετραγωνικά μέτρα της βεράντας ήταν πολλά και θα  εξέταζαν το θέμα.

Μετά από λίγες μέρες ο Χρυσοστόμου μετέβη στο γραφείο του υπόπτου για να ενημερωθεί τι έγινε με την υπόθεση του, οπότε ο Δημοτικός Γραμματέας του ανέφερε ότι επειδή τα τετραγωνικά μέτρα της βεράντας ήταν πολλά το ποσό για νομιμοποίηση ανέβαινε στις 35 χιλιάδες.

Στις 8/9/ 2015 ο Χρυσοστόμου μετέβη με ένα εκ των ενοικιαστών του εστιατορίου στην τράπεζα και απέσυρε το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ σε μετρητά. Στη συνέχεια μετέβη στο γραφείο του υπόπτου του παρέδωσε τα χρήματα και αυτός του απάντησε ότι θα κανόνιζε την υπόθεση, χωρίς όμως να δώσει οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη απόδειξη του Δημαρχείου για τη παραλαβή των χρημάτων.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε στην καταγγελία του ο Χρυσοστόμου, πριν από τρεις περίπου εβδομάδες ειδοποιήθηκε τηλεφωνικώς ότι έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο αναφορικά με τις παρατυπίες του εστιατορίου.

Την περασμένη Τρίτη ο Χρυσοστόμου ήρθε στην Κύπρο και ζήτησε από κάποιο γνωστό του να του διευθετήσει ραντεβού με τον ύποπτο με τον οποίο συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο γραφείο του Δημαρχεύοντα Λάρνακας.

Στη συνάντηση ο Χρυσοστόμου ενημερώθηκε ότι έλαβε κατηγορητήριο από το Δήμο Λάρνακας και ότι ο ίδιος ήταν μεταξύ των κατηγορουμένων με κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων και την παράνομη επέκταση του εστιατορίου και της βεράντας του εστιατορίου.

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσον υπήρχε ποινική υπόθεση εναντίον του εστιατορίου και ο ύποπτος απάντησε αρνητικά. Ωστόσο με τηλεφώνημα του ο Δημαρχεύων ενημερώθηκε πως όντως υπήρχε ποινική υπόθεση.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, όταν σε κάποια στιγμή βγήκαν από το γραφείο ο Δημαρχεύων και το άτομο που συνόδευε τον Χρυσοστόμου, αυτός ρώτησε τον ύποπτο τι γίνεται με την υπόθεση του και του απάντησε «θα έρθουν κοντά μου πάλε τα χαρτιά και θα τα κανονίσω».

Στη συνέχεια όταν το άτομο που συνόδευε τον Χρυσοστόμου ρώτησε τον ύποπτο τι θα γίνει με την υπόθεση, αυτός έκλεισε το μάτι τρεις φορές στον Χρυσοστόμου και απάντησε πως «τα χαρτιά θα έρθουν πάλι κοντά μου και θα τα κανονίσω».

Στις 23 Μαΐου ο Χρυσοστόμου κατήγγειλε την υπόθεση στο ΤΑΕ Λάρνακας και την ίδια μέρα παραλήφθηκαν όλοι οι φάκελοι από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λάρνακας που αφορούν το συγκεκριμένο υποστατικό.

Όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης από την προκαταρκτική μελέτη προκύπτει ότι από τις 8/9/2015 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη αίτηση με υπογραφή του ιδιοκτήτη του υποστατικού, ούτε κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα που θα συνόδευαν την αίτηση για έκδοση νέας πολεοδομικής άδειας για εξέταση του αιτήματος του Χρυσοστόμου για νομιμοποίηση των παρατυπιών.

Στους φακέλους υπήρχαν επίσης υπηρεσιακά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Δημοτικός Γραμματέας γνώριζε πως η υπόθεση θα κατέληγε στο Δικαστήριο.

Ακόμα τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμος Λάρνακας έστειλε επιστολή στο δικηγόρο του με την οποία τον εξουσιοδοτούσε για ποινική δίωξη του Χρυσοστόμου και άλλων ατόμων που είχαν σχέση με το εστιατόριο. Τον Νοέμβριο του 2015 η υπόθεση κατατέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

 

Από αρχική έρευνα που έγινε στο Λογιστήριο του Δήμου Λάρνακας δεν διαπιστώθηκε να κατατέθηκε στα ταμεία οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από τον Χρυσοστόμου, αφού σύμφωνα με τη Νομοθεσία χρήματα που εισπράττονται σε τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουν στα ταμεία του κράτους και όχι του Δήμου.

Χθες 25 Μαΐου εξασφαλίστηκε εναντίον του υπόπτου δικαστικό ένταλμα σύλληψης και μετά τις 10 πρωί συνελήφθηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο Λάρνακας. Πληροφορούμενος τους λόγους της σύλληψης του ο ύποπτος απάντησε πως «ο άνθρωπος πρέπει να έκανε λάθος».

Η Αστυνομία παρέλαβε ως τεκμήρια από τα γραφεία του Δημάρχου και του υπόπτου αλλά και από το σπίτι του πολλά έγγραφα  που αφορούν καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες που συμπεριλαμβάνουν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Επίσης παραλήφθηκαν δύο ημερολόγια του Δημάρχου και του Δημοτικού Γραμματέα.

Θα ληφθούν 40 καταθέσεις 

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης οι εξετάσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και αναμένεται να ληφθούν περίπου 40 καταθέσεις από εργασιακό και φιλικό περιβάλλον του υπόπτου, υπαλλήλους του τραπεζικού ιδρύματος που εξυπηρέτησαν τον Χρυσοστόμου στην ανάληψη των 35 χιλιάδων ευρώ, θα εξεταστούν οι φάκελοι που παραλήφθηκαν από το γραφείο του υπόπτου και του Δημάρχου, θα ληφθούν καταθέσεις από υπαλλήλους του Δήμου Λάρνακας, ενώ θα εκδοθούν διατάγματα αποκάλυψη και θα δοθούν σε τράπεζες για να γίνει οικονομικός έλεγχος του υπόπτου και άλλων ατόμων που σχετίζονται με αυτόν.

Παρά την μακρά και πιεστική αντεξέταση του εξεταστή της υπόθεσης από τον συνήγορο υπεράσπισης του υπόπτου, η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι αυτά της αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, δεκασμός δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, διαφθοράς, δωροληψίας για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά το έτος 2015 μέχρι σήμερα στην επαρχία Λάρνακας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top