ΕΛΛΑΔΑ

«Ισχυρές ενδείξεις» ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη!

«Ισχυρές ενδείξεις» ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη!

Τις ισχυρότατες ενδείξεις που φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα, καθώς συμπίπτουν και με γραμματειακές πηγές, ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα στη Χαλκιδική στην βόρεια Ελλάδα παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο εργασιών του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο αρχαιολόγος, ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, Κώστας Σισμανίδης, έπειτα από πολυετείς έρευνες.


Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πρόκειται για αψιδωτό οικοδόμημα και βωμό σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996. Οι εκτιμήσεις των ειδικών οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ταφικό ηρώο, όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα. Εκεί τον τίμησαν ως ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στον Φίλιππο επανιδρύθηκαν (340 π.Χ) τα Στάγειρα, που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.

«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις -φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα» σημείωσε ο Κ. Σισμανίδης. «Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του, στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη» ανέφερε.

«Έχουμε άραγε, κατόπιν όλων των ανωτέρων, κάποιο λόγο για να μην θεωρήσουμε ότι το προβληματικό, από την άποψη της ερμηνείας του, αψιδωτό οικοδόμημα, που παραπάνω περιγράψαμε, ήταν ο τάφος του Αριστοτέλη; Υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει ή ενοχλεί σ΄ αυτήν την ερμηνεία; Αντίθετα, θεωρούμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε αποδείξεις, παρά μόνον ισχυρές ενδείξεις, ότι όλα συντείνουν προς αυτήν την εκδοχή» τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εισήγησης του στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ σήμερα το απόγευμα ο κ. Σισμανίδης, ενώπιον δεκάδων συνέδρων-μελετητών της αριστοτελικής θεωρίας -αλλά όχι και συναδέλφων του αρχαιολόγων.

Οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 χρόνια», που διοργανώνει, στη Θεσσαλονίκη, τα αρχαία Στάγειρα και την αρχαία Μίεζα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Ερευνών (ΔΙΚΑΜ) του Ιδρύματος διεξάγονται σε αίθουσες του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ενώ οι σύνεδροι (Αριστοτελιστές φιλόσοφοι απ’ όλο τον κόσμο) θα επισκεφθούν την Αρχαία Μίεζα, τη Νάουσα, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων (απ’ όπου και το εύρημα που εικάζεται ότι πρόκειται για τον τάφο του Σταγειρίτη φιλοσόφου-δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου).
 
Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Έλληνα φιλόσοφου.
  

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top